Ten koktajl doda ci sił jak owsianka. Jedz na śniadanie, a długo nie będziesz czuł głodu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często o tym zapominamy. Nie mając czasu na długie gotowanie, sięgamy po to, co jest pod ręką, a to ogromny błąd. Ten koktajl można jednak przygotować w mgnieniu oka, a jest niezwykle wartościowym posiłkiem, który doda sił niczym owsianka.
Polskie śniadanie, czyli jakie? Oto, co i gdzie jemy na śniadanie
Agencja Streetcom przygotowała w 2024 roku raport „Śniadania Polaków”. Dowiadujemy się z niego, że 64% badanych pracujących poza domem śniadania spożywa w pracy. 28% je te śniadania w domu przed wyjściem do pracy. Zaledwie 3% spożywa je w restauracji/piekarni/barze. 1% w ogóle nie je śniadań. Z kolei osoby pracujące zdalnie jedzą śniadania w domu (98%). W przypadku dni wolnych od pracy 93% spożywa śniadania w domu, a 7% w restauracji/piekarni/barze.
A co jemy na śniadanie? Zapewne nikogo nie zdziwi, że najczęstszym wyborem na posiłek o tej porze dnia są kanapki, które wybiera aż 8 na 10 badanych. Na drugim miejscu na podium znajduje się jajecznica, a na trzecim parówki i tosty.
Rano wsyp do maślanki i pij. Zbijesz cukier i wzmocnisz stawy To sygnały, że serce jest niewydolne. Pojawiają się podczas wysiłku i ranoPij ten koktajl każdego dnia. Zapewni energię na dalszą część dnia
Koktajle to fantastyczna opcja dla tych, którzy nie mają czasu na długie gotowanie. Wystarczy tylko wrzucenie do blendera ulubionych składników, wciśnięcie przycisku i przelanie zawartości do szklanki czy pojemnika. W ten sposób bez większych trudności i oszczędzając czas, można przygotować odżywczy posiłek. Ten koktajl to fantastyczna opcja, ponieważ zapewnia sytość i energię na długi czas.
Mowa tu o koktajlu z kawą. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a w zamian dostajemy ogrom wartości odżywczych, witamin i minerałów. Taki napój zawiera też duże ilości błonnika i przyspiesza metabolizm. Warto więc po niego sięgać każdego dnia. Ale jak go przygotować? Chcesz wiedzieć więcej o koktajlach? Przeczytaj: Miksuję trzy składniki i robię pożywny koktajl. Kilogramy lecą w dół

Przepis na koktajl na śniadanie. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1 banan,
- 1 łyżka płatków owsianych.
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Kawę rozpuszczalną lub zaparzone espresso łączymy ze składnikami z listy. Płatki owsiane warto wcześniej zalać wrzątkiem lub odczekać, by napęczniały w koktajlu. Nie wolno zapominać o cynamonie, gdyż ta przyprawa doskonale podkręca metabolizm. Tak przygotowane śniadanie sprawdzi się świetnie w każdych warunkach. Chcesz wiedzieć więcej o przyprawach? Przeczytaj: Przyspieszy metabolizm, wyostrzy zmysły. Wystarczy szczypta do porannej kawy
Brak śniadania to recepta na chorobę. Lepiej jedz każdego ranka
Niektóre osoby nie jedzą śniadania, wymigując się brakiem czasu. Nie pamiętaj jednak o tym, że pomijanie tego posiłku, jest ogromnym błędem. Taki nawyk wiąże się z większą oksydacją tłuszczów, poposiłkowym stężeniem insuliny, a po lunchu - większym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Przy pomijaniu śniadania, po lunchu obserwowano też zwiększoną skłonność do pojawienia się stanów zapalnych komórek obwodowych.

Rezygnacja ze śniadania może więc wiązać się z problemami metabolicznymi. Ponadto, naukowcy alarmują, że takie osoby narażają się na częstsze występowanie subklinicznej miażdżycy tętnic oraz podniesienie cholesterolu LDL, nawet jeśli prowadzi to do niższej masy ciała. Więcej o sposobach na niższy cholesterol przeczytasz tutaj: Obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem. Naukowcy polecają to warzywo
Źródło:
Agencja Streetcom - raport „Śniadania Polaków”.
Nas A., Mirza N., Hägele F. i wsp.: Impact of breakfast skipping compared with dinner skipping on regulation of energy balance and metabolic risk. Am J Clin Nutr. 2017, 105,1351-1361,
Yu J, Xia J, Xu D, Wang Y, Yin S, Lu Y, Xia H, Wang S, Sun G. Effect of skipping breakfast on cardiovascular risk factors: a grade-assessed systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Nov 28;14:1256899. doi: 10.3389/fendo.2023.1256899. PMID: 38089630; PMCID: PMC10715426,
Wilkowska M., Miażdżyca a pomijanie śniadań – Co mówią badania?, Dietetycy.org.pl, https://dietetycy.org.pl/miazdzyca-a-pomijanie-sniadan-wyniki-badan/, dostęp: [27.12.2024]





































