Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Fasolka szparagowa – kto nie może jej jeść? Lista chorób jest długa
Daria  Siemion
Daria Siemion 11.06.2025 09:29

Fasolka szparagowa – kto nie może jej jeść? Lista chorób jest długa

fasolka szparagowa
Przy tych chorobach fasolka szparagowa może poważnie zaszkodzićFot. Pexels / Mateusz Feliksik

Fasolka szparagowa to smaczne warzywo bogate w błonnik, witaminy i minerały. I chociaż właśnie zaczął się na nią sezon, nie wszyscy mogą ją jeść z czystym sumieniem. Istnieje wiele chorób, przy których fasolka może zaszkodzić – niekiedy poważnie. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać. 

  • Niektóre osoby mogą mieć uczulenie na fasolkę szparagową
  • Przy chorobach układu pokarmowego należy zachować ostrożność
  • Fasolka niewskazana przy diecie lekkostrawnej

Alergia i nadwrażliwość – kiedy fasolka szkodzi?

Alergia na fasolkę szparagową jest rzadka, ale możliwe. U niektórych zjedzenie nawet niewielkiej ilości fasolki może wywołać silną reakcję alergiczną. Typowe objawy takiej alergii to nudności, wysypka, opuchlizna w obrębie ust, a w najcięższych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny, a ten może skoczyć się śmiercią

Uważać powinny również osoby uczulone na nikiel – pierwiastek, który naturalnie występuje w wielu roślinach, w tym również w fasolce szparagowej. U takich pacjentów spożycie warzywa może prowadzić do przykrych objawów, takich jak egzema, nieżyt nosa czy zapalenie spojówek.

Choroby układu pokarmowego a fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa zawiera niewielkie ilości FODMAP – fermentujących węglowodanów, które są częstym problemem u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). To oznacza, że w małych porcjach może być tolerowana przez osoby z tą chorobą, ale w większych może zaszkodzić. Duże ilości fasolki mogą prowadzić bowiem do wzdęć, gazów i bólów brzucha – zwłaszcza u osób z IBS lub wrzodami żołądka

https://www.youtube.com/watch?v=spTj4VRFxwY

Kiedy jeszcze fasolka nie jest wskazana?

Osoby zmagające się z hiperkaliemią, czyli nadmiarem potasu we krwi, także powinny unikać fasolki. Fasolka szparagowa w większych ilościach (np. zjedzona nie jako dodatek, a jako kolacja z bułką tartą) może przyczynić się do przekroczenia bezpiecznego poziomu tego pierwiastka. Również osoby po operacjach przewodu pokarmowego lub na diecie lekkostrawnej powinny zachować ostrożność. Czytaj także: Znak ostrzegawczy. Pojawia się, gdy jelita są zapchane złogami