Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Zdrowie > Siemię lniane spożywać rano czy wieczorem? Od tego zależy jego działanie
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 09.11.2023 13:35

Siemię lniane spożywać rano czy wieczorem? Od tego zależy jego działanie

Siemię lniane spożywać rano czy wieczorem? Od tego zależy jego działanie
canva.com

Siemię lniane to niewielkie nasiona lnu zwyczajnego, które wykorzystywane są w fitoterapii. Wykazują szereg dobroczynnych właściwości, a ich głównym atutem jest działanie lecznicze na dolegliwości układu pokarmowego. Kiedy najlepiej spożywać siemię lniane? Pora dnia ma znaczenie! 

Siemię lniane - panaceum na dolegliwości układu pokarmowego

Siemię lniane działa łagodząco na wiele dolegliwości układu pokarmowego, między innymi na: 

  • zaparcia,
  • biegunki,
  • zapalenie śluzówki żołądka,
  • wrzody trawienne, 
  • nadkwasotę.

Substancje śluzowe obecne w siemieniu lnianym tworzą barierę ochronną dla ścian żołądka, wykazują działanie osłaniające, powlekające i łagodzące podrażnienia przewodu pokarmowego.

„Siemię lniane ma naprawdę dobry wpływ na cały układ pokarmowy. Wydaje mi się, że wywar z siemienia lnianego ma większe zastosowanie w zapaleniu śluzówki żołądka niż przełyku, jednak część pacjentów go stosuje i w ten sposób zmniejsza swoje dolegliwości. Tak naprawdę chodzi głównie o to, żeby nasiona siemienia lnianego wytworzyły zawiesinę w postaci śluzu, która działa protekcyjnie na śluzówkę przewodu pokarmowego." - powiedział lek. Jacek Kowerzanow. 

Siemię lniane spożywać rano czy wieczorem? Od tego zależy jego działanie

Kiedy spożywać siemię lniane - rano czy wieczorem?

Jeśli borykamy się z dolegliwościami układu pokarmowego, zwróćmy uwagę na porę spożywania siemienia lnianego.

Jeżeli zależy nam na działaniu osłaniającym na żołądek i zmniejszeniu dolegliwości, takich jak bóle żołądka, zgaga, nadkwasota czy wrzody, warto spożywać kleik z siemienia lnianego na czczo o poranku.

Jeśli chcemy wspomóc prawidłową perystaltykę jelit i wyeliminować zaparcia, warto spożywać siemię lniane na noc.

Pamiętajmy, że przed wprowadzeniem siemienia lnianego do codziennej diety, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Nie kupujmy zmielonego siemienia lnianego!

Warto pamiętać, aby nie kupować siemienia lnianego w postaci mielonej. Siemię lniane mielone bardzo szybko się utlenia i traci większość swoich właściwości. Utlenieniu ulegają między innymi zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz witaminy.

Najlepszym sposobem na zachowanie wszystkich walorów odżywczych siemienia lnianego jest samodzielne mielenie nasion bezpośrednio przed spożyciem. Można to zrobić w szybki i prosty sposób w młynku do kawy.

Następnie zalewamy porcję zmielonych nasion 1 szklanką ciepłej wody i odstawiamy na około 1 godzinę. I gotowe! :) 

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności trzech kluczowych składników:

  • Kwas linolenowy (ALA) 

To wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, który wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne i kardioprotekcyjne. Pomaga w leczeniu i profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca, cukrzyca czy choroba Alzheimera.

  • Błonnik pokarmowy 

To substancja pochodzenia roślinnego, która wspiera pracę układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom i chorobie hemoroidalnej, usuwa resztki pokarmowe z jelit, a także zwiększa efektywność trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Ponadto obniża stężenie cholesterolu, reguluje poziom glukozy, obniża ciśnienie tętnicze krwi, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.

  • Lignany 

Są to związki należące do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Neutralizują działanie szkodliwych wolnych rodników, które powodują starzenie się organizmu i uszkadzają DNA komórek, zwiększając ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Siemię lniane to także bogactwo innych składników pokarmowych. Zawiera między innymi:

  • kwas foliowy;
  • witaminy: B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E i K;
  • składniki mineralne: fosfor, potas, cynk, selen, miedź, wapń, magnez.
Wybór Redakcji
refundacja leków, MInisterstwo Zdrowia
Nowa lista leków refundowanych od 1 stycznia 2026. Wielu pacjentów odetchnie z ulgą
pieczenie ciasta
Ta popularna przyprawa do ciast może być rakotwórcza. Upewnij się, czy też jej używasz
senior
Obiecali seniorom 2150 zł, nie dostaną ani grosza. Zamieszanie wokół nowego świadczenia
kawa
Dodaj go do porannej kawy. Wygładzi zmarszczki i zadba o stawy
gotowanie kaszy gryczanej
Jak gotować kaszę, by zachować magnez i witaminy? Tłumaczy dietetyk
Kobieta z półpaścem
Co wiesz o półpaścu?
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: