Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Te objawy mogą zagrażać życiu. Tak organizm ostrzega przed odwodnieniem
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 18.08.2023 14:59

Te objawy mogą zagrażać życiu. Tak organizm ostrzega przed odwodnieniem

odwodnienie
canva

 Odwodnienie to nie tylko stan, w którym odczuwamy większe pragnienie. Niedobór wody w organizmie stanowi zagrożenie życia, szczególnie wśród seniorów i dzieci. A osoby starsze i dzieci często nie wiedzą, jak ten stan rozpoznać. Co więcej, Polacy piją za mało wody! A bez niej nie ma prawidłowego krążenia krwi i sprawnego metabolizmu. Jak są inne objawy odwodnienia? Jak mu zapobiegać i jak je leczyć?

Odwodnienie to też stan chorobowy

Pojawia się, gdy pijemy niedostateczną ilość wody. Jest wynikiem utraty płynów – elektrolitów i wody. Z powodu odwodnienia zachwiana zostaje równowaga wodno-elektrolitowa, co stanowi poważne zagrożenie życia – szczególnie zagrożone są dzieci, tracące wodę szybciej niż dorośli oraz seniorzy. 

Wyróżniamy 3 rodzaje odwodnienia:

   • hipertoniczne – objawem jest większa utrata wody niż elektrolitów, 
   • izotoniczne – objawem jest jednakowo duża utrata wody i elektrolitów,
   • hipotoniczne – objawem jest większa utrata elektrolitów niż wody.

Wodę na co dzień tracimy podczas defekacji i mikcji – w normalnych warunkach dorosła osoba wydala dziennie 2,5 l.  W ciepłe dni również podczas pocenia. Im temperatura jest wyższa, tym ubytek wody też jest większy.

Projekt bez nazwy - 2023-08-18T132734.183.png

Jaka dieta będzie najlepsza dla Ciebie? Upał a zatorowość płucna - jaka jest zależność? Lekarz wyjaśnia

Po tych objawach rozpoznasz odwodnienie

Pierwsze objawy odwodnienia u osoby dorosłej to: 
   • brak apetytu, 
   • wzdęcie brzucha, 
   • wzmożone pragnienie, 
   • rzadsze oddawanie moczu
   • zmiana koloru moczu na ciemnożółty,
   • senność, 
   • umiarkowany lub tępy ból głowy lecz bez konkretnej lokalizacji,

Na odwodnienie szczególnie narażeni są seniorzy: „ W grupie wiekowej powyżej 60. roku życia najczęstszą przyczyną odwodnienia jest niedostateczne spożycie płynów. Osoby starsze nie odczuwają pragnienia tak silnie jak młodsze, co powoduje, że piją mniej. W starszym wieku nerki mają zmniejszoną zdolność do zagęszczania moczu i zatrzymywania wody. Jeśli nie dostarczasz regularnie wody do organizmu, pojawienie się uczucia pragnienia może być już objawem wczesnej fazy łagodnego odwodnienia” – czytamy na stronie Ministerstwa Zdrowia.

Pierwsze objawy odwodnienia u dziecka to: 
   • płacz pozbawiony łez, 
   • suchy język, 
   • suche usta, 
   • zapadnięte ciemiączko, 
   • apatia,
   • senność,
   • rozdrażnienie,
   • zimne dłonie,
   • zimne stopy,
   • pogłębione i szybkie oddechy.

Odwodnienia można uniknąć

By uniknąć odwodnienia, należy dziennie spożywać konkretną ilość wody.

   • Dzieci w wieku 14-19 powinny dziennie pić od 25 do 35 ml na kg masy ciała, 
   • Noworodki i dzieci do 6 miesiąca życia powinny pić od 100 do 190 ml wody w przeliczeniu na 1kg masy cała. 
   • Dorosły człowiek powinien pić od 2 do 2,5 l wody dziennie, a gdy intensywnie pracuje i panuje upał od 4 do 5 l na dobę.

Co zrobić, gdy doszło do odwodnienia?

Leczenie odwodnienia np. hipertonicznego, polega na podaniu płynów bezelektrolitowych np. wody lub gorzkiej herbaty. Gdy odwodnienie jest poważniejsze, konieczne bywa dożylne podawanie glukozy. Nawadnianie organizmu zawsze powinno przebiegać stopniowo. 

