Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zalega w jelitach, wzdyma na potęgę. Nigdy nie łącz z jajkami
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 20.09.2025 11:37

Zalega w jelitach, wzdyma na potęgę. Nigdy nie łącz z jajkami

Jajka
Fot. Canva

Jajka, choć bardzo zdrowe, smaczne i polecane, nie wszystkim “wchodzą” - a raczej, nie ze wszystkim. Jakie połączenia z jajkami są zakazane, bo powodują przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Pora sprawdzić, czego nie łączyć z jajkami, bo “gnije i fermentuje” w jelitach!

Jajka - skarbnica zdrowia

Dosłownie - jajka są bardzo zdrowe, WHO zaleca zjadanie 1-2 jajek dziennie albo 10 tygodniowo! To spore ilości, ale nie ma co się dziwić - w jajkach znajdziemy białko, witaminę A, B2, B6, B12, D, E oraz biotynę, cholinę, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, jod i selen. Są bogate w kwasy tłuszczowe, w tym w kwasy omega 3. Znajdziemy w nich luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a także immunoglobuliny. Jednym słowem - warto je jeść. Ale nie ze wszystkim!

jajka2.jpg

Warto wiedzieć: Otyłość u dzieci to nie uroda, to choroba. Jak z nią walczyć?

Z czym jajek nie łączyć?

Oto lista zakazanych połączeń, które Polacy lubią:

  • ryby + jajka
  • ser żółty + jajka
  • wędlina + jajko
  • masło + jajko
  • ziemniaki + jajko. 

Powinno się także unikać łączenia jajek z:

  • majonezem;
  • cukrem;
  • chlebem;
  • owocami bogatymi w cukier.

Połączenie jajek z produktami pochodzenia zwierzęcego sprawia, że nadmiar białka zwierzęcego jest trudny do strawienia. Pojawiają się wzdęcia, gazy, a nawet ból brzucha. Łączenie jajek z produktami bogatymi w tłuszcze lub cukry proste może prowadzić do problemów z trawieniem, dlatego powinno się je łączyć raczej z warzywami. 

Kto nie powinien jeść jajek?

Choć jajka są bardzo zdrowe, to nie każdy może je jeść. Powinny ich unikać osoby z alergią na białko jaj, nietolerancją pokarmową na jajka, a także osoby o bardzo wysokim poziomie cholesterolu, z niektórymi chorobami wątroby i trzustki (jajka są ciężkostrawne), a także osoby z kamicą. Warto także pamiętać, że surowe jajka, choć bardzo zdrowe, to jednak niosą ze sobą ryzyko zakażenia Salmonellą!

Polecamy: Polacy uwielbiają te tłuszcze. Są napakowane związkami rakotwórczymi i niszczą serce