Wymieszaj z kawą, zapomnisz co to stres i ból głowy. Mi pomogło prawie od razu

Gorąca kawa potrafi postawić na nogi, ale gdy dorzucisz do niej odrobinę naturalnej wanilii, filiżanka zamieni się w mały seans aromaterapii: rozluźni kark, wyostrzy uwagę i zdusi chęć na słodkie przekąski.
- Do jednej filiżanki wystarczy pół łyżeczki ekstraktu lub ziarenka z laski wanilii.
- Wanilia działa przeciwdepresyjnie, łagodzi napięcie i ból głowy, wspiera trawienie.
- Jej słodki aromat ogranicza podjadanie między posiłkami.
- Kawę z wanilią przygotujesz w minutę – po prostu wymieszaj i wypij, najlepiej rano.
Dlaczego wanilia koi nerwy i rozprawia się z bólem głowy?
Naturalna wanilia zawiera setki związków aromatycznych – główny z nich, wanilina, aktywuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności. Sam zapach obniża poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. Przeciwutleniacze obecne w wanilii neutralizują wolne rodniki i redukują stan zapalny, co może ograniczać ryzyko napięciowych bólów głowy. Dodatkowo wanilia wspiera odporność i trawienie, a jej łagodna słodycz pomaga ograniczyć ilość cukru w diecie bez poczucia rezygnacji.

Jak zaparzyć idealną waniliową kawę?
Zaparz mocne espresso lub klasyczną kawę przelewową. Gdy napój jest jeszcze gorący, dodaj pół łyżeczki ekstraktu waniliowego albo zeskrob ziarenka z kawałka laski wanilii. Pod wpływem ciepła uwolnią swój pełny aromat. Wymieszaj, odczekaj chwilę i wypij powoli, delektując się zapachem. Jeśli wolisz kawę z mlekiem – podgrzej mleko (krowie lub roślinne), dodaj wanilię, spień i połącz z kawą. Dla dodatkowego efektu posyp napój szczyptą cynamonu, który pogłębi smak i doda kolejnych antyoksydantów.
Kiedy pić i jak urozmaicić waniliową filiżankę?
Najlepszy moment na waniliową kawę to poranek lub popołudniowy spadek energii. Wanilia osłodzi napój bez kalorii, poprawi koncentrację i zmniejszy apetyt na słodycze. Przed treningiem doda energii, wieczorem – pomoże się wyciszyć. Możesz też eksperymentować: kropla ekstraktu pomarańczowego doda świątecznego charakteru, a odrobina świeżego imbiru rozgrzeje organizm i zaostrzy smak. Dzięki prostemu dodatkowi codzienna kawa zamienia się w naturalne wsparcie dla ciała i umysłu.
Niedawno polecaliśmy napar, która zapobiega demencji w przyszłości. Radziliśmy także, jakiego awokado unikać.

Źródło:
terazgotuje.pl





































