Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tym nie popijaj czosnku! Powoduje wzdęcia, ból, a nawet biegunki
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 27.09.2025 09:26

Tym nie popijaj czosnku! Powoduje wzdęcia, ból, a nawet biegunki

Czosnek
Fot. Canva

Czosnek jest bardzo zdrowy - to fakt. Ale jest też ciężkostrawny, a połączenie go z niektórymi produktami może spowodować prawdziwe combo dla jelit i żołądka! Wtedy czosnek będzie zalegał w jelitach, może powodować ból brzucha, wzdęcia, a nawet biegunkę. Teoretycznie czosnek w połączeniu z ciepłym mlekiem, choć polecany na przeziębienie, to dla brzucha wcale taki zdrowy nie jest….

Właściwości zdrowotne czosnku

Można powiedzieć, że czosnek to jest legendarny! Zawiera w sobie allicynę, związek działający antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, a także ajoen, sulfidy i disulfidy, które wspierają serce, naczynia krwionośne i odporność. Do tego w czosnku znajdziemy witaminy C, z grupy B oraz A, E i K. Z minerałów zawiera:

  • mangan – dla kości i metabolizmu,
  • selen – silny antyoksydant,
  • wapń – kości i mięśnie,
  • żelazo – produkcja krwi,
  • miedź, potas, fosfor, cynk – dla serca, mięśni i odporności.

Od wieków czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, który dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie. Ale niestety jest dość ciężkostrawny…

Z tym czosnku nie łącz

Nie łącz czosnku z:

  • lekami przeciwzakrzepowymi i aspiryną – czosnek rozrzedza krew, a w połączeniu z tymi lekami może zwiększać ryzyko krwawień,
  • lekami na nadciśnienie – może nasilać ich działanie i obniżać ciśnienie za bardzo,
  • niektórymi lekami przeciwcukrzycowymi – czosnek może dodatkowo obniżać poziom cukru we krwi.

Zakazane jest także połączenie czosnku z alkoholem! Ale nie tylko to jest zakazane…

szklanka mleka Fot. Charlotte May/Pexels.jpg

Czosnek i mleko = wzdęcia

Mleko i nabiał w połączeniu z czosnkiem nasilają dolegliwości trawienne. Popularne ciepłe mleko z czosnkiem i masłem, stosowane na przeziębienie, może i rozgrzewa, dostarcza wielu substancji odżywczych, ale jest ogromnym obciążeniem dla układu pokarmowego i może wywołać wzdęcia czy nawet biegunkę. 

Zresztą - nawet surowy czosnek spożyty na pusty żołądek może wywołać podrażnienia, zgagę i biegunkę.

Poza tym czosnku nie powinno się łączyć z kapustą, fasolą, grochem, brokułami oraz ostrymi przyprawami, jak chili, pieprz, imbir w dużej ilości. Takie połączenie z czosnkiem może nadmiernie podrażniać żołądek.

Czosnek najlepiej łączyć z łagodnymi produktami (warzywami, pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, mięsem, rybami).