Z tych warzyw i ziół zrobisz domowe lekarstwo na anginę. Przyniesie ulgę w bólu!

Sezon jesienno-zimowy to okres, gdy prawdopodobieństwo zachorowania na anginę rośnie. I to znacznie! Jednak nawet w domowych warunkach wciąż możemy wiele zrobić, by złagodzić ból spowodowany przez anginę. Wystarczy mieć te 2 warzywa i kilka ziół, które bez problemu kupimy w każdym sklepie zielarskim.
Czosnek i cebula
Domowe sposoby leczenia anginy mogą skutecznie złagodzić ból gardła. Jednak by w pełni wyleczyć się z choroby, zazwyczaj konieczne bywa stosowanie środków farmakologicznych. Objawem anginy są przekrwienia migdałków podniebiennych. Chory ma też często powiększone szyjne węzły chłonne, gorączkę i silny ból gardła. Organizm potrzebuje, by wzmocnić jego siły obronne – w tym celu warto jeść, chociażby jeden duży ząbek czosnku dziennie. By łatwiej go zjeść, można pokroić go i położyć na kromkę chleba z masłem.
W łagodzeniu objawów choroby pomocny może okazać się także syrop z cebuli. By go przygotować, należy pokroić warzywo w talarki, ułożyć ciasno w słoiku i posypać cukrem lub polać miodem. Następnie zakręcamy słoik i zostawiamy go na noc. Napój można pić już następnego dnia, po odsączeniu cebuli przez sitko lub gazę.
Malina, szałwia, rumianek i inne zioła
By przygotować leczniczą miksturę, należy zmieszać po 20g liści maliny, szałwii i rumianku. Następnie zalewamy całość szklanką wrzątku i przykrywamy spodkiem na 15 minut, aż napój się zaparzy. Gardło napojem można płukać kilka razy dziennie.
Tego rodzaju miksturę można przygotować w ten sam sposób z szałwii (100g), kwiatu rumianku (100 g) i ziela tymianku (50g).
Dlaczego chorujemy na anginę?
Anginę u osób dorosłych najczęściej powodują wirusy np. rinowirusy, koronawirusy, adenowirusy i wirus paragrypy. Nieznaczną część zachorowań powodują bakterie. W przypadku dzieci przyczyną zachorowań jest przeważnie bakteria Streptococcus pyogenes.
Angina jest przenoszona drogą kropelkową lub przez kontakt z chorym. Wirus wylęga się od 1 do 6 dni. Okres zakaźności przed wystąpieniem objawów wynosi od 1 do 2 dni.
Objawami anginy wywołanej paciorkowcem są:
• silny ból gardła podczas przełykania,
• powiększone węzły chłonne na szyi,
• gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza,
• język w kolorze malinowym,
• zaczerwieniona błona śluzowa gardła,
• nudności,
• wymioty,
• wysypka.





































