Pacjenci.pl
Rekonwalescencja

Rekonwalescencja po operacji onkologicznej a odżywianie - porady i informacje

17 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Barbara Daszuta

Udostępnij:

W trakcie choroby onkologicznej nasz organizm jest znacznie osłabiony. Jeśli dodatkowo przychodzi mu stanąć przed takim wyzwaniem jak operacja, powinien otrzymać solidne wsparcie żywieniowe. Dowiedz się, jak jeść, by wspomóc proces rekonwalescencji po operacji onkologicznej.

Rekonwalescencja po operacji onkologicznej to czas, kiedy szczególnie konieczne jest zadbanie o jakość posiłków. Wszystko po to, aby organizm mógł otrzymać niezbędną ilość energii i składników odżywczych, w tym białka, witamin i składników mineralnych. Jest to niezbędne, by zapobiec pogarszaniu się stanu odżywienia, ponieważ niedożywienie może mieć wiele negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Ponadto, to m.in. z pożywienia czerpiemy składniki niezbędne w procesie gojenia rany pooperacyjnej, m.in. białko czy dobre tłuszcze.

Jak powinno wyglądać żywienie po operacji onkologiczne

Najważniejszym celem posiłków po operacji jest dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych, tak aby uchronić osobę chorą przed rozwojem niedożywienia. Jest to tak ważne, ponieważ zły stan odżywienia może negatywnie wpłynąć na tempo gojenia rany pooperacyjnej, zwiększyć prawdopodobieństwo infekcji i ogólnie pogorszyć rokowania. W czasie rekonwalescencji w przypadku większości operacji onkologicznych zalecane jest niemal zawsze spożywanie zwiększonych ilości produktów bogatych w białko, jak chude mięso, ryby, jaja czy produkty mleczne lub nasiona roślin strączkowych. Wyjątkiem jest tylko sytuacja, kiedy występują problemy z nerkami i nie są prowadzone dializy. W takiej sytuacji również uwzględniamy te produkty w jadłospisie, ale w ilościach standardowych lub dopasowanych do indywidualnej tolerancji.

Jakie składniki oprócz białka?

Rekonwalescencja wymaga dostarczenia z codziennymi posiłkami także innych składników, a mianowicie kompletu witamin, składników mineralnych i dobrych tłuszczów. Dla przykładu, witamina C, cynk i kwasy tłuszczowe omega-3 to składniki istotne dla prawidłowego przebiegu procesu gojenia rany pooperacyjnej. Z tego względu, w diecie nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, produktów zbożowych, a także olejów roślinnych czy rybich. Jeśli nowotwór zlokalizowany jest w obrębie żołądka, wątroby, trzustki czy jelit posiłki powinny mieć charakter łatwostrawny. Innymi słowy, bazować na delikatnych warzywach i owocach gotowanych, pozbawionych skórek i pestek, białym pieczywie, makaronie, ryżu i drobnych kaszach. Konieczna jest także eliminacja potraw na bazie roślin strączkowych, tych smażonych, tłustych i ostrych. Posiłki ponadto powinny być małe, za to jedzone częściej.

Żywność medyczna to wsparcie w rekonwalescencji

Obok klasycznych produktów, do jadłospisu po operacji, po konsultacji z lekarzem, dobrze włączyć jest żywność medyczną, która dzięki swoim właściwościom w małej objętości dostarcza znacznych ilości składników odżywczych. Przykładem może być Impact Oral, stworzony specjalnie z myślą o osobach poddawanych zabiegom operacyjnym. Każde opakowanie to nie tylko białko, ale także kwasy tłuszczowe omega-3 czy komplet witamin i składników mineralnych. Żywność medyczna może być szczególnie pomocna, kiedy leczeniu towarzyszą spadki apetytu czy zauważalna jest utrata masy ciała.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.

Tekst zewnętrzny