Czy karp to zdrowa ryba? Odpowiedź eksperta może zaskoczyć
„Czy karp jest zdrową rybą?” - to pytanie zadają sobie wszyscy, których już wkrótce czeka degustacja wigilijnych dań. Do tradycyjnych świątecznych potraw należy oczywiście karp, a my pytamy, jakie danie z tej słodkowodnej ryby jest najbardziej przyjazne dla naszego organizmu i jakie stereotypy na temat karpia warto obalić.
- Przede wszystkim mitem jest, że wszystkie karpie śmierdzą mułem. Jednak prawdą to, że te z dobrych, sprawdzonych hodowli mają o wiele lepszy smak i więcej odżywczych właściwości, niż karpie przeznaczone wyłącznie dla zysku, a więc przebywające w złych warunkach, hodowane tylko dla zysku. Dlatego jeśli kupujemy karpia, to najpierw dowiedzmy się u sprzedawcy, w jakich warunkach dorastał u hodowcy - tłumaczy dr Agnieszka Arendarczyk, lekarka rodzinna i dietetyczka kliniczna.
Jak pozbawić karpia zapachu mułu?
Jeśli chcemy ostatecznie pozbyć się specyficznego smaku karpia, możemy zastosować bardzo prosty patent.
- Skutecznym sposobem na neutralizację zapachu mułu w karpiu jest wymoczenie go w roztworze złożonym z dwóch szklanek wody i dodatkiem łyżeczki spożywczej sody oczyszczonej, która ma zdolność do wchłaniania zarówno i zapachów, jak i toksyn. Kawałki ryby trzeba włożyć do tej mieszaniny na dosłownie na kilkanaście minut, a przed smażeniem tuszki wypłukać i osuszyć. A potem przyrządzić je według ulubionego przepisu - radzi dr Arendarczyk.
Bardzo ważne jest, że w przeciwieństwie do innych gatunków, karp jako ryba słodkowodna nie kumuluje metali ciężkich. - Dlatego opinie o tym, karp jest niezdrowy, uważam za mocno przesadzone - zaznacza dr Arendarczyk.
Powody, dla których warto jeść buraczki. To jedno z najzdrowszych warzyw! Witaminy przyjmować przed śniadaniem czy po posiłku? Od tego zależy ich działanieKarp jest lekkostrawny!
Wśród zalet karpia lekarka wymienia także jego lekkostrawność. Wynika to z faktu, że nie jest to ryba tłusta.
- No i ma świetny skład aminokwasowy. A co za tym idzie: dobrze przyswajalne białko. Dla przeciętnie funkcjonujących pod względem trawiennym osób posiłki z karpia są bardzo korzystne - podkreśla ekspertka żywienia.
Ale mięso karpia powinny też jeść między innymi osoby z zaleceniem diety wysokobiałkowej, gdyż zawiera prawie tyle samo białka, ile mają w mięsie zwierzęta rzeźne. Poza tym karp dostarcza stosunkowo dużo protein i witamin, szczególnie C, B6, B12 i A, jest także bogaty w wapń, fosfor, potas i żelazo.
Najzdrowszy to ten w galarecie
Zdaniem lekarki najkorzystniejszy dla zdrowia jest karp w galarecie.
- Tak przyrządzony wydobywa najwięcej rybiego kolagenu, który ma dobroczynny wpływ na strukturę skóry, kości i stawów. Pamiętajmy, że naturalny kolagen działa o wiele silniej niż ten suplementowany w postaci dostępnych w aptekach kapsułek – tłumaczy dr Arendarczyk.
Tuż za karpiem w galarecie, jako najzdrowszego w diecie, specjalistka wymienia karpia pieczonego.
- To łatwy i mało wymagający sposób na rybę, którą trzyma się w piekarniku krótko, bo zaledwie 18-20 minut, w temperaturze około 200 stopni. Moim ulubionym przepisem jest duszenie karpia w klarowanym maśle. Masło znakomicie komponuje się z tą nietłustą rybą i wydobywa z niej to, co najlepsze. Nie polecam natomiast smażenia ryby w panierce z bułki tartej, bo w taki sposób przyszykowane potrawy zawsze są ciężkostrawne – ostrzega na koniec dr Arendarczyk.