Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Gotujesz tak makaron? Tak przygotowany jest groźny dla zdrowia
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 19.02.2024 20:11

Gotujesz tak makaron? Tak przygotowany jest groźny dla zdrowia

makaron
canva.com

Większość z nas gotuje makaron w osolonej wodzie i nikogo to nie dziwi. Jest to wręcz zalecane w przepisach kulinarnych. Ostatnie badania sugerują jednak, aby zaprzestać tej praktyki, bowiem może powodować to uwalnianie substancji rakotwórczych i toksycznych dla naszego organizmu. 

Gotowanie makaronu z solą niebezpieczne dla zdrowia

Naukowcy z ACS Environmental Science & Technology przeprowadzili badanie, które wykazało, że woda uzdatniana za pomocą chloramin, w momencie połączenia z solą jodowaną, może powodować powstawanie szkodliwych substancji, takich jak trihalometany (THM).

Trihalometany wykazują działanie mutagenne i kancerogenne na organizm ludzi oraz zwierząt. Mogą także zwiększać ryzyko zaburzeń reprodukcji i wad rozwoju płodu u kobiet ciężarnych.

Projekt bez nazwy - 2024-02-19T183258.794.png

To pewne! Picie herbaty wydłuża życie. Ile filiżanek dziennie? Jedzenie też może poprawić humor. A te pokarmy w szczególności

Szkodliwe związki mogą uszkadzać narządy

Badacze ugotowali makaron używając wody z kranu oraz dodając sól. Kolejnym krokiem eksperymentu było zbadanie próbki pozostałej wody oraz samego makaronu pod kątem stężenia sześciu trihalometanów.

Jak podaje Centers for Disease Control and Prevention (CDC), trihalometany w niewielkich dawkach nie stanowią szczególnego zagrożenia, jednak w większych ilościach mogą działać kancerogennie, uszkadzać wątrobę, nerki i tarczycę, a także powodować zaburzenia rytmu serca.

Naukowcy w trakcie badania zanotowali obecność trihalometanów zarówno w wodzie, jak i w makaronie, jednak ich stężenie różniło się w zależności od sposobu gotowania makaronu. 

Jak gotować makaron?

Zaobserwowano, że podczas gotowania bez użycia pokrywki, szkodliwe substancje odparowały i skumulowały się w makaronie w mniejszych ilościach.

Ponadto, makaron po ugotowaniu należy jak najszybciej wyjąć z wody, aby zapobiegać wnikaniu trihalometanów do makaronu.

Naukowcy zalecają, aby solić makaron już po ugotowaniu. Ewentualnie możemy zastąpić sól jodowaną solą bez jodu.  

źródło: abcZdrowie