Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Która deska do krojenia jest bardziej higieniczna – plastikowa czy drewniana? Będziesz w szoku
Alina Gałka
Alina Gałka 01.07.2025 07:00

Która deska do krojenia jest bardziej higieniczna – plastikowa czy drewniana? Będziesz w szoku

Higiena desek do krojenia
Która deska do krojenia zapewnia lepszą higienę? Fot. archikatia/Getty Images

Podczas przygotowywania posiłków czystość to podstawa. Dokładne mycie produktów spożywczych przed użyciem i gotowanie – czy inna obróbka cieplna – służą przede wszystkim ochronie przed potencjalnie groźnymi patogenami. Z tego samego powodu dokładnie myjemy naczynia i sięgamy po te najbardziej higieniczne. Ale czy na pewno?

Porowate drewno czy gładki jak tafla jeziora plastik? Wielu z nas intuicyjnie sięga po to drugie rozwiązanie, wychodząc z założenia, że ze sztucznego, ale za to pozbawionego porów materiału łatwiej jest usunąć bakterie. Jednak okazuje się, że jesteśmy w błędzie!

  • Naukowcy porównali deski do krojenia pod kątem namnażania bakterii
  • Jak giną bakterie na deskach do krojenia?
  • Prawidłowa pielęgnacja drewnianej deski do krojenia

Nietypowe badanie naukowe

Zespół badaczy z Uniwersytetu w Wisconsin postanowił porównać, jak „zachowują się” bakterie na deskach do krojenia z plastiku i z drewna. Naukowcy ustalili, że 98% - 99,9% bakterii znajdujących się na drewnianej desce do krojenia zaczyna ginąć już po kilku minutach. Po pozostawieniu deski na noc w temperaturze pokojowej następnego dnia nie znaleziono na niej żadnych żywych bakterii. Dla porównania tańsze plastikowe deski do krojenia prawie wcale nie ograniczały liczby groźnych drobnoustrojów.

krojenie pomidora plastikowa deska Fot. GMVozd/Getty Images Signature.jpg
Plastikowe deski sprzyjają namnażaniu się groźnych bakterii, w tym Escherichia coli, Listeria innocua, L. monocytogenes i Salmonella typhimurium. Fot. GMVozd/Getty Images Signature

Dlaczego drewniane deski likwidują bakterie?

Drewniane deski – zwłaszcza te wykonane z twardego drewna, jak klon czy dąb – posiadają właściwości, które sprawiają, że bakterie nie tylko mają trudności z przetrwaniem na ich powierzchni, ale wręcz szybko giną. Kluczem jest naturalna porowatość drewna, która wbrew pozorom działa na korzyść higieny – bakterie wnikają w głąb włókien i tam... umierają. To zupełnie inny proces niż w przypadku plastiku, gdzie drobnoustroje mogą namnażać się na powierzchni lub w mikrouszkodzeniach. Przeczytaj też: Z tych desek do krojenia korzystają niemal wszyscy Polacy. Mogą poważnie szkodzić

Co więcej, niektóre gatunki drewna zawierają naturalne substancje antybakteryjne. To właśnie dzięki nim deski drewniane są nie tylko bezpieczne, ale i długowieczne. Oczywiście pod warunkiem, że odpowiednio się o nie dba – bo zaniedbana deska, bez względu na materiał, może stać się siedliskiem niebezpiecznych bakterii.

krojenie jabłka drewniana deska Fot. VITALII BORKOVSKYI/Canva.jpg
Bakterie wnikają w głąb drewna i tam giną. Fot. VITALII BORKOVSKYI/Canva

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia

Drewniane deski do krojenia wymagają nieco więcej troski niż plastikowe. Przede wszystkim – nie należy ich myć w zmywarce ani moczyć przez długi czas w wodzie, ponieważ drewno może popękać lub się odkształcić. Najlepiej czyścić je zaraz po użyciu, przy użyciu ciepłej wody z dodatkiem łagodnego detergentu, a następnie wycierać do sucha.

Co jakiś czas warto również zdezynfekować deskę – wystarczy przetrzeć ją octem, sokiem z cytryny albo posypać solą i natrzeć połówką cytryny. Taka naturalna dezynfekcja nie tylko usunie bakterie, ale też odświeży powierzchnię. Dobrze jest również raz na kilka tygodni naoliwić deskę olejem mineralnym – to zabezpiecza drewno przed nadmiernym wysychaniem.

Przeczytaj też: Groźna bakteria w sieci wodociągowej. Tysiące ludzi bez wody pitnej

 

Źródło: Ak NO, Cliver DO, Kaspar CW. Cutting Boards of Plastic and Wood Contaminated Experimentally with Bacteria. J Food Prot. 1994 Jan;57(1):16-22. doi: 10.4315/0362-028X-57.1.16. PMID: 31113021.

"Polak jest trudnym pacjentem". Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Robertem Gilem, prezesem PTK
wywiad z prof Robertem Gilem
wywiad z prof Robertem Gilem
Zawały serca i udary mózgu to wciąż jedne z najgroźniejszych i najczęstszych przyczyn śmierci w Polsce. Mimo ogromnego postępu w diagnostyce i leczeniu, liczby są bezlitosne: co roku 80 tysięcy Polaków doznaje zawału, a 75 tysięcy — udaru mózgu. Dlaczego wciąż tak rzadko traktujemy profilaktykę poważnie? Czy naprawdę zawał da się "przeoczyć”? I dlaczego kobiety są w tym obszarze szczególnie narażone? O tym, jak Polacy podchodzą do swojego zdrowia, jak rozpoznać nieoczywiste objawy choroby serca i dlaczego edukację trzeba zacząć już w dzieciństwie, mówi w rozmowie z Pacjenci.pl prof. dr hab. n. med. Robert Gil, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Choroby serca odpowiadają za 37% wszystkich zgonów w Polsce - to niemal dwa razy więcej niż średnia unijna Eksperci apelują o edukację zdrowotną od najmłodszych lat, by realnie ograniczyć liczbę poważnych zachorowań w przyszłości Kobiety częściej lekceważą symptomy, stawiając zdrowie bliskich ponad własne Objawy zawału mogą być nietypowe — ból brzucha, barku czy nawet ucha może świadczyć o zawale
Czytaj dalej
Lubisz świeży chlebek? Dietetyk: wcale nie musisz z niego rezygnować, by schudnąć
pieczywo
Dietetyk: na diecie nie trzeba rezygnować z pieczywa
Pierwsza myśl osoby, która chce się odchudzić, to: “muszę zrezygnować z pieczywa”. W końcu tyle się mówi o tym, że bułki tuczą, a chleb to wróg numer jeden szczupłej sylwetki. To jednak mit, bo odchudzanie wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych produktów. Tu nie chodzi o to, by się „katować”, ale by mądrze wybierać.Świeża bułka z chrupiącą skórką czy pachnący chleb z piekarni nie muszą być zakazane. Według dietetyka Michała Wrzoska kluczem do sukcesu nie jest eliminacja, a świadomy wybór.Rezygnacja z pieczywa nie jest konieczna, by schudnąć Odchudzanie to nie kara – ważny jest bilans kaloryczny i jakość posiłków. Trzeba także pamiętać o piciu wody, niepodjadaniu między posiłkami i aktywności fizycznej Chleb czy bułki mogą być elementem zdrowej diety, jeśli wybierzesz je z głową
Czytaj dalej