Te leki mogą wywołać napad dny moczanowej. Lekarz ostrzega
Dna moczanowa jest stanem związanym ze zwiększonym stężeniem kwasu moczowego w organizmie. Z tego powodu kryształki moczanu sodu odkładają się w stawach i narządach. Zwiększenie stężenia kwasu moczowego powoduje głównie mięso. Jednak przyczynia się do tego również przyjmowanie niektórych leków. Które to są? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.
Te leki mogą podnosić stężenie kwasu moczowego
Napady dny moczanowej może wywoływać grupa leków moczopędnych:
„Są to m.in. leki stosowane w nadciśnieniu tętniczym, takie jak diuretyki tiazydowe lub pętlowe. Pacjenci po przeszczepie narządów także przyjmują preparaty, które mogą zwiększać stężenie kwasu moczowego. Grupą szczególnie narażoną są także pacjenci z chorobą nowotworową. Sam nowotwór może również prowadzić do zwiększenia stężenia kwasu moczowego w organizmie”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.
Diuretyki nasilają wydalanie wody i sodu z organizmu. Mogą powodować także zwiększone wydalanie soli z wodą. Gdy wydalany sód zabiera wodę z krwi i zmniejsza ilość płynu przepływającego przez naczynia krwionośne, obniża się w efekcie ciśnienie krwi. Przyjmowanie leków moczopędnych daje nerkom sygnał, że muszą usuwać więcej sodu.
Obciąża organizm i przyczynia do rozwoju dny moczanowej. Niektórzy Polacy piją go codziennie Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz!Do rozwoju dny moczanowej przyczynia się też żywność
Chorobę powoduje nadmierne spożycie tłustego mięsa. Dawniej nazywano ją chorobą królów, ponieważ tylko oni mieli dostęp tego rodzaju potraw, w szczególności właśnie do mięs.
„Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. (…) przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi. W diecie przy dnie moczanowej niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.
Mięso, podroby, galarety i wywary gotowane na mięsie i kościach mają wysoką zawartość związków purynowych, które podnoszą poziom kwasu moczowego. Spożywanie dużych ilości tego rodzaju produktów skutkuje napadem dny moczanowej.
Jak wynika z aktualnych rekomendacji bezpieczna ilość mięsa to maksymalnie 500 g tygodniowo. Jednak w przypadku osób z dną moczanową zalecenia dietetyczne są rygorystyczne – i zaleca się unikanie mięsa, jego przetworów i wywarów.
„Przy dnie moczanowej możemy spożywać produkty zbożowe, ryż, większość warzyw i owoców. Badania wykazały, że wiśnie mają właściwości obniżające stężenie kwasu moczowego w organizmie. Jeśli chodzi o źródła białka, powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Jeżeli chcemy spożywać mleko, wybieramy to nisko tłuszczowe”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.
Pierwsze objawy dny moczanowej
Typowym objawem dny moczanowej są ból i obrzęk stawów:
„Najczęściej na początku dotyczy pierwszego stawu śródstopno – paliczkowego, czyli wielkiego palucha u stopy, czego objawami są: zaczerwienienie, zapalenie, bolesność, obrzęk, trudności w zginaniu. Jeżeli widzą Państwo u siebie takie objawy, trzeba jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Kryształki mogą się odkładać nie tylko w stawach palucha, ale także m.in. w stawach skokowych, kolanowych, rzadziej w stawach kończyn górnych”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.