Witamina antystresowa. Nie przyjmuj na własną rękę

Kwas pantotenowy wspiera odporność i skórę, ale też układ nerwowy. Z tego powodu nazywany bywa "witaminą antystresową". Nie oznacza to jednak, że po tę witaminę można sięgać „bezstresowo”, czyli bez kontroli i przyjmować, kiedy tylko poczujemy się gorzej. Trzeba wiedzieć, że niedobory w tym przypadku zdarzają się rzadko, a przy nieprzemyślanej suplementacji łatwo może dojść do przedawkowania.
- Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, wpływa na pracę mózgu, odporność i wygląd skóry
- Jej niedobór może powodować m.in. lęk, osłabienie i stany zapalne
- Choć nadmiar tej witaminy jest rzadki, suplementy mogą wywołać skutki uboczne – każdą suplementację zawsze powinno się omówić z lekarzem
Do czego potrzebna nam witamina B5?
Kwas pantotenowy bierze udział w produkcji hormonów nadnerczy, wspiera układ nerwowy i pomaga organizmowi zamieniać jedzenie w energię. Potrzebny jest do wytwarzania przeciwciał, a także – regeneracji skóry, gojenia się ran i walki z infekcjami. Wspomaga syntezę acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za pamięć i koncentrację.
Mówi się, że to "witamina antystresowa" – witamina B5 wspiera bowiem metabolizm energetyczny komórek nerwowych i zwiększa odporność psychiczną. Ma też znaczenie estetyczne – wspomaga cerę, łagodzi stany zapalne, nawilża i wygładza skórę. Najwięcej witaminy B5 gromadzi się w narządach, które potrzebują dużej ilości energii: w sercu, wątrobie i nerkach.
Przeczytaj też: „Najważniejsza witamina dla układu krążenia”. Upewnij się, że jest w twojej diecie
Zapotrzebowanie na witaminę B5
Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie B5 wynosi:
- 1,7–1,8 mg dla niemowląt
- 2–4 mg dla dzieci
- 5 mg dla dorosłych
- 6 mg w ciąży
- 7 mg w okresie laktacji
Gdzie znajdziesz witaminę B5?
Witamina B5 występuje dość powszechnie w żywności. Znajdziesz ją m.in. w:
- mięsie (zwłaszcza wątróbce, nerkach, mięsie drobiowym) – np. pierś z kurczaka ma 1,53 mg B5 na 100g, wątroba wołowa – 9,76 mg/100g,
- rybach (np. łososiu, tuńczyku),
- jajkach (1,40 mg/100g),
- produktach pełnoziarnistych (brązowym ryżu, otrębach, pieczywie razowym),
- orzechach i nasionach – np. słonecznik 6,86 mg/100g,
- awokado (1,33 mg/100g),
- warzywach liściastych (np. brokułach, jarmużu, szpinaku),
- mleku i produktach mlecznych,
- drożdżach i grzybach;
Warto wiedzieć, że witamina B5 jest stosunkowo odporna na obróbkę cieplną, ginie dopiero w bardzo wysokiej temperaturze i przy głębokim mrożeniu. Niekorzystnie działa na nią też kontakt z kwasami, zasadami, alkoholem, estrogenami czy długim przechowywaniem w puszkach. Wchłanianie B5 może pogarszać również stosowanie leków nasennych, niektórych antybiotyków i środków przeciwpadaczkowych.
Przeczytaj też: 10 oznak, że twoje ciało jest wypłukane z kluczowych witamin i minerałów

Objawy niedoboru witaminy B5
Deficyt tej witaminy zdarza się rzadko – najczęściej przy bardzo restrykcyjnych dietach, głodówkach, chorobach jelit, czy zaburzeniach wchłaniania. Ale jeśli już się pojawi, organizm daje znać. Objawy to m.in.:
- stany zapalne skóry,
- osłabienie i omdlenia,
- niepokój, lęk i rozdrażnienie,
- zaburzenia krwi,
- zaburzenia koordynacji,
- spadek odporności,
- niestrawność i brak apetytu,
- przyspieszone tętno,
- drętwienie dłoni i stóp;
Przeczytaj też: Hiperlaktacja może być cudem. Ale czasem to objaw choroby
Witaminę B5 można przedawkować
Choć witamina ta jest rozpuszczalna w wodzie i nadmiar wydalany jest z moczem, nie oznacza to, że można przyjmować ją bez ograniczeń. Z diety trudno ją przedawkować, ale suplementy to już inna sprawa. Zdarzały się przypadki działań niepożądanych u osób, które same sięgnęły po wysokie dawki.
Przedawkowanie B5 może objawiać się:
- biegunką,
- bólem głowy,
- dolegliwościami żołądkowymi,
- nasileniem objawów stresu,
- zwiększonym ryzykiem krwawień,
Nie warto więc „łykać” tabletek na własną rękę. Przed wprowadzeniem suplementacji zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem, którzy zleci różne badania, m.in. sprawdzi, czy rzeczywiście mamy jakieś niedobory, które należy wyrównać.
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563233/, ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554545/



































