Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Coraz częściej łapiesz infekcje? Winowajcą bywa niedobór tej witaminy
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 14.02.2024 07:19

Coraz częściej łapiesz infekcje? Winowajcą bywa niedobór tej witaminy

osłabiona odporność
shutterstock

Gdy zaczynamy częściej chorować, jednym z pierwszych podejrzeń jest, że ubieramy się za lekko lub jesteśmy zmęczeni. Niekiedy tłumaczymy to sezonem na choroby. A powodem może być niedobór witamin, których wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia. Niedobór, której z nich powoduje, że chorujemy częściej?

 

Witamina E - właściwości i objawy niedoboru

Witamina E jest silnym antyoksydantem. Dzięki niej utlenianie tłuszczów spowalnia i obniża się poziom szkodliwego cholesterolu LDL i nie powstaje blaszka miażdżycowa. Hamuje także agregację płytek krwi, więc zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Witamina E chroni DNA – niszczy wolne rodniki, które mu szkodzą. Opóźnia też starzenie się skóry i korzystnie wpływa na wzrok. Objawami niedoboru są:

  • większa podatność na choroby,
  • osłabienie,
  • anemia,
  • zmęczenie,
  • mniejsza siła mięśni,
  • bezpłodność,
  • pogorszenie wzroku.

Niedobór witaminy w szczególności może wystąpić u osób palących papierosy, kobiet stosujących środki antykoncepcyjne oraz chorych na celiakię i mukowiscydozę. Witamina E jest szczególnie ważna dla cukrzyków, ze względu że zwiększa wrażliwość komórek na insulinę i chorych na Alzheimera i Parkinsona, ponieważ opóźnia proces starzenia mózgu.

shutterstock_263129009.jpg

Niedobór tej witaminy mylimy z osłabieniem. Wyczerpuje się szybko To witamina kluczowa dla odporności. Jak poznasz, że Ci jej brakuje?

Tu znajdziesz witaminę E

Wytwarzają ją przede wszystkim produkty roślinne. Jej bogatym źródłem są oleje słonecznikowy, rzepakowy i kukurydziany. Jednak olej olejowi nie równy – najlepiej wybierać tłoczone na zimno, które w porównaniu z innymi mają aż 75% witaminy E więcej.

Witaminę E zawierają również:

  • orzechy włoskie,
  • orzechy ziemne,
  • migdały,
  • pestki dyni,
  • pełne ziarna zbóż,
  • warzywa,
  • kapusta,
  • szpinak,
  • sałata

Witaminę E można przyjmować także w postaci suplementów – o ile jest to konieczne. Przed zakupem jednego z nich ,warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

„Na włosy, skórę i paznokcie mogę polecić witaminę E. Bardzo fajnie będą się sprawdzać suplementy witamina A + E”. - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska

Które witaminy pomagają wzmocnić odporność?

By wzmocnić odporność organizm, należy zadbać o zdrową dietę i odpowiednią ilość ruchu.

„W okresie jesienno – zimowym oraz zimowo – wiosennym, kiedy nasza odporność jest osłabiona, warto wspomagać się suplementacją kwasów omega-3, cynkiem oraz witaminą D. Jeśli chodzi o witaminę D, powinna być przyjmowana przez cały rok, w różnych dawkach w zależności od pory roku. W okresie jesienno-zimowym powinna być zdecydowanie wyższa niż latem”. - dodaje psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska

Polecane