To najbardziej wyniszcza tarczycę. Każdy z nas jest w grupie ryzyka
Tarczyca to gruczoł, który znajduje się w przedniej części szyi. Reguluje metabolizm przez produkcję hormonów T3 i T4. Choć nieduża, odgrywa olbrzymią rolę w funkcjonowaniu niemal wszystkich narządów w ciele. Schorzenia tarczycy mogą poważnie zaburzyć równowagę w organizmie, dlatego warto o nią dbać.
Choroby tarczycy stanowią coraz większy problem na całym świecie. Nadczynność i niedoczynność tarczycy, Hashimoto czy Graves-Basedow stopniowo wyniszczają organizm, często pozostając niezdiagnozowane przez długi czas. Dlaczego Polacy są szczególnie narażeni na takie problemy? Powodem jest głównie klimat, w którym żyjemy.
Tego potrzebuje zdrowa tarczyca
Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędnych jest kilka kluczowych składników: jod, selen i witamina D. Dwóch pierwszych bez trudu dostarczamy sobie z pożywieniem. Zdecydowanie trudniej jest zapewnić organizmowi wystarczającą ilość witaminy D, ponieważ jej produkcja następuje dopiero w skórze. A Polska leży w strefie umiarkowanej, więc słońca u nas, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, jest bardzo mało.
Jedna witamina. A wiele chorób z jej niedoboru Tak hashimoto zmienia ciało. Pierwsze objawy poznasz po twarzyNiedostępna „witamina słońca”
Nawet najzdrowsza dieta nie dostarcza organizmowi witaminy D, a jedynie jej prekursora. Dopiero kontakt z promieniowaniem UV sprawia, że w skórze produkowana jest witamina D3 w ilościach potrzebnych do właściwej pracy tarczycy. W praktyce oznacza to, że od października do maja nasłonecznienie w jest zbyt niskie, aby organizm mógł wytworzyć odpowiednie ilości tej witaminy.
Dodatkowym utrudnieniem w pozyskiwaniu witaminy D3 dla wielu Polaków jest styl życia. Najważniejszym źródłem pokarmowym prekursora witaminy D są ryby, w które nasza tradycyjna dieta jest raczej uboga. Z kolei skłonność do przebywania w zamkniętych pomieszczeniach i unikanie przebywania na powietrzu utrudnia syntezę skórną.
Objawy niedoboru witaminy D
Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego i odpornościowego. Badania naukowe potwierdzają, że wspiera regulację genów odpowiedzialnych za produkcję hormonów tarczycy, a jej niedobór może prowadzić do nadmiernej aktywacji układu odpornościowego i ataku na komórki tarczycy. W efekcie może dochodzić do rozwoju przewlekłych zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak np. Hashimoto czy choroba Gravesa-Basedowa.
Niedobór witaminy D często pozostaje niezauważony, ponieważ jego objawy są bardzo niespecyficzne. Mogą one obejmować przewlekłe zmęczenie, osłabienie mięśni, obniżony nastrój, problemy z koncentracją czy wypadanie włosów. Kiedy niedobór „witaminy słońca” dotyczy tarczycy, może dojść do rozwoju lub zaostrzenia chorób autoimmunologicznych. Do typowych objawów takiego stanu zalicza się:
- przybieranie na wadze,
- uczucie zimna,
- suchą skórę,
- obrzęki.
Jak ustrzec się przed niedoborem witaminy D?
Naturalna synteza witaminy D3 od jesieni do wiosny w naszej szerokości geograficznej jest niemożliwa. Dlatego specjaliści zalecają dorosłym suplementację w dawkach dostosowanych do indywidualnych potrzeb. W ich określeniu przydatne są badania poziomu witaminy D, które wykonuje się z krwi. Osoby zmagające się z chorobami tarczycy dodatkowo powinny regularnie badać poziom hormonów tarczycy (TSH, FT3, FT4) oraz przeciwciał (anty-TPO, anty-TG).
Suplementacja witaminy D nie powinna zniechęcać do zdrowego stylu życia. Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, sardynki są źródłem nie tylko prekursora witaminy D, ale też wielu innych składników odżywczych i zdrowych kwasów omega-3. Ruch na świeżym powietrzu również zimą pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.
Czytaj także:
Jak bezpiecznie suplementować witaminę D3? Lekarz wyjaśnia szczegóły
Suplementy nie są nam potrzebne! Lekarz wskazuje tylko jeden wyjątek
Nowe normy "witaminy słońca". Sprawdź, jak wygląda dawkowanie witaminy D zgodnie z twoim wiekiem