Tym nie popijaj czosnku! Powoduje wzdęcia, ból, a nawet biegunki

Czosnek jest bardzo zdrowy - to fakt. Ale jest też ciężkostrawny, a połączenie go z niektórymi produktami może spowodować prawdziwe combo dla jelit i żołądka! Wtedy czosnek będzie zalegał w jelitach, może powodować ból brzucha, wzdęcia, a nawet biegunkę. Teoretycznie czosnek w połączeniu z ciepłym mlekiem, choć polecany na przeziębienie, to dla brzucha wcale taki zdrowy nie jest….
Właściwości zdrowotne czosnku
Można powiedzieć, że czosnek to jest legendarny! Zawiera w sobie allicynę, związek działający antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, a także ajoen, sulfidy i disulfidy, które wspierają serce, naczynia krwionośne i odporność. Do tego w czosnku znajdziemy witaminy C, z grupy B oraz A, E i K. Z minerałów zawiera:
- mangan – dla kości i metabolizmu,
- selen – silny antyoksydant,
- wapń – kości i mięśnie,
- żelazo – produkcja krwi,
- miedź, potas, fosfor, cynk – dla serca, mięśni i odporności.
Od wieków czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, który dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie. Ale niestety jest dość ciężkostrawny…
Z tym czosnku nie łącz
Nie łącz czosnku z:
- lekami przeciwzakrzepowymi i aspiryną – czosnek rozrzedza krew, a w połączeniu z tymi lekami może zwiększać ryzyko krwawień,
- lekami na nadciśnienie – może nasilać ich działanie i obniżać ciśnienie za bardzo,
- niektórymi lekami przeciwcukrzycowymi – czosnek może dodatkowo obniżać poziom cukru we krwi.
Zakazane jest także połączenie czosnku z alkoholem! Ale nie tylko to jest zakazane…
Czosnek i mleko = wzdęcia
Mleko i nabiał w połączeniu z czosnkiem nasilają dolegliwości trawienne. Popularne ciepłe mleko z czosnkiem i masłem, stosowane na przeziębienie, może i rozgrzewa, dostarcza wielu substancji odżywczych, ale jest ogromnym obciążeniem dla układu pokarmowego i może wywołać wzdęcia czy nawet biegunkę.
Zresztą - nawet surowy czosnek spożyty na pusty żołądek może wywołać podrażnienia, zgagę i biegunkę.
Poza tym czosnku nie powinno się łączyć z kapustą, fasolą, grochem, brokułami oraz ostrymi przyprawami, jak chili, pieprz, imbir w dużej ilości. Takie połączenie z czosnkiem może nadmiernie podrażniać żołądek.
Czosnek najlepiej łączyć z łagodnymi produktami (warzywami, pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, mięsem, rybami).





































