Hashimoto a święta. 10 przepisów na świąteczne potrawy, które można jeść przy Hashimoto
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań, pysznego jedzenia i radosnej atmosfery. Dla osób zmagających się z Hashimoto wybór świątecznych potraw może być wyzwaniem. Oto dziesięć dań, które bez zastanowienia możesz umieścić na wigilijnym stole.
Dziesięć prostych przepisów świątecznych dla osób z Hashimoto
Choroba Hashimoto, znana również jako zapalenie tarczycy Hashimoto, to przewlekła choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę, powodując jej zapalenie i stopniowy spadek funkcji. Zwykle prowadzi to do niedoczynności tarczycy, czyli stanu, w którym tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów.
Osoby cierpiące na Hashimoto powinny unikać żywności mocno przetworzonej, czyli takiej, która zawiera duże ilości cukrów prostych, tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans. Przykładem takich produktów są słodycze, fast food, chipsy czy gotowe dania. Tego typu żywność może pogarszać stan zdrowia, ponieważ może zwiększać stan zapalny w organizmie i utrudniać regulację poziomu hormonów tarczycy. Warto więc postawić na dietę bogatą w świeże, naturalne produkty, takie jak warzywa, owoce, chude białka, orzechy i pełnoziarniste produkty, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
O ile na większość osób cierpiących na zapalenie tarczycy Hashimoto z planowaniem diety na co dzień nie ma większego problemu, o tyle w święta przestrzeganie żywieniowych wytycznych może oznaczać to poważny problem i konieczność rezygnacji z ulubionych potraw. Oto dziesięć przepisów na potrawy, które idealnie odnajdą się na wigilijnym stole i będą odpowiednie dla osób z Hashimoto.
Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękujePrzepisy dla osób z Hashimoto wcale nie muszą być trudne
Oto 10 przepisów na bożonarodzeniowe potrawy, które będą idealne dla osób z Hashimoto, zapewniając im zdrowe i smaczne święta. Więcej podobnych pomysłów możecie znaleźć na portal dietahashimoto.pl.
1. Śledzie po kaszubsku
Składniki (4 porcje):
- 300 g filetów śledziowych solonych (matiasy)
- 2 łyżeczki octu 10%
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ogórki kiszone
- 150 g koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka majeranku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Cebule pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Smażyć, aż cebula lekko zbrązowieje.
- Dodać pokrojone w kostkę ogórki i chwilę razem smażyć.
- Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, wodę i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Śledzie zalać wodą i odstawić na 30 minut, zmieniając wodę kilka razy. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić na kawałki.
- Wymieszać śledzie z przygotowanym sosem i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzły.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 248 kcal
- Białko: 18,5 g
- Tłuszcz: 14,5 g
- Węglowodany: 12 g
2. Warstwowa sałatka śledziowa
Składniki (3 porcje):
- 3 nieduże ziemniaki (200 g)
- 1 jajko
- 1 mała marchewka (50 g)
- 2 ogórki kiszone
- 1 mały burak (75 g)
- ½ czerwonej cebuli
- 100 g filetów śledziowych w oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki majonezu domowego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Buraka włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180°C przez około 1 godzinę, aż będzie miękki.
- Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach.
- Jajko ugotować na twardo.
- Ostudzone ziemniaki pokroić w grubą kostkę, jajko w ósemki. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, ogórki, burakai cebulę pokroić w kostkę.
- Śledzie osączyć z oleju, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
- Sałatkę ułożyć warstwowo: ziemniaki, marchewka, cebula, 1 łyżka majonezu, ½ śledzi, ogórki, buraki, 1 łyżka majonezu, jajka i pozostałe śledzie.
- Posypać koperkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 304 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 19 g
3. Śledzie z suszonymi pomidorami i natką pietruszki
Składniki (2 porcje):
- 100 g marynowanego śledzia
- 1 cebula czerwona
- 4 suszone pomidory (40 g)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek (12 g)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Śledzia pokroić na kawałki.
- Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w paski.
- Oliwę wymieszać z musztardą i pieprzem.
- Wymieszać wszystkie składniki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 205 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 8 g
4. Sałatka jarzynowa
Składniki (6 porcji):
- 3 ziemniaki (250 g)
- 2 marchewki (120 g)
- Kawałek selera korzeniowego (50 g)
- 1 pietruszka (40 g)
- 4 jajka
- 5 ogórków kiszonych
- ¼ cebuli
- ½ jabłka
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 łyżki majonezu domowego
- 1 łyżeczka musztardy
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera umyć, ale nie obierać. Ugotować na parze, aż będą miękkie. Wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
- Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki, cebulę i jabłko także pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać osączony groszek. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 203 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 11,5 g
- Węglowodany: 18 g
5. Krem z suszonych grzybów
Składniki (4 porcje):
- ½ szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 l wywaru warzywnego lub wody
- ½ selera korzeniowego (100 g)
- 2 korzenie pietruszki (80 g)
- 2 ziemniaki (150 g)
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżka suszonego lubczyku
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na co najmniej 30 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać masło na patelni i zeszklić cebulę.
