GIS wycofał ze sklepów tę mąkę. Znaleziono w niej składnik mogący zagrażać życiu!
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sklepów mąkę z ciecierzycy. Powodem tej decyzji jest obecność soi, której nie wymieniono na etykiecie produktu. Spożywanie tego rodzaju mąki może stanowić zagrożenie dla osób uczulonych na soję. Poniżej szczegółowe informacje dotyczące produktu.
GIS wycofał ze sklepów mąkę
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu mąkę z ciecierzycy firmy Naturalne Zdrowie. Przyczyną usunięcia jej ze sklepowych półek jest białko soi, stanowiące zagrożenie dla zdrowia osób uczulonych na ten składnik. Szczególnie należy unikać partii mąki z datą ważności do 25.02. 2024 r.
Niedawno GIS wycofał z obrotu partię parówek i boczku firmy Sokołów, w których również znaleziono pewną ilość białka soi. Na stronie GIS można często znaleźć informacje dotyczące tego rodzaju nieprawidłowości, by ostrzec konsumentów o potencjalnym zagrożeniu.
Alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych Johnny Depp uzależniony od leków. Psychiatra wyjaśnia, jak działająNumer serii wycofanej mąki
Produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów
Państwowa Inspekcja Sanitarna po zbadaniu mąki wykryła, że znajduje się w niej białko soi. Na etykiecie produktu nie znalazła się jednak informacja, że w mące znajduje się składnik alergenny. Postępowanie w sprawie trwa nadal. Państwowa Inspekcja Sanitarna zajęła się wyjaśnieniem, dlaczego w mące znalazł się ten składnik.
„Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu” – czytamy na stronie GIS.
Tak rozpoznasz alergię na soję
Głównym objawem alergii na soję jest brak apetytu lub jest wyraźne zmniejszenie. Osoba uczulona może też mieć nudności, wymioty, biegunkę i uczucie pieczenia w ustach, gdy spożyje niektóre pokarmy. Oprócz tego może pojawić się zaczerwienienie w okolicy ust, obrzęk jeżyk i warg. W skrajnych przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, stanowiący zagrożenie dla życia.
Gly m 5 i Gly m6 są to białka magazynowe soi, które mogą powodować wspomniane reakcje anafilaktyczne. Wielu uczulonych jednak najbardziej reaguje na alergen Gly m 4.