Jak leczyć dnę moczanową? Czy jest to choroba uleczalna?
Dna moczanowa charakteryzuje się odkładaniem kryształów soli kwasu moczowego w stawach i innych tkankach, co prowadzi do powstania stanu zapalnego. Szacuje się, że około 20-30% osób ze zwiększonym stężeniem kwasu moczowego we krwi zachoruje na dnę moczanową. Leczenie polega na farmakoterapii, a także na zmianie nawyków żywieniowych. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą chorób wewnętrznych, reumatologiem lek. Agatą Skwarek-Szewczyk.
Jakie są przyczyny dny moczanowej?
Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą stawów, wywołaną krystalizacją i fagocytozą moczanu sodu. Zwiększone stężenie kwasu moczowego w organizmie w konsekwencji prowadzi do odkładania się kryształków moczanu sodu w stawach i narządach.
„Groźnym poziomem stężenia kwasu moczowego, które prowadzi do odkładania się wspomnianych złogów, jest stężenie powyżej 7 mg/dl." - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk.
Dna moczanowa to choroba wieloczynnikowa. Na jej rozwój mają wpływ czynniki genetyczne, na które nie mamy wpływu oraz czynniki środowiskowe, czyli związane z naszym stylem życia.
Czynniki ryzyka rozwoju dny moczanowej:
- predyspozycje genetyczne
- nieprawidłowa dieta
- nadużywanie alkoholu
- otyłość
- przyjmowanie niektórych leków
Leki zwiększające stężenie kwasu moczowego w organizmie:
- leki stosowane w nadciśnieniu tętniczym, takie jak diuretyki tiazydowe lub pętlowe
- preparaty przyjmowane przez pacjentów po przeszczepach
- leki stosowane w leczeniu onkologicznym
Produkty spożywcze zwiększające stężenie kwasu moczowego w organizmie:
- czerwone mięso, podroby, tatar
- alkohol
- zupy na wywarach mięsnych
- owoce morza
- szpinak
- szparagi
- kalafior
Jak leczyć dnę moczanową?
Dobrą informacją jest to, że dnę moczanową można wyleczyć. Pacjentowi przepisuje się leki obniżające stężenie kwasu moczowego. Ważne też, aby zastosować się do zaleceń dietetycznych. „Mamy leki, które przerywają atak dny moczanowej oraz takie, których zadaniem jest obniżenie stężenia kwasu moczowego w surowicy.” - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk.
Należy podkreślić, że nieleczona dna moczanowa postępuje i może powodować groźne powikłania. „Jeżeli nastąpił pierwszy atak dny moczanowej i nie została zastosowana prawidłowa farmakoterapia, wówczas z dużym prawdopodobieństwem w ciągu pół roku może dojść do kolejnego napadu. Bez wdrożonego leczenia choroba postępuje, zajmuje kolejne stawy i może doprowadzić do niewydolności wielonarządowej.” - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk.
Aby złagodzić dolegliwości bólowe, możemy schłodzić bolące miejsce. „Pamiętajmy, nie rozgrzewamy stawu tylko chłodzimy!” - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk. Możemy poratować się lekami przeciwzapalnymi i przeciwbólowym, jednak nie zastąpi to wizyty u specjalisty i wdrożenia terapii docelowej.
W diecie powinniśmy unikać produktów pochodzenia zwierzęcego, a jeśli chcemy spożywać nabiał, wybierajmy ten niskotłuszczowy. W naszym jadłospisie powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego, m.in. produkty zbożowe, ryż oraz większość warzyw i owoców. Na szczególną uwagę zasługują wiśnie. „Badania wykazały, że wiśnie mają właściwości obniżające stężenie kwasu moczowego w organizmie.” - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk.
Jakie są objawy dny moczanowej?
Typowym objawem dny moczanowej jest ból i obrzęk stawów. Zazwyczaj, w pierwszej kolejności choroba atakuje pierwszy staw śródstopno – paliczkowy, czyli wielki paluch u stopy, co objawia się jego zaczerwienieniem, zapaleniem, bolesnością, obrzękiem i trudnościami w zginaniu. Kryształki mogą odkładać się także m.in. w stawach skokowych i kolanowych, rzadziej w stawach kończyn górnych.