Dodaj to do kawy, a Twoje serce Ci podziękuje. Podkręci smak i zadba o układ krążenia
Lubisz rozpoczynać dzień od swojej ulubionej kawy? Mamy pomysł, jak w szybki i prosty sposób podnieść jej walory smakowe i zdrowotne. Wystarczy dodać jeden magiczny składnik :)
Drogocenna przyprawa wykorzystywana w kuchni i lecznictwie
Kardamon zielony to przyprawa pochodząca z Azji Południowej, charakteryzująca się intensywnym aromatem i korzennym smakiem. Dzięki swoim walorom smakowym i właściwościom prozdrowotnym, wykorzystywana jest w kuchni oraz lecznictwie.
Kardamon zielony posiada właściwości:
- kardioprotekcyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwskurczowe,
- moczopędne,
- wykrztuśne.
Wspiera układ sercowo-naczyniowy
Kardamon zielony ma zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jak pokazują badania, posiada zdolność do obniżania ciśnienia oraz do redukcji stężenia trójglicerydów we krwi, tym samym chroniąc przed zawałem serca i udarem mózgu. Ponadto, dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym działa ochronnie na serce.
Na cukrzycę, chorą wątrobę i infekcje
Kardamon wykazuje działanie łagodzące insulinooporność, dlatego jest zalecany w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Ponadto łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, takie jak zgaga, wzdęcia, nudności i wrzody. Kardamon wykazuje też korzystne działanie na wątrobę i wspomaga leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, pomaga chronić zęby przed próchnicą, a także zwalcza nieświeży oddech. Jest także zalecany przy przeziębieniu i infekcji dróg oddechowych, udrażnia zatkany nos i łagodzi objawy kaszlu.