Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To najgorszy olej do smażenia wg AI. Wielu Polaków ma go w kuchni
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 26.07.2025 11:55

To najgorszy olej do smażenia wg AI. Wielu Polaków ma go w kuchni

Najgorszy olej do smażenia
Fot. Shutterstock/Gleb Usovich

Smażenie jest powszechnie stosowaną metodą przygotowywania potraw, zwłaszcza w wielu polskich domach. I choć trudno sobie wyobrazić kuchnię bez chrupiących kotletów czy placków z patelni, warto wiedzieć, że nie każdy tłuszcz nadaje się do wysokich temperatur. Wybór niewłaściwego oleju może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Postanowiliśmy więc sprawdzić, który olej do smażenia wypada najgorzej według sztucznej inteligencji. Odpowiedź może zaskoczyć.

 

  • Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Kluczowe znaczenie ma tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać toksyczne związki.
  • Smażenie na nieodpowiednich tłuszczach może prowadzić do powstawania toksycznych substancji, co zwiększa ryzyko chorób serca, miażdżycy oraz nowotworów.
  • Sztuczna inteligencja wskazała, który olej jest najgorszy do smażenia pod kątem zdrowotnym. Niestety wielu Polaków używa go niezgodnie z jego przeznaczeniem!

Smażenie na nieodpowiednim oleju szkodzi zdrowiu

Nie każdy olej nadaje się do smażenia — to ważna zasada, o której warto pamiętać w kuchni. Kluczowe znaczenie ma tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozkładać i dymić. Gdy smażymy na oleju, który nie jest do tego przeznaczony, może dojść do powstawania szkodliwych związków, w tym rakotwórczych aldehydów i wolnych rodników.

Regularne spożywanie tak przygotowanych potraw może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, miażdżycy, a nawet nowotworów. Wybierając tłuszcz do obróbki termicznej, warto więc kierować się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim bezpieczeństwem dla zdrowia. Nasuwa się więc pytanie — jakiego rodzaju tłuszczu lepiej unikać w kuchni? Postanowiliśmy zapytać o to sztuczną inteligencję.

smażenie na oleju.jpg
AI wskazuje najgorszy olej do smażenia. Fot. Canva

Jaki olej wybrać do smażenia? Zwróć uwagę na punkt dymienia

Wybór odpowiedniego oleju do smażenia ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i smaku potraw. Jednym z najważniejszych parametrów, na który warto zwrócić uwagę, jest punkt dymienia — czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i wydzielać szkodliwe substancje, w tym związki rakotwórcze. Przeczytaj też: Wystarczy łyżeczka dziennie. Ten olej zmniejsza ryzyko demencji

Im wyższy punkt dymienia, tym olej lepiej znosi wysokie temperatury, dlatego do smażenia warto wybierać tłuszcze stabilne termicznie. Dobrze dobrany olej nie tylko wpłynie na jakość potraw, ale też pomoże uniknąć negatywnych skutków dla zdrowia. Dlatego warto czytać etykiety i zwracać uwagę nie tylko na cenę czy smak, ale przede wszystkim na właściwości termiczne tłuszczu.

Najgorszy olej do smażenia wg AI

Do tego małego eksperymentu nasza redakcja postanowiła skorzystać z pomocy Chata GPT. Jest to model językowy, który potrafi generować odpowiedzi na zadane pytania lub prowadzić rozmowy w sposób zbliżony do ludzkiego, dzięki zaawansowanej technologii, sztucznej inteligencji. 

Na pytanie o najgorszy rodzaj oleju tłuszczu do smażenia, Chat odpowiedział:

Najgorszym olejem do smażenia – z punktu widzenia zdrowia – jest olej lniany tłoczony na zimno.

W uzasadnieniu napisano, że ten rodzaj oleju ma bardzo niski punkt dymienia — ok. 170°C, przez co szybko się pali, a w wysokiej temperaturze tworzy szkodliwe związki, w tym rakotwórcze aldehydy. Kolejnym argumentem jest fakt, że olej lniany tłoczony na zimno jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), które są bardzo wrażliwe na ciepło i łatwo ulegają utlenianiu. Co więcej, jest on z góry przeznaczony wyłącznie do spożywania na zimno, np. jako dodatek do sałatek, nabiału czy koktajli.

Na jakich tłuszczach bezpiecznie smażyć?

Smażenie może być bezpieczne dla zdrowia, pod warunkiem że wybierzemy do niego odpowiedni tłuszcz. Kluczowe jest, aby miał wysoki punkt dymienia, o którym pisaliśmy wyżej. Do smażenia najlepiej sprawdzają się tłuszcze stabilne termicznie, czyli takie, które są odporne na działanie wysokiej temperatury i nie tracą swoich właściwości.

Bezpiecznym wyborem będą oleje rafinowane o wysokim punkcie dymienia, takie jak np.:

  • olej rzepakowy rafinowany,
  • olej słonecznikowy rafinowany
  • oliwa z oliwek typu "pure”,
  • masło klarowane,
  • olej kokosowy rafinowany.

Polecamy: Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb

oliwa.jpg
Do smażenia warto wybierać oleje rafinowane. Fot. Canva
Wybór Redakcji