Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Te popularne przekąski podbijają nadciśnienie. Kardiolog odradza
Daria  Siemion
Daria Siemion 23.09.2025 05:45

Te popularne przekąski podbijają nadciśnienie. Kardiolog odradza

dr hab marcin wełnicki kardiolog, ciśnieniomierz
Czego nie jeść przy nadciśnieniu? Tych produktów nie poleca kardiolog Fot. Canva, Znany Lekarz

Ulubione „coś na ząb” może w ciszy pracować przeciwko Twojemu sercu. Wysoko przetworzone, słone przekąski dostarczają tyle sodu, że już kilka garści dziennie potrafi podnieść ciśnienie krwi na stałe. Sprawdź, które produkty lepiej omijać i czym je zastąpić, zanim „cichy zabójca” da o sobie znać.

  • Twarde precle, pikle, pizza czy kanapki z gotowych składników mogą zawierać ponad 300 mg sodu w porcji
  • Polacy jedzą średnio 3,4 g sodu dziennie – o 1 g powyżej limitu zalecanego przez WHO
  • Niesolony popcorn, pieczona ciecierzyca i świeże warzywa to smaczne zamienniki, którym nadciśnienie mówi „nie”

Sól i słone przekąski – wrogowie serca

Nadciśnienie tętnicze dotyczy już 10–11 mln dorosłych w Polsce i 1,28 mld osób na całym świecie. Ponad połowa nie wie o chorobie, bo wysokie ciśnienie latami nie daje objawów. 


Sól (sód) zatrzymuje wodę w naczyniach, zwiększając objętość krwi i nacisk na ściany tętnic. Gdy w menu dominują gotowe przekąski, niepostrzeżenie przekraczamy bezpieczny próg 2,3 g sodu na dobę wyznaczony przez WHO.


Specjaliści radzą, by przy wyborze gotowych przekąsek patrzeć na etykietę: porcja nie powinna przekraczać 200 mg sodu.

Najgroźniejsze przekąski – z tych zrezygnuj

Kardiolodzy wymieniają kilka produktów, które błyskawicznie „pompują” ciśnienie:

  • precle i solone paluszki,
  • pikle oraz ogórki konserwowe,
  • pizza,
  • solone wędliny,
  • chipsy,
  • krakersy,
  • słodycze.

– Dieta, w sensie systemu żywienia, jest ogólnie przyjętym schematem dla wszystkich chorób sercowo-naczyniowych i czynników ryzyka, nadciśnienia również. Powinna zawierać małą ilość słodyczy, tłuszczy przetworzonych, zwłaszcza zwierzęcych i cukierniczych. Bardzo przetworzone produkty nie są zdrowe, mają wiele substancji rakotwórczych, stymulujących układ zapalny. Mięso czerwone, zwłaszcza przetworzone, powinno być spożywane okazjonalnie, a nie być podstawą diety – przypomina w rozmowie z Pacjentami dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, kardiolog i farmakolog kliniczny.

chipsy są bardzo niezdrowe
Chipsy są jednym z produktów, który może zwiększać ryzyko nadciśnienia Fot. Freepik

Dobre rady od kardiologa

Na filmową przekąskę wybieraj niesolony popcorn, garść niesolonych orzechów, pieczoną ciecierzycę z ziołami lub słupki marchwi, papryki i groszku z hummusem. Dołóż 30 min ruchu dziennie, pij wodę, ogranicz alkohol i papierosy oraz unikaj dosalania potraw. 

– W polskim społeczeństwie utarło się, że śniadaniem często jest kanapką z masłem, serem i kawałkiem szynki. Dużo zdrowiej będzie jednak zamienić białe pieczywo na pieczywa z mąki pełnoziarnistej, sięgnąć po warzywa, owoce, produkty bogate w błonnik – doradza lekarz. Czytaj także: To zwykłe mity o nadciśnieniu tętniczym. Polacy w nie wierzą, a potem jest problem

Źródło: Pacjenci