Z takich czajników korzysta większość Polaków. Chemiczka alarmuje, że są szkodliwe
Każdy z nas ma w domu czajnik. Okazuje się, że niektóre z tych urządzeń, mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chemiczka Sylwia Panek zwróciła uwagę na to, jakiego czajnika nie należy używać, jeśli zależy nam na zdrowiu naszym i naszej rodziny.
Chemiczka Sylwia Panek dzieli się na Instagramie wieloma praktycznymi wskazówkami. Okazuje się, że często nieświadomie otaczamy się sprzętami, które po prostu mogą nam zaszkodzić. W prosty sposób wyjaśnia, dlaczego tak jest i dzieli się zdrowszymi alternatywami.
Czy gotowanie wody w plastikowym czajniku jest zdrowe?
Sylwia Panek zaalarmowała do osób, które mają w domach plastikowe czajniki, by jak najszybciej zainwestowały w nowy czajnik, bo szkodzi to zdrowiu. Wyjaśniła, że badania naukowe wskazują, że podczas gotowania wody w plastikowym czajniku uwalnia się z niego mikroplastik, który później wypijamy razem z kawą czy herbatą.
"Jem mało, a nie chudnę". Dietetyk rozprawia się ze słynnym zdaniem i zdradza, czy to możliwe Ten objaw demencji pojawia się lata przed diagnozą. Łatwo go przeoczyć- Kiedy gotujemy twardą wodę, powstają w niej osady. To nierozpuszczalne sole magnezu i wapnia, które potocznie nazywamy kamieniem. Niedawno naukowcy odkryli, że te osady łączą się z mikroplastikiem, który jest w wodzie. To tak jakby maleńka, niewidoczna gołym okiem drobina została obrośnięta jakimś osadem, który opada później na dno czajnika. Jeżeli taką przegotowaną wodę sobie przefiltrujemy na prostym filtrze (nawet taki jak jest w czajnikach przy wylocie już nam trochę odfiltruje) to również pozbędziemy się mikroplastiku – poinformowała.
Czy można odfiltrować mikroplastik?
Dodała jednak, że aby mikroplastik mógł zostać odfiltrowany, musimy mieć twardą wodę. W przypadku miękkiej , używanie dzbanków filtrujących bądź systemów zmiękczających nie będzie skuteczne. Co więcej, wskazała, ze „jeżeli nawet wyłapiemy w ten sposób mikroplastik to on i tak prawdopodobnie trafi do ścieków lub śmieci, więc do środowiska”.
Jaki czajnik jest najzdrowszy?
Aby wybrać najlepszy i najzdrowszy czajnik, trzeba szukać wśród tych, które są pozbawione plastiku i aluminium. Najzdrowszy czajnik elektryczny, jaki możemy kupić, to taki, który jest wykonany ze stali nierdzewnej lub emalii.
Emalia to nic innego jak powłoka szklana, którą pokryty jest czajnik stalowy, więc niezwykle bezpieczna w kontakcie z żywnością. Zaś stal nierdzewna to tworzywo, które jest całkowicie odporne na korozję i najtrwalsze. Materiały te nie wypłukują się, nie zawierają szkodliwych toksyn i nie pozwalają bakteriom się rozwijać.
Zobacz też:
Masz takie zmarszczki? Możesz mieć udar lub zawał
To pierwsze objawy guza mózgu. Nic sobie z nich nie robimy, a to poważny błąd
Co 35 sekund ktoś dowiaduje się, że ma tego raka. Coraz częściej dotyka młodych