Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Po tym owocu często boli brzuch. Nie wszyscy powinni po niego sięgać
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 07.08.2025 10:08

Po tym owocu często boli brzuch. Nie wszyscy powinni po niego sięgać

Gruszki mogą wywoływać problemy trawienne
Fot. Canva

Choć smaczne i uniwersalne do zastosowania w kuchni, mają niestety swoje wady. Jeśli u Ciebie również występuje problem z żołądkiem po zjedzeniu gruszek, sprawdź dlaczego.

Gruszki to bogate w składniki odżywcze owoce, które często lądują na naszych stołach. Jednak nie każdy organizm toleruje je tak samo dobrze. U niektórych osób mogą powodować m.in. problemy trawienne.

Owoce pełne zdrowia

Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, bogate w błonnik, witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), a także potas i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego. Regularne spożywanie gruszek może pozytywnie wpływać na trawienie i działać ochronnie na organizm. W Polsce najczęściej sięgamy po gruszki odmiany Konferencja, Lukasówka, Faworytka, zwana również Klapsą oraz Xenia. 

Chętnie spożywamy je na surowo, prosto z drzewa, ale wykorzystujemy również w postaci przetworzonej, np. gruszki w zalewie, w kompocie, konfitury gruszkowe i gruszki suszone – idealne do musli.

Polecamy: Ból, jakby nam kamień leżał na sercu. Takie objawy daje dławica piersiowa

Gruszka.jpg

Dlaczego nie każdy powinien jeść gruszki?

Skoro mają tyle zalet, skąd popularne twierdzenie o ich szkodliwości? Okazuje się, że mimo licznych zdrowotnych właściwości, gruszki mogą powodować spore problemy trawienne. Zawierają bowiem fruktozę, która u osób z nietolerancją może prowadzić do wzdęć, bólów brzucha, gazów, nudności, odbijania i biegunki. 

Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, objawy złego wchłaniania fruktozy dotyczą zwykle niemowląt i dzieci poniżej 9. roku życia, a także około 30 proc. pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Ze względu na obecność fruktozy spożywanie gruszek powinny ograniczyć również diabetycy. Ponadto owoce te są bogate w błonnik – niezbędny w naszej diecie, jednak w większych ilościach mogący sprawiać problemy. 

Sięgaj po gruszki, ale z rozwagą

Oczywiście nie wszyscy odczuwają dyskomfort po zjedzeniu gruszek, a wielu osobom mogą przynieść korzyści - mogą się sprawdzić jako środek na kaca czy w przypadku uporczywych zaparć. Problemy trawienne dotyczą zwykle osób z nietolerancją fruktozy lub tych, które mają wrażliwy układ pokarmowy, chorują na woreczek żółciowy czy IBS. Przeczyszczające działanie gruszek może bowiem wzmocnić dolegliwości. Jeśli po zjedzeniu gruszek czujesz się nieswojo, ociężale, warto ograniczyć ich spożycie. 

Zobacz także: Twoje paznokcie wyglądają w ten sposób? Lekarz alarmuje, że możesz mieć chore serce