Nie daj jej siadać na swoim jedzeniu. TO przenosi mucha [LISTA]

“Lata mucha koło ucha” i nie tylko denerwuje, ale też stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia. Mucha domowa (Musca domestica) jest tzw. wektorem mechanicznym wielu szkodliwych dla człowieka drobnoustrojów, w tym bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów. Jeśli zobaczysz ją na jedzeniu, koniecznie je wyrzuć, a przynajmniej pozbądź się fragmentu, na którym siedziała.
Brudne nóżki i zakażony odwłok
Mucha domowa żyje w ścisłym kontakcie z odpadkami, odchodami i padliną. To właśnie na nich żeruje i składa jaja. Na swoich odnóżach, skrzydłach i aparacie gębowym przenosi resztki tych materiałów, a wraz z nimi dziesiątki różnych drobnoustrojów.
Badania naukowe wykazały, że jedna mucha może mieć na sobie patogeny wywołujące salmonellozę, czerwonkę, dur brzuszny czy zakażenia gronkowcowe. Z łatwością przenosi je na żywność i powierzchnie kuchenne, zanieczyszczając je niewidoczną gołym okiem „biologiczną bombą”.
Przeczytaj też: Jakie choroby przenoszą pluskwy? Możesz przywlec je do domu nawet z podróży autobusem.
Zakażenie bez ukąszenia
W przeciwieństwie do komarów mucha nie musi cię ugryźć, by narobić szkód. Wystarczy, że usiądzie na twoim kanapce, owocu czy talerzu z obiadem.
Podczas żerowania mucha wypluwa enzymy trawienne, którymi „rozpuszcza” pokarm na zewnątrz swojego ciała, by móc go następnie zlizać. Razem ze śliną wyrzuca z siebie też bakterie i wirusy, które mogą powodować zatrucia pokarmowe lub inne infekcje u ludzi i zwierząt domowych.

Przeczytaj też: Ten owad atakuje chmarami, wchodzi do oczu, wczepia się we włosy. To prawdziwa plaga
Co dokładnie może cię dopaść?
Najczęściej są to biegunki wywołane przez E. coli czy Salmonella, ale nie brakuje też takich zagrożeń jak pełzakowica (Entamoeba histolytica), tasiemczyce, a nawet grzybice skóry i błon śluzowych.
W niektórych krajach rozwijających się odnotowuje się również przypadki zachorowań na cholerę czy dur brzuszny w wyniku kontaktu z zanieczyszczoną żywnością – a głównym winowajcą są właśnie muchy.
Jakie dokładnie patogeny i choroby może przenosić mucha? Lista jest naprawdę długa!
Bakterie
• Salmonelloza – Salmonella spp.
Zakażenie przewodu pokarmowego powodujące biegunkę, gorączkę i bóle brzucha; zwykle przenoszone przez skażoną żywność.
• Czerwonka bakteryjna – Shigella spp.
Ostra choroba jelitowa z krwawą biegunką, gorączką i bólem brzucha; bardzo zakaźna.
• Zakażenia pałeczką okrężnicy (E. coli) – w tym szczepy EHEC
EHEC może wywołać krwotoczne zapalenie jelita grubego i zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS); przenoszone głównie przez skażoną żywność.
• Dur brzuszny – Salmonella typhi
Ogólnoustrojowa infekcja z wysoką gorączką, bólami brzucha i wysypką; przenoszona przez zanieczyszczoną wodę lub jedzenie.
• Listerioza – Listeria monocytogenes
Może powodować zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, poronienia i sepsę, szczególnie u kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
• Kampylobakterioza – Campylobacter jejuni
Jedna z najczęstszych przyczyn biegunek na świecie; często związana z niedogotowanym drobiem.
• Cholera – Vibrio cholerae
Ciężka wodnista biegunka prowadząca do odwodnienia; występuje głównie w warunkach złej higieny.
• Zakażenia gronkowcowe – Staphylococcus aureus, w tym MRSA
Zakażenia skóry, ran, a także sepsa i zapalenie płuc; szczepy MRSA są oporne na metycylinę.
• Zakażenia szpitalne – Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii
Oporny na leczenie patogeny powodujące zakażenia układu oddechowego, moczowego, ran i sepsę.
Pasożyty
• Glistnica – Ascaris lumbricoides
Zakażenie jelitowe powodujące bóle brzucha, zaburzenia trawienia i objawy płucne (w fazie migracji larw).
• Włosogłówczyca – Trichuris trichiura
Powoduje przewlekłą biegunkę, niedokrwistość i zahamowanie wzrostu u dzieci.
• Tęgoryjec (ankylostomoza) – Ancylostoma duodenale
Pasożyt jelita cienkiego; powoduje niedokrwistość z niedoboru żelaza przez krwawienie z jelit.
• Pełzakowica – Entamoeba histolytica
Może prowadzić do krwawej biegunki i ropni wątroby; przenoszona najczęściej przez skażoną wodę. Przeczytaj: Pełzakowica jelitowa (czerwonka pełzakowa) – czym jest i jak się jej pozbyć?
• Tasiemczyce – np. Taenia spp.
Zakażenie jelitowe powodujące niedożywienie i objawy neurologiczne (w przypadku larwalnych postaci w mózgu – cysticerkoza).

Grzyby
• Drożdżyca (kandydoza) – Candida albicans, C. glabrata, C. krusei
Infekcje skóry, błon śluzowych, paznokci i układu pokarmowego; może prowadzić do kandydozy inwazyjnej.
• Aspergiloza (grzybica płucna) – Aspergillus flavus, A. fumigatus
Grzybica układu oddechowego, często u osób z immunosupresją; może prowadzić do inwazyjnej choroby płuc.
• Penicylozy i inne zakażenia oportunistyczne – Penicillium spp.
Rzadkie, ale możliwe u osób z osłabioną odpornością; mogą powodować grzybicze zapalenie płuc i skóry.
• Grzybice skóry i owłosionej skóry głowy – Microsporum spp., Trichophyton spp.
Powodują łuszczące się zmiany skórne i łysienie plackowate u dzieci.
Wirusy
• Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)
Ostre zapalenie wątroby przenoszone drogą pokarmową; objawia się żółtaczką i objawami grypopodobnymi.
• Poliomyelitis (polio)
Wirusowe zakażenie, które może prowadzić do porażeń mięśni; skutecznie zwalczone dzięki szczepieniom.
• Biegunki wirusowe – rotawirusy, norowirusy
Częsta przyczyna ostrej biegunki, zwłaszcza u dzieci; bardzo zakaźne i szybko rozprzestrzeniające się.
Jak się chronić przed muchą i jej „ładunkiem”?
Najprostsza rada? Nie dopuść jej do swojego jedzenia. Przechowuj żywność w zamkniętych pojemnikach, natychmiast wyrzucaj resztki do zamykanych koszy, myj ręce po kontakcie z odpadkami.
W sezonie letnim warto założyć moskitiery i używać naturalnych repelentów. A jeśli mucha już usiadła na twoim posiłku – lepiej nie ryzykować. Nawet sekunda kontaktu może wystarczyć, by przeniosła coś, co odbije się na twoim zdrowiu.
Przeczytaj też: Ugryzienia przez muszki, moskity, muchy tse-tse, ochotki, pchły ziemnie
Źródło:
Khamesipour F, Lankarani KB, Honarvar B, Kwenti TE. A systematic review of human pathogens carried by the housefly (Musca domestica L.). BMC Public Health. 2018 Aug 22;18(1):1049. doi: 10.1186/s12889-018-5934-3. PMID: 30134910; PMCID: PMC6104014.





































