Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Nie jedz takiego obiadu. Typowe połączenie składników jest fatalne dla trzustki
Marta Uler
Marta Uler 25.09.2025 08:39

Nie jedz takiego obiadu. Typowe połączenie składników jest fatalne dla trzustki

kobieta
Popularny sposób podawania obiadu może być zgubny dla zdrowia. Fot. Canva/a-gree

Obiad bez ziemniaków? W Polsce to się niemal nie zdarza! Dla wielu z nas porcja kartofli obok kotleta i surówki to kwintesencja głównego posiłku dnia. Z drugiej strony, spora część osób wie, że ziemniaki tuczą. Jeszcze inni twierdzą, że to jedno z najzdrowszych warzyw. Kto ma rację? Odpowiedź nie jest prosta, bo wszystko zależy od tego, jak przyrządzamy ziemniaki i z czym łączymy. Szczególnie ważne jest jedno połączenie, które może być fatalne dla trzustki.

  • Ziemniaki same w sobie mogą być zdrowe i wartościowe
  • Problem pojawia się, gdy polewamy je masłem lub tłuszczem z patelni
  • Takie zestawienie mocno obciąża trzustkę i cały układ pokarmowy
  • Istnieją zdrowsze sposoby na przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki – kochamy i to w każdej postaci

Gotowane, tłuczone, smażone czy pieczone – od pokoleń goszczą na polskich stołach i stały się niemal narodowym daniem. Najczęściej serwujemy je w duecie z kotletem schabowym czy mielonym, a żeby smakowały jeszcze lepiej, polewamy je tłuszczem z patelni albo roztopionym masłem. Niestety, właśnie tu zaczyna się problem.

Choć taki obiad wygląda i pachnie obłędnie, to z punktu widzenia zdrowia bywa ciężkim wyzwaniem dla naszego organizmu. O ile same ziemniaki nie są niczym złym, to ich połączenie z dużą dawką tłuszczu czyni z nich mieszankę trudną do strawienia.

Przeczytaj też: Gnije i fermentuje godzinami w jelitach. Tego nie łącz z ziemniakami

Cóż, nie jest to najzdrowsze połączenie! Fot. Canva

Dlaczego to połączenie szkodzi?

Ziemniaki zawierają skrobię – złożony węglowodan, który w procesie gotowania ulega żelatynizacji i staje się łatwiej dostępny dla enzymów trawiennych. W praktyce oznacza to, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny (IG), czyli szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.

Gdy dodatkowo polewamy je masłem czy tłuszczem z patelni, w organizmie dochodzi do kilku niekorzystnych zjawisk:

  • gwałtowny wyrzut glukozy – trzustka musi w krótkim czasie wydzielić duże ilości insuliny, by obniżyć poziom cukru we krwi
  • insulinowe huśtawki – po nagłym wzroście glukozy często następuje jej szybki spadek, co sprzyja napadom głodu i podjadaniu
  • przeciążenie trzustki – częste powtarzanie takiego schematu może prowadzić do insulinooporności, a z czasem do cukrzycy typu 2
  • opóźnione opróżnianie żołądka – tłuszcz spowalnia trawienie, przez co długo czujemy ciężkość, zmęczenie i senność
  • nasilenie procesów zapalnych – nadmiar tłuszczów nasyconych (masło, smalec) podnosi stężenie trójglicerydów i sprzyja stanom zapalnym w obrębie trzustki i układu krążenia

Z punktu widzenia fizjologii, taki posiłek jest dla trzustki wyjątkowo trudny do „obsłużenia”: z jednej strony musi ona intensywnie wydzielać insulinę, z drugiej – enzymy trawienne rozkładające tłuszcz. Efekt? Organ ten pracuje na najwyższych obrotach, a jeśli dzieje się to regularnie, może to zwiększać ryzyko przewlekłego zapalenia trzustki, zaburzeń metabolicznych i otyłości trzewnej.

Przeczytaj też: Uważaj na „młode ziemniaki”. Sklepy oszukują, a klienci chorują

Jak jeść ziemniaki, by były zdrowe?

Ziemniaki wcale nie muszą być wrogami naszej sylwetki czy trzustki – pod warunkiem, że przygotujemy je w odpowiedni sposób. Najlepsze rozwiązania to:

  • gotowanie na parze – pozwala zachować większość witamin i minerałów, a ziemniaki nie nasiąkają tłuszczem
  • pieczenie w piekarniku – pod warunkiem, że nie dodamy tłustego mięsa ani dużych ilości oleju
  • zjedzenie ich z dodatkiem warzyw i ziół – np. koperku, pietruszki, oliwy w niewielkiej ilości

Dzięki takim metodom ziemniaki stają się lekkostrawne. Są bogate w potas, błonnik i witaminy z grupy B. Warto też pamiętać, że porcja ziemniaków bez tłuszczu jest mniej kaloryczna niż np. porcja ryżu czy makaronu.

Źródła: Hipertriglicerydemia i ostre zapalenie trzustki, Józefa Panek II Katedra Chirurgii Ogólnej Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński, maczfit.pl/blog/ziemniaki-indeks-glikemiczny/, medicers.pl/niestrawnosci-i-wzdecia-po-zjedzeniu-tlustych-potraw-nie-lekcewaz-tego/, alab.pl/centrum-wiedzy/przewlekle-zapalenie-trzustki-pzt/, vogue.pl/a/digitalsyndication-dlaczego-by-miec-zdrowe-jelita-warto-jesc-zimne-ziemniaki, julianowak.pl/skrobia-oporna/

Ten wirus zabiera oddech. W szpitalach przybywa pacjentów
dziecko w szpitalu
RSV - najnowsze dane, profilaktyka
Infekcje wirusem RS (RSV) znów uderzają w najmłodszych. W tym roku sezon rozpoczął się wcześniej niż zwykle, a w polskich szpitalach już we wrześniu pojawili się pierwsi pacjenci z dusznością wymagającą tlenoterapii. Eksperci alarmują: zakażeń jest więcej niż przed rokiem, a system ochrony zdrowia ponownie musi zmierzyć się z poważnym obciążeniem.Pierwsze hospitalizacje z powodu RSV odnotowano już we wrześniuWirus jest czterokrotnie bardziej zakaźny niż grypa, blokuje dopływ powietrza do płucW Polsce rocznie notuje się dziesiątki tysięcy zakażeń, głównie wśród dzieciTylko 1,5 proc. niemowląt objętych jest refundowaną profilaktykąW wielu krajach Europy stosuje się nowoczesne przeciwciało chroniące wszystkie dzieci
Czytaj dalej
Jadalne grzyby też mogą być groźne. Przed tym ostrzega sanepid
grzyby jadalne
grzyby jadalne
Coraz częściej słyszymy o zatruciach spowodowanych spożyciem... jadalnych grzybów. Dlaczego nawet prawdziwek z lasu może zakończyć się wizytą na SOR-ze? Jakie błędy popełniamy najczęściej i kiedy liczy się każda minuta? O tym poniżej:Sanepid przypomina: główną przyczyną zatruć jest pomyłka gatunków, ale niebezpieczne bywa też nieprawidłowe przechowywanie lub transport grzybówTypowe objawy zatrucia pojawiają się w ciągu kilku godzin, ale czasem dopiero po dobie – co utrudnia szybką diagnozęDzieci, seniorzy i kobiety w ciąży powinni zachować szczególną ostrożność. Grzyby są dla nich ciężkostrawne i mogą być toksyczne
Czytaj dalej