Co jeść, gdy rozdwajają się paznokcie? O tym składniku nie można zapominać
Rozdwajające się paznokcie są słabe i łamliwe. Niewiele potrzeba, by taki paznokieć się złamał lub pękł. Żeby coś na to zaradzić, wiele pań stosuje lakiery i odżywki do paznokci, bo faktycznie, w pewnym stopniu sposoby te chronią słabą płytkę. Jednak to tylko walka z objawem.
Paznokcie, które się rozdwajają, to nie tylko defekt kosmetyczny. To także znak, że w organizmie brakuje pewnych substancji odżywczych. I jeśli chcemy wzmocnić paznokcie, musimy zadbać o zdrowie w sposób kompleksowy.
Czasem paznokcie się rozdwajają
Rozdwajanie się, czy też raczej łuszczenie się, paznokci, fachowo nazywa się onychoschizią. Ten problem może mieć wiele przyczyn. To może być efekt mechanicznego uszkodzenia paznokci, na przykład w wyniku zbyt częstego moczenia rąk, używania silnych detergentów bez ochrony, czy zbyt agresywnego piłowania.
Paznokcie mogą także rozdwajać się z powodu niedoboru witamin, minerałów, czy białek – tu warto podkreślić, że zbudowane są z keratyny, czyli tego samego białka, które buduje także nasze włosy. Rozdwajające się paznokcie mogą być także objawem zaburzeń hormonalnych, problemów z tarczycą, czy efektem długotrwałego stresu, który negatywnie wpływa na cały organizm. Ale wtedy słabe paznokcie będziemy mieć także na nogach.
Zwolnienie z opłat za śmieci. Seniorzy i niepełnosprawni mogą sporo zaoszczędzić Groźna bakteria w wakacyjnym raju Polaków. Są zgonyCo powoduje łuszczenie się paznokci?
Główne, czyli mechaniczne, przyczyny rozdwajania się paznokci to:
- czynności, które powodują naciskanie na paznokcie,
- nadużywanie paznokci jako "narzędzia”,
- nieprofesjonalne, agresywne usuwanie lakieru, w tym także hybrydy z paznokci,
- nakładanie sztucznych lub akrylowych paznokci w nieumiejętny sposób.
Jeśli chodzi o przyczyny wewnętrzne, wymienić należy:
- niedobór żelaza,
- niedobór wapnia,
- niedobór cynku,
- niedobór witamin z grupy B, szczególnie biotyny.
Na rozdwajanie się paznokci wpływ mogą mieć także:
- grzybica paznokci, grzybica nóg,
- zaburzenia przemiany materii,
- dna moczanowa,
- niedokrwistość,
- zaburzenia hormonalne, np. nadczynność lub niedoczynność tarczycy,
- stan zapalny, który toczy się w organizmie.
Rozdwajające się paznokcie zawsze dobrze omówić z lekarzem.
Co jeść, by paznokcie się nie rozdwajały?
Kluczem do mocnych i pięknych paznokci, jak to zwykle bywa, jest zdrowa i dobrze zbilansowana dieta. Oto kilka produktów, które warto włączyć do swojego codziennego menu, aby wzmocnić płytkę paznokciową:
- Jajka – są one bogatym źródłem białka, które jest podstawowym budulcem paznokci. Zawierają także biotynę (witaminę B7), która wspiera produkcję keratyny, co przyczynia się do wzmocnienia i regeneracji płytki paznokciowej,
- Orzechy włoskie – zawierają duże ilości cynku, a to pierwiastek niezbędny do prawidłowego wzrostu paznokci. Cynk chroni paznokcie przed łamliwością i wspiera regenerację uszkodzonych tkanek. Orzechy włoskie dostarczają także kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają nawilżenie paznokci i zapobiegają ich przesuszaniu.
- Szpinak – bogaty w żelazo, magnez i witaminę A, które to składniki są niezbędne dla zdrowia paznokci. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, której jednym z objawów są właśnie kruche i łamliwe paznokcie.
- Marchewka – źródło beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Regularne spożywanie marchwi wspiera zdrowie skóry i paznokci, pomagając w utrzymaniu ich odpowiedniej wilgotności i elastyczności.
- Łosoś – czyli doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D. Omega-3 nawilża paznokcie od wewnątrz, a witamina D wspomaga wchłanianie wapnia, który jest niezbędny do budowy mocnych paznokci.
Rozdwajanie paznokci – jak jeszcze można sobie z tym radzić?
W trosce o paznokcie warto przestrzegać jeszcze innych zaleceń, nie tylko diety:
- unikać nadmiernego narażania paznokci na wilgoć oraz stosowanie agresywnych środków chemicznych bez rękawiczek ochronnych,
- regularnie stosować odżywki do paznokci, zawierających ważne dla nich witaminy i minerały,
- dbać o odpowiednie nawilżenie skórek i paznokci, stosując olejki bogate w witaminy, takie jak olejek arganowy, migdałowy czy jojoba. Regularne masowanie paznokci i skórek olejkiem pomaga wzmocnić płytkę i zapobiega jej łamliwości,
- dbać o odpowiednią długość paznokci – zbyt długie są bardziej podatne na uszkodzenia,
- nie przesadzać ze zbyt częstym malowaniem paznokci, bo to wiąże się później ze stosowaniem acetonu, który wysusza płytkę i osłabia jej strukturę.
Zobacz także:
Masz białe linie na paznokciach? To znak od twojego organizmu, którego lepiej nie bagatelizować
Co jeść, gdy wypadają włosy? To powinno znaleźć się w codziennym menu
Jak często robić pedicure? Podolog tłumaczy. “Stare stylizacje niszczą paznokcie”