Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Nasyci bardziej niż mięso. Sprawia, że serce bije jak dzwon, a jelita pracują jak trzeba
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 28.07.2025 15:43

Nasyci bardziej niż mięso. Sprawia, że serce bije jak dzwon, a jelita pracują jak trzeba

Nasyci bardziej niż mięso. Sprawia, że serce bije jak dzwon, a jelita pracują jak trzeba
fot. aida makhmudova/Getty Images

Niepozorne warzywo, często pomijane w diecie, a jednocześnie tak wartościowe. Groch - bogaty w białko roślinne, błonnik, witaminy i składniki mineralne ma szereg wyjątkowych właściwości. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety, a nie spożywać wyłącznie „od święta”.

Syci na długo i wspiera trawienie – groch to roślinna alternatywa dla mięsa,

Wspomaga serce, reguluje cukier i obniża cholesterol – idealny dla zdrowia,

Pełen witamin i minerałów – naturalne wsparcie dla odporności i energii.

Naturalne źródło białka i błonnika. Zajadaj tak często jak możesz

Groch to jedna z najbogatszych roślinnych składników białkowych, więc świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jeśli jednak nie stronisz od mięsa, nic nie szkodzi na przeszkodzie. Warto dodać go do diety, bo dostarcza także solidną dawkę błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie, reguluje pracę jelit i daje długotrwałe uczucie sytości

Co więcej, pomaga kontrolować apetyt i może wspierać proces odchudzania, więc będzie idealną propozycją dla tych, którym zależy na utracie kilku kilogramów. 

Bomba witamin i minerałów

Warto wiedzieć, że groch to nie tylko białko, które doskonale nasyci, ale i wiele cennych mikroelementów, takich jak żelazo, magnez, cynk czy witaminy z grupy B. Te składniki wspierają układ odpornościowy, poprawiają koncentrację i pomagają w produkcji czerwonych krwinek. 

Projekt bez nazwy - 2025-07-28T140210.080.png
fot. ziquiu/Getty Images, Groch można przyrządzić na wiele różnych sposobów

Czy warto jeść groch regularnie?

Odpowiedź jest prosta. Tak, ponieważ ten składnik diety może wpływać pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w nim związki pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i regulować ciśnienie krwi. Co więcej, niski indeks glikemiczny sprawia, że groch nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy, dlatego mogą się nim zajadać w najlepsze osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Przeczytaj: To najgorsze, co zdaniem lekarza możesz zrobić swojemu mózgowi

Projekt bez nazwy - 2025-07-28T140032.391.png
fot.jkootek/Getty Images Pro, Nie każdy może jeść groch w dużych ilościach

Kto nie może jeść grochu?

Są osoby, które powinny jednak darować sobie włączanie grochu do diety na stałe. Nie będzie to dobry wybór dla osób, które borykają się z dolegliwościami związanym z pracą układu pokarmowego, m.in. pracą jelit, wrzodami, czy refluksem. Duże ilości grochu nie są wskazane także w przypadku osób chorujących na tarczycę. Przeczytaj: Nie chcesz już kawy? Oto 5 napojów, które są zdrowsze i równie pyszne

 

Źródło: Pacjenci.pl