Dodaj szczyptę do porannej kawy. Będziesz mieć perfekcyjny poziom cukru
Ta przyprawa nie jest w Polsce zbyt popularna, ale warto mieć ją w swojej kuchni. W medycynie chińskiej jest wykorzystywana do leczenia wielu dolegliwości, a w kuchni arabskiej do gotowania. Jest niezwykle aromatyczna i… może regulować poziom cukru. Oto szczegóły.
Kawa z kardamonem a poziom glukozy we krwi
Wielu z nas zaczyna każdy porannej od kubka ciepłej kawy. Zazwyczaj pijemy ją z mlekiem, ale możemy dodać do niej coś jeszcze – orientalną przyprawę, która wydobędzie z niej nie tylko wspaniały smak, ale i wiele właściwości prozdrowotnych. Ta przyprawa działa korzystnie na poziom glukozy we krwi i może wspomagać walkę z insulinoopornością oraz
cukrzycą typu 2
.
Regularne spożywanie kardamonu – bo o nim mowa – może wpłynąć pozytywnie na poziom glukozy i ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest niezwykle ważne dla osób borykających się borykających się z chorobami diabetologicznymi lub ze zwiększonym ryzkiem cukrzycy. Warto więc dodać szczyptę kardamonu do porannej kawy, by nie tylko zachwycić się jej smakiem, ale też poprawić swoje zdrowie.

Właściwości lecznicze kardamonu
Kardamon ma intensywny smak i szerokie spektrum działania prozdrowotnego. Pomaga nie tylko na cukier, ale i na problemy żołądkowo-jelitowe, wzdęcia i nudności. Wykazuje też działanie moczopędne i przeciwbakteryjne – z tego powodu w ludowej medycynie chińskiej od ponad 2000 lat jest wykorzystywany w zapaleniu pęcherza. Ponadto kardamon wykazuje właściwości wykrztuśne , co sprawia, że bywa wykorzystywany jako środek wspomagający w leczeniu mokrego kaszlu.
Co ciekawe, kardamon jest wykorzystywany w aromaterapii. Jego wyrazisty zapach poprawia humor i zmniejsza stres . Dodatkowo w medycynie chińskiej jest uznawany za środek wspomagący pracę układu nerwowego i odpornościowego. Codziennie picie kardamonu może wpływać korzystnie na pamięć, koncentrację oraz nastrój, pomagając w walce z chandrą czy zmęczeniem. Nie jest to jednak remedium na wszystko – pamiętajmy, aby w razie problemów zdrowotnych w pierwszej kolejności skontaktować się z lekarzem. Czytaj także: Odwieczny spór: masło czy margaryna? Rozstrzyga kardiolog

Przepis na kawę z kardamonem
Przygotowanie kawy z kardamonem
jest banalnie proste, a efekt nie z tej planety. Wystarczy wsypać ulubioną kawę do filiżanki lub kawka, a następnie dodać do niej rozgnieciony w moździerzu kardamon. Całość należy zalać wrzątkiem i intensywnie wymieszać. Po kilku minutach smaki się połączą, nadając napojowi unikalny smak i aromat.
Jeżeli mamy w domu ekspres do kawy możemy kupić kardamon w proszku i odrobinę wsypać do już zaparzonego napoju. Niektóre sklepy (zwłaszcza te z tureckim czy arabskim asortymentem) oferują również gotowe mieszanki ziaren z kardamonem – to również bardzo zdrowa i smaczna opcja.
Czytaj także:
Czy można pić kawę w trakcie posiłku? Te zalecenia są jasne, nigdy ich nie łam
Kto nie może pić kawy z kardamonem? Przeciwwskazania
Chociaż
kawa z kardamonem
jest bardzo zdrowa,
nie wszyscy mogą ją pić
. Osoby z uczuleniem na kardamon mogą doświadczyć zaczerwienienia lub świądu. Kolejnym przeciwskazaniem do spożywania kardamonu są wrzody żołądka oraz stany zapalne układu pokarmowego.
Kardamonu powinny unikać również kobiety w
ciąży
i w czasie laktacji. Podobnie dzieci poniżej 6. roku życia. Pamiętajmy, że chociaż kardamon jest bardzo zdrowy, najważniejszy jest zdrowy styl życia i zbilansowana dieta – bez tego cudów nie będzie.
Czytaj także:
Jak bolą wrzody żołądka? Wyjaśnia gastroenterolog