Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Nie owijaj tych produktów folią aluminiową. Rujnujesz swoje zdrowie
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 30.05.2025 10:21

Nie owijaj tych produktów folią aluminiową. Rujnujesz swoje zdrowie

Nie owijaj tych produktów folią aluminiową. Rujnujesz swoje zdrowie
fot. victorass88/Getty Images

Folia aluminiowa to klasyk, którego używamy w kuchni, łazience i nie tylko. Ma ogrom przeróżnych  zastosowań. Nie zdajemy sobie jednak często sprawy, że w kontakcie z niektórymi produktami spożywczymi jest po prostu trująca.

Czy folia spożywcza jest bezpieczna?

Znana dziennikarka konsumencka Katarzyna Bosacka postanowiła zapytać o to ekspertkę – dr hab. nauk medycznych i nauk o zdrowiu Aleksandrę Rutkowską. Okazuje się, że nie powinniśmy obawiać się pakowania w nią suchych produktów. Jednak problem pojawia się, gdy w grę wchodzi żywność kwaśna – np. pomidory, cytrusy czy dania z dodatkiem octu. 

Ośmiolatka otrzymuje nakazy opłaty z DPS-u. Ma płacić za pobyt dziadka, którego nie zna Ten rak nie wybiera. W Polsce co 40 minut zapada diagnoza

Do czego można wykorzystać folię aluminiową? W tych przypadkach lepiej odpuść

Wiemy już, że nie wolno korzystać z folii aluminiowej do pakowania kwaśnej żywności. Ale dlaczego tak jest? Kwaśne pH przyspiesza proces uwalniania się związków glinu z folii, które mogą przenikać do jedzenia, a później – do naszego organizmu. Konsekwencje mogą być niezwykle niebezpieczne.

Projekt bez nazwy - 2025-05-30T100948.678.png
fot.MurzikNata/Getty Images, W tych przypadkach lepiej unikać folii aluminiowej

Długotrwałe narażenie na glin może prowadzić do poważnych zaburzeń. 

- Związki glinu mogą uszkadzać nerki oraz układ nerwowy, a także powodować zaburzenia funkcji narządów - ostrzega dr Rutkowska.

Czym zastąpić folię spożywczą?

Do zastąpienia folii spożywczej świetnie nadadzą się:

  • papier śniadaniowy – najlepiej bez warstwy plastiku,
  • torebki papierowe – świetne na suche przekąski i kanapki,
  • woskowijki – czyli kawałki bawełny nasączone naturalnym woskiem, które można wielokrotnie używać do owijania żywności.
Projekt bez nazwy - 2025-05-30T101138.243.png
fot.desertsolitaire/Getty Images, Nie podgrzewaj w tej w folii

Warto też zrezygnować z podgrzewania jedzenia w folii. Sprzyja to magazynowaniu aluminium w naszych kościach i mózgu. Z badań naukowych wiemy, że ma to silny związek z zachorowaniami na różne choroby, w tym Alzheimera oraz osteoporozę.