Tam gromadzą się zarazki! Dietetyk ostrzega przed najgorszym sposobem jedzenia warzyw
Wakacje to okres w roku, w którym wyjeżdżamy w nieznane dotąd miejsca. Z tego powodu nierzadko wzrasta ochota na spróbowanie lokalnych specjałów, również w wersji na surowo. Jednak w pewnych przypadkach może się to źle skończyć dla żołądka. Dlaczego? Na to pytanie odpowiedzi udzielił nam dietetyk kliniczny mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko
Spożywanie surowych warzyw na wakacjach? Warto uważać
Podczas wakacyjnego pobytu w innym kraju łatwo o zakażenie pokarmowe np. z powodu spożywania warzyw i owoców. Zagrożenie jednak pojawia się w momencie, gdy produkty te jemy na surowo, bez odpowiedniego przygotowania: „Surowe warzywa i owoce należy dokładnie myć przegotowaną wodą, a jeśli nie mamy takiej możliwości, spożywać je bez skórki, gdyż na niej gromadzi się większość patogenów”. - powiedziała mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko. Przyczyną skażenia warzyw może być ich bezpośredni kontakt z glebą, skażoną przez odchody zwierzęce i nawadnianie brudną wodą.
Skórka chroni zarówno warzywa i owoce przed toksycznymi substancjami i szkodnikami. Można ją określić mianem „pancerza”, lecz to właśnie w niej gromadzą się też bakterie, wirusy i pasożyty. Z tego powodu, gdy nie mamy właściwych warunków sanitarnych, warto zrezygnować ze spożywania surowych warzyw i owoców, świeżo zebranych. W przeciwnym wypadku może się to skończyć np. biegunką podróżnych: „Najczęściej biegunka podróżnych spowodowana jest przez bakterie, takie jak Escherichia coli, Salmonella czy szczep Siegel. Rzadziej przyczyną są wirusy, pierwotniaki lub pasożyty”. - powiedziała mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko.
Czy warto mrozić owoce sezonowe? Czy mrożonki tracą witaminy? Dietetyk nie pozostawia wątpliwości! Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Wiele osób może być zaskoczonychGdy po spożyciu surowych warzyw na wakacjach pojawi się biegunka – co robić?
W tym stanie przede wszystkim należy zadbać o nawodnienie organizmu: „Nawet jeśli spędzamy dużo czasu w toalecie, ważne jest, aby pić wodę, najlepiej wzbogaconą w elektrolity. Warto więc zabrać w podróż dobrej jakości elektrolity, bez sztucznych słodzików”. - powiedziała mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko. Oprócz warto mieć ze sobą absorbent, enterosgel, smecta: „Lekiem pierwszego rzutu powinien być wspomniany wcześniej adsorbent, np. węgiel aktywny. W sytuacji, kiedy nie będzie przynosić poprawy, stosujemy antybiotyk, najczęściej w duecie z lekiem zapierającym, takim jak loperamid”. - powiedziała mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko.
Zarówno w trakcie terapii, jak i po niej wskazane jest przyjmowanie probiotyków, pomocnych w odbudowie flory bakteryjnej: „W przypadku wymiotów dobrze sprawdzi się Enterosgel - adsorbent w formie żelu, dostępny w przezroczystej tubie. Można go rozpuścić w wodzie lub w soku czy herbacie. Jest to szczególnie przydatne w przypadku dzieci, ponieważ tabletka do połknięcia może być dla nich problematyczna i znacznie prościej będzie podać im soczek z dodatkiem żelu”. - powiedziała mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko.
Jak prawidłowo myć warzywa przed spożyciem?
Nie ma jednej metody na przygotowanie warzyw przed ich spożyciem. Duże znaczenie ma, kto będzie te warzywa jadła – czy będzie to osoba w pełni zdrowa, czy dziecko, czy senior. Sposób przygotowania warzyw i owoców zależy też od tego, co zamierzamy przygotować – o wiele dokładniej trzeba myć np. sałatę, szpinak, czy natkę pietruszki. Warzywa i owoce o regularnym kształcie można umyć pod strumieniem ciepłej wody i za pomocą szczoteczki. Owoce i warzywa które trudno umyć pojedynczo, można umyć w wodzie z octem. Wspomnianą sałatę, szpinak i natkę pietruszki zawsze nieco lepiej kupić w formie gotowej do spożycia.