Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Nie lubisz marnować jedzenia? To musisz bezwzględnie wyrzucić
Redakcja Pacjenci.pl
Redakcja Pacjenci.pl 27.11.2023 09:42

Nie lubisz marnować jedzenia? To musisz bezwzględnie wyrzucić

spleśniały owoc
canva.com

Żal Ci wyrzucić całego pomidora, pomarańczę, marchew, czy chleb, choć widzisz biały nalot i widzisz, że zaczął się “psuć”, ale tylko w jednym malutkim miejscu? Odkrawasz spleśniałą część i resztę zjadasz? To błąd. Narażasz się na raka. 

GIS ostrzega, że to groźne dla zdrowia. Tłumaczymy dlaczego.

Pleśnie są rakotwórcze- wyrzuć cały owoc i warzywo

“Zastanawiasz się co zrobić, kiedy na produkcie spożywczym pojawi się plamka pleśni? Czy wystarczy ją odkroić Reszta produktu, choć tego nie widać, również jest zaatakowana przez pleśń.  Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia” - napisał na swoim profilu na platformie X (dawniej Twitter) Główny Inspektorat Sanitarny.

Metylotoksyny to substancje wytwarzane przez pleśnie. A dokładnie przez grzyby pleśniowe z rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Nazwę zawdzięczają dwóm słowom - greckiemu mycos oznaczającemu grzyb, i łacińskiemu toxicum, jak się możesz domyślić oznacza ono coś toksycznego, a dokładnie “truziznę”. 

Metylotoksyny wytwarzane przez pleśnie - co to

Pleśnie są czymś normlanym i powszechnie występującym w naszym otoczeniu, np. w glebie. Gorzej, gdy pojawiają się bezpośrednio w środowisku nam bliskim, np. zawilgoconych budynkach, ścianach, drewnianych konstrukcjach, skrzyniach czy paletach, w których przewożone jest jedzenie. Wtedy nam zagrażają. 

Mykotoksyny wykazują działanie:

  • hepatotoksyczne – uszkadzają wątrobę,
  • nefrotoksyczne – uszkadzają nerki,
  • neurotoksyczne – zaburzają pracę układu nerwowego,
  • immunotoksyczne – negatywnie wpływają na układ odpornościowy,
  • teratogenne – mogą przyczyniać się do występowania wad u płodu,
  • mutagenne – mogą być przyczyną mutacji genetycznych

Projekt bez nazwy - 2023-11-27T092632.842.jpg

Spleśniałe i zgniłe jedzenie - wyrzuć całość

Pleśnie bardzo łatwo rozmnażają się w temperaturze ok. 20–25°C, szczególnie w warunkach dużej wilgotności. Dlatego dużo mykotoksyn powstaje w tych rejonach świata, gdzie rosną i zrywane są owoce tropikalne. Jeśli są niewłaściwie przechowywane i transportowane, jest to prosta droga do rozwoju pleśni i wydzielania się metylotoksyn, które są rakotwórcze. Powstają one też na polskich owocach i warzywach, także zbożu.

Projekt bez nazwy - 2023-11-27T083644.910.jpg Jeśli jesz otręby to wcześniej wypraż jej na patelni, bo często właśnie zboże jest tak przechowywane, że pojawiają się idealne warunki do rozwoju pleśni. A tej małej nie widzisz gołym okiem. A jest groźna. Podobnie rzecz ma się np. z orzechami paczkowanymi. Przyglądaj się im i gdy zauważysz pleśń lub wyczujesz jedynie charakterystyczny gorzki posmak, wyrzuć całą paczkę. 

Podobnie ze słoikiem dżemu - jeśli pleść jest na wierzchu, jej gorzenie sięgają w głąb. Gotowanie nic tu nie pomoże - nie zniszczy toksycznej substancji. 

Źródło: GIS, apteka www.doz.pl