Tagi: Zdrowie
Alkohol i upał to niebezpieczne połączenie! Czym grozi picie alkoholu w upalne dni? Dietetyk tłumaczy
alkohol i upał - wywiad
Podczas wakacji chętnie sięgamy po zimne napoje alkohole, zwłaszcza spędzając beztroski czas na plaży. Niestety spożywanie alkoholu w upalne dni, a w szczególności podczas bezpośredniej ekspozycji słońce nie jest dobrym pomysłem i stwarza duże niebezpieczeństwo. Dlaczego alkohol i upał to groźne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 
Czytaj dalej
Czy odporność bierze się z brzucha? Wywiad z ekspertem
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę? Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność? Co to jest Candida? Jakie są objawy grzybicy w organizmie? O wpływie diety na odporność rozmawiamy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED. Pytanie, które nurtuje każdego: Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jak najbardziej. 70 procent odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę?Jeżeli chodzi o styl życia to będą to czynniki, takie jak stres i sen. Warto zwrócić uwagę na higienę snu, bo ma ona wpływ na poziom kortyzolu w organizmie. Jeśli będziemy się wysypiać, poziom kortyzolu będzie niższy, czyli tym samym obniży się poziom stresu. Nawiązując do diety, powinna być bardziej zróżnicowana. Nie powinniśmy dzielić produktów na dobre i złe, a wprowadzać do naszego jadłospisu wiele warzyw i owoców.Czy wystarczy zbilansowana dieta, czy warto też stosować suplementy?Jak najbardziej należy stosować suplementy. Top 3 suplementów na odporność to: witamina D, omega-3 i cynk.Na co zwrócić uwagę przy doborze suplementów?Przy wyborze witaminy D, zwracajmy uwagę na to, żeby był to lek a nie suplement. Lek będzie bardziej przebadany niż suplement. Warto przyjmować witaminę D z tłuszczami. Często jest ona w kapsułkach z olejem, ale występuje też w formie zwykłych tabletek (i wtedy oleje okażą się pomocne). Świetnie sprawdzą się oleje, zawarte w łososiu, awokado, orzechach, nasionach i pestkach słonecznika. W ciągu dnia, najprościej będzie przyjąć tabletkę z orzechem czy kawałkiem awokado. Jeżeli chodzi o omega-3, są dostępne w formie kropli lub kapsułek tlenowych. Cynk możemy kupić w formie tabletek. Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność?Zacznijmy od węglowodanów złożonych, które mają większą ilość błonnika. Błonnik będzie pożywką dla naszych bakterii. Warto zadbać o takie źródła węglowodanów jak: chleb na zakwasie, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. Jeżeli chodzi o białka, świetnie sprawdzą się fermentowane napoje mleczne, np. maślanki. Dobrym wyborem będą też sery pleśniowe i podpuszczkowe. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze, czyli te z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy je w łosiu, awokado, orzechach, pestkach i nasionach słonecznika. A czy jest rada dla osób, które są uzależnione od cukru? Tak naprawdę uzależnienie od cukru to bardziej uzależnienie od smaku produktów. Im większa zawartość tłuszczu i cukrów prostych w produkcie, tym bardziej będzie nam smakować. Co mogę poradzić osobom, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Najlepiej zacząć eliminować je stopniowo.Czyli wczoraj zjadłam trzy czekolady, dziś zjem dwie, a jutro jedną? - Dokładnie. W międzyczasie będę też próbowała zamienić czekoladę mleczną na czekoladę gorzką, która ma bardzo dużo magnezu. A więc gorzka czekolada jest zdrowa? Oczywiście. Najlepiej kupować tą z dużą ilością kakao. Jeżeli trudno nam się przestawić, warto zaczynać od czekolady z mniejszą procentową zawartością kakao i stopniowo przechodzić na tą o wyższym procencie. Jeśli więc stopniowo będziemy przyzwyczajać się do smaku gorzkiej czekolady, z czasem nie będzie dla nas tak gorzka jak wcześniej? Dokładnie! Do czekolady możemy dodawać jakieś owoce, co wzbogaci jej walory smakowe. Wiele osób jest przyzwyczajonych do spożywania słodkości przy kawie. Warto więc zamienić ciastko na gorzką czekoladę! Co jest gorsze dla naszej mikroflory? Produkty z cukrem czy słone przekąski typu chipsy i fast food? W tym wypadku bardziej bym szła w produkty słodkie. Oczywiście nie twierdzę, że chipsy będą idealne. Będą rozwijały czynniki zapalne w naszym organizmie, które tym samym będą prowadziły do otyłości. Otyłość będzie wiązała się z wieloma chorobami autoimmunologicznych, takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II, Hashimoto, niedoczynność tarczycy.Mimo wszystko cukier ma gorszy wpływ na nasz organizm? Cukier jest gorszy, ponieważ będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.Czym jest Candida? Wiele się o niej słyszy.Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie. Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Ciągłe zmęczenie, niewyspanie, stres, bóle brzucha, nudności. W późniejszym czasie może też wystąpić uczucie osłabienia. Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami. Czy osoba z Candidą będzie mieć nadmierny apetyt czy może jego brak? Ciężko powiedzieć, bo to zależy od tego czy dana osoba będzie miała dodatkowe jednostki chorobowe (np. insulinooporność, cukrzycę). Mówi się, że jogurty zawierają dużo probiotyków. Czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Należy zwrócić uwagę na to, czy na opakowaniu jest podana ilość i nazwa szczepów bakterii. Im więcej informacji, tym większa pewność, że jogurt będzie dobrze przyswajalny. Z Joanna Kamińską rozmawiała Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMED, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Ukończyła staż z psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki pod okiem dr Anny Januszewicz i stale pogłębia swoją wiedzę dzięki licznym kursom i szkoleniom z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.
Czytaj dalej