- Dodać namoczone i pokrojone grzyby. Smażyć przez 3 minuty.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać wywar lub wodę, pokrojone warzywa i wodę z moczenia grzybów. Gotować przez 25 minut.
- Zmiksować całość. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 143 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 8,5 g
- Węglowodany: 15 g
Co jeszcze można przygotować na wigilię z myślą o osobie z Hashimoto?
Przepisów jest cała masa, a wiele tradycyjnych potraw można delikatnie zmodyfikować, aby były one “bezpieczne” dla osób z zapaleniem tarczycy Hashimoto.
6. Barszcz wigilijny (bez zakwasu)
Składniki (6 porcji):
- 1,5 kg buraków
- 3 średnie marchewki (180g)
- 2 średnie pietruszki (80g)
- 1 mały seler (150g)
- 1 cebula (70g)
- 1 biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2,5 litra wody
- garść suszonych grzybów
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- majeranek
Sposób przygotowania:
- Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i pora również pokroić.
- Włożyć warzywa do dużego garnka, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalać wodą.
- Gotować przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodać buraki pokrojone w grube plastry i suszone grzyby. Dodać sok z cytryny.
- Gotować przez kolejne 20-30 minut.
- Doprawić solą oraz majerankiem do smaku.
- Podawać gorące.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 158 kcal
- Białko: 6g
- Tłuszcz: 0,6g
- Węglowodany: 33g
7. Krem z buraka i jabłka
Składniki (2 porcje):
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
- 1 cebula
- 600 g buraków
- 1 jabłko
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki orzechów laskowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.
- Dodać obranego i pokrojonego buraka oraz jabłko. Dodać ząbek czosnku.
- Smażyć przez 2 minuty, a następnie zalać wodą.
- Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 25 minut.
- Po ugotowaniu wyjąć liść laurowy i zblendować zupę na gładki krem.
- Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane orzechami laskowymi i natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 318 kcal
- Białko: 8,5 g
- Tłuszcz: 12,5g
- Węglowodany: 46 g
8. Ryba po grecku
Składniki (3 porcje):
- 400g filetów z białej ryby (np. dorsza, sandacza)
- 4 marchewki (250g)
- 2 korzenie pietruszki (75g)
- 1/3 selera korzeniowego (50g)
- 1 cebula
- 1,5 szklanki wody
- 50g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Szczypta pieprzu
- Szczypta słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
- Rybę pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na chwilę.
- Marchewki, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Włożyć starte warzywa do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zalać wodą. Gotować przez około 15-20 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć rybę na złoto z obu stron.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ugotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i zagotować.
- Doprawić pieprzem i papryką.
- Rybę przełożyć na półmisek i przykryć ciepłymi warzywami.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 183 kcal
- Białko: 26g
- Tłuszcz: 1,6g
- Węglowodany: 17g
9. Karp pieczony w piekarniku
Składniki (4 porcje):
- 1 karp (1,5 kg)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Przygotować karpia: wypatroszyć, oskrobać, odciąć głowę i płetwy. Umyć dokładnie i osuszyć.
- Ponacinać skórę karpia.
- Wymieszać sok z cytryny, sok z pomarańczy, miód, sól i pieprz.
- Rybę polać marynatą i odstawić na co najmniej godzinę.
- Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i przykryć.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 487 kcal
- Białko: 67g
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 13g
10. Karp pieczony z pieczarkami
Składniki (2 porcje):
- 400 g filetu z karpia
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w paski pieczarki. Smażyć do odparowania wody.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć mieszankę pieczarek i cebuli do naczynia żaroodpornego.
- Filet z karpia doprawić solą i pieprzem, położyć na pieczarkach.
- Piec przez 25-30 minut, aż ryba będzie gotowa.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 305 kcal
- Białko: 40g
- Tłuszcz: 13g
- Węglowodany: 8g
Święta z Hashimoto mogą być równie smaczne, jak te w “tradycyjnej” wersji. Dzięki odpowiednio dobranym przepisom, bazującym na zdrowych składnikach, można cieszyć się pysznym jedzeniem i dobrą formą. Pamiętajmy, że kluczowe jest zachowanie umiaru oraz unikanie składników, które mogą zaostrzyć objawy choroby, takich jak nadmiar glutenu, laktozy czy cukru.