Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Te marketowe ryby to samo zło. Nigdy ich nie kupuj
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 26.07.2025 05:45

Te marketowe ryby to samo zło. Nigdy ich nie kupuj

Te marketowe ryby to samo zło. Dietetycy biją na alarm
fot.shironagasukujira/Getty Images

Ryby w puszce to szybki sposób na posiłek, który będzie dobrym źródłem białka, ale czy na pewno jest zdrowy? To rozwiązanie jest wygodne, tanie i łatwo się nie popsuje, ale konserwy rybne skrywają też swoją mroczną tajemnicę. Często zawierają szkodliwe dodatki, sól i metale ciężkie. Sprawdzamy, czy jednak ryba w puszce może być dobrym posiłkiem. 

  • Duże ryby jak tuńczyk i miecznik kumulują metale ciężkie,
  • Ryby w puszkach często mają dużo soli i kalorii,
  • BPA z puszek może przenikać do jedzenia.

Te ryby napakowane są metalami ciężkimi

Niezależnie od formy, w której sprzedawana jest dana ryba, pewnych gatunków powinniśmy się wystrzegać. W przypadku ryb drapieżnych ryzyko kumulacji substancji toksycznych, np. rtęci, jest w nich wyższe niż w przypadku innych tłustych ryb morskich.

Do ryb o najwyższej zawartości rtęci zalicza się m.in. miecznika, rekina, marlina, makrelę królewską oraz tuńczyka błękitnopłetwego. Ich mięso, choć bogate w białko i kwasy omega-3, może jednocześnie stanowić źródło metali ciężkich, które odkładają się w organizmie i mogą negatywnie wpływać na układ nerwowy oraz rozwój dzieci. 

Dlatego dietetycy zalecają, aby spożywać je z umiarem, szczególnie w diecie kobiet w ciąży i małych dzieci, wybierając częściej mniejsze ryby, takie jak śledź, sardynki czy łosoś hodowlany, które zawierają mniej szkodliwych pierwiastków, a nadal dostarczają cennych składników odżywczych.

Czy ryby w puszkach są zdrowe?

Dietetyczka kliniczna Aleksandra Pichur zwraca uwagę na to, że mocno przetworzona żywność jest szkodliwa dla zdrowia. Powinniśmy uważać nie tylko na ryby w puszce, ale też na te z dodatkiem sosów i marynat, oleju, soli.

- Ryby w puszkach, w marynatach czy oleju będą znacznie bardziej kaloryczne, niż ich odpowiedniki pozbawione dodatków - pisze na blogu aleksandrapichur.pl.

Projekt bez nazwy - 2025-07-25T113753.034.png
fot.olenayeromenkophotos/canva, Czy ryby w puszce są bezpieczne?

Ponadto należy zwrócić uwagę na to, że ryby sprzedawane w puszkach mogą mieć ograniczoną zawartość cennych kwasów omega-3 i witamin. Przeczytaj: Tego nie łącz z rybami. Tylko ci zaszkodzi

Czy można jeść produkty w puszkach? Dietetyk odpowiada

Popularny w mediach społecznościowych dietetyk dr Michał Wrzosek alarmuje, że żywność w puszkach w ogóle nie jest dobrym wyborem. I powinniśmy starać się nie sięgać po żywność w puszkach regularnie. Przeczytaj: Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie

- Jej częste spożywanie naraża nas na działanie Bisfenolu A, który może migrować do jedzenia, zwłaszcza gdy produkty zawierają tłuszcz - informuje. 

Projekt bez nazwy - 2025-07-25T114032.290.png
fot.Fahroni/canva, Nie chodzi o ryby, a o opakowanie

Bisfenol A (BPA) to substancja wykorzystywana przy wytwarzaniu tworzyw sztucznych, którą można znaleźć m.in. w butelkach, opakowaniach oraz wewnętrznych powłokach puszek. Związek ten może przedostawać się do jedzenia i napojów, szczególnie w wyższych temperaturach. Choć producenci żywności przestrzegają ustalonych limitów BPA, dietetycy zwracają uwagę, że częste spożywanie konserw może zwiększać naszą ekspozycję na ten związek. Przeczytaj: To najgorsze ryby dla seniorów. Osoby 60+ powinny z nich zrezygnować