Fasolka szparagowa – kto nie może jej jeść? Lista chorób jest długa

Fasolka szparagowa to smaczne warzywo bogate w błonnik, witaminy i minerały. I chociaż właśnie zaczął się na nią sezon, nie wszyscy mogą ją jeść z czystym sumieniem. Istnieje wiele chorób, przy których fasolka może zaszkodzić – niekiedy poważnie. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać.
- Niektóre osoby mogą mieć uczulenie na fasolkę szparagową
- Przy chorobach układu pokarmowego należy zachować ostrożność
- Fasolka niewskazana przy diecie lekkostrawnej
Alergia i nadwrażliwość – kiedy fasolka szkodzi?
Alergia na fasolkę szparagową jest rzadka, ale możliwe. U niektórych zjedzenie nawet niewielkiej ilości fasolki może wywołać silną reakcję alergiczną. Typowe objawy takiej alergii to nudności, wysypka, opuchlizna w obrębie ust, a w najcięższych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny, a ten może skoczyć się śmiercią.
Uważać powinny również osoby uczulone na nikiel – pierwiastek, który naturalnie występuje w wielu roślinach, w tym również w fasolce szparagowej. U takich pacjentów spożycie warzywa może prowadzić do przykrych objawów, takich jak egzema, nieżyt nosa czy zapalenie spojówek.
Choroby układu pokarmowego a fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa zawiera niewielkie ilości FODMAP – fermentujących węglowodanów, które są częstym problemem u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). To oznacza, że w małych porcjach może być tolerowana przez osoby z tą chorobą, ale w większych może zaszkodzić. Duże ilości fasolki mogą prowadzić bowiem do wzdęć, gazów i bólów brzucha – zwłaszcza u osób z IBS lub wrzodami żołądka.
Kiedy jeszcze fasolka nie jest wskazana?
Osoby zmagające się z hiperkaliemią, czyli nadmiarem potasu we krwi, także powinny unikać fasolki. Fasolka szparagowa w większych ilościach (np. zjedzona nie jako dodatek, a jako kolacja z bułką tartą) może przyczynić się do przekroczenia bezpiecznego poziomu tego pierwiastka. Również osoby po operacjach przewodu pokarmowego lub na diecie lekkostrawnej powinny zachować ostrożność. Czytaj także: Znak ostrzegawczy. Pojawia się, gdy jelita są zapchane złogami





































