Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Te leki mogą wywołać napad dny moczanowej. Lekarz ostrzega
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 26.12.2023 20:11

Te leki mogą wywołać napad dny moczanowej. Lekarz ostrzega

apteka
canva

Dna moczanowa jest stanem związanym ze zwiększonym stężeniem kwasu moczowego w organizmie. Z tego powodu kryształki moczanu sodu odkładają się w stawach i narządach. Zwiększenie stężenia kwasu moczowego powoduje głównie mięso. Jednak przyczynia się do tego również przyjmowanie niektórych leków. Które to są? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

Te leki mogą podnosić stężenie kwasu moczowego

Napady dny moczanowej może wywoływać grupa leków moczopędnych:

Są to m.in. leki stosowane w nadciśnieniu tętniczym, takie jak diuretyki tiazydowe lub pętlowe. Pacjenci po przeszczepie narządów także przyjmują preparaty, które mogą zwiększać stężenie kwasu moczowego. Grupą szczególnie narażoną są także pacjenci z chorobą nowotworową. Sam nowotwór może również prowadzić do zwiększenia stężenia kwasu moczowego w organizmie”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Diuretyki nasilają wydalanie wody i sodu z organizmu. Mogą powodować także zwiększone wydalanie soli z wodą. Gdy wydalany sód zabiera wodę z krwi i zmniejsza ilość płynu przepływającego przez naczynia krwionośne, obniża się w efekcie ciśnienie krwi. Przyjmowanie leków moczopędnych daje nerkom sygnał, że muszą usuwać więcej sodu.

Projekt bez nazwy - 2023-12-26T200127.907.png

Do rozwoju dny moczanowej przyczynia się też żywność

Chorobę powoduje nadmierne spożycie tłustego mięsa. Dawniej nazywano ją chorobą królów, ponieważ tylko oni mieli dostęp tego rodzaju potraw, w szczególności właśnie do mięs.

Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. (…) przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi. W diecie przy dnie moczanowej niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Mięso, podroby, galarety i wywary gotowane na mięsie i kościach mają wysoką zawartość związków purynowych, które podnoszą poziom kwasu moczowego. Spożywanie dużych ilości tego rodzaju produktów skutkuje napadem dny moczanowej.

Jak wynika z aktualnych rekomendacji bezpieczna ilość mięsa to maksymalnie 500 g tygodniowo. Jednak w przypadku osób z dną moczanową zalecenia dietetyczne są rygorystyczne – i zaleca się unikanie mięsa, jego przetworów i wywarów.

Przy dnie moczanowej możemy spożywać produkty zbożowe, ryż, większość warzyw i owoców. Badania wykazały, że wiśnie mają właściwości obniżające stężenie kwasu moczowego w organizmie. Jeśli chodzi o źródła białka, powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Jeżeli chcemy spożywać mleko, wybieramy to nisko tłuszczowe”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Pierwsze objawy dny moczanowej

Typowym objawem dny moczanowej są ból i obrzęk stawów:

Najczęściej na początku dotyczy pierwszego stawu śródstopno – paliczkowego, czyli wielkiego palucha u stopy, czego objawami są: zaczerwienienie, zapalenie, bolesność, obrzęk, trudności w zginaniu. Jeżeli widzą Państwo u siebie takie objawy, trzeba jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Kryształki mogą się odkładać nie tylko w stawach palucha, ale także m.in. w stawach skokowych, kolanowych, rzadziej w stawach kończyn górnych”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.