Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Jak odróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego? Różnią je te objawy, możesz się zdziwić
Kamila Sabatowska
Kamila Sabatowska 11.08.2024 14:00

Jak odróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego? Różnią je te objawy, możesz się zdziwić

zatrucie pokarmowe
fot. canva/africa-images

Zarówno grypa żołądkowa, jak i zatrucie pokarmowe kojarzą się większości z bólem brzucha, wymiotami i biegunką. Schorzenia te mają jednak zupełnie inne podłoże i choć na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że przechodzi się je tak samo, nie do końca tak jest. Jak odróżnić popularną jelitówkę od zatrucia? To nie takie trudne.

Grypę żołądkową wywołuje wirus

Grypę żołądkową nazywa się również jelitówką albo grypą jelitową. Wywołuje ją wirus, jednak nie ten bezpośrednio związane z samym wirusem grypy. W przypadku najmłodszych najczęściej są to rotawirusy, natomiast u dorosłych odpowiadają za nią norowirusy. Oba są oporne na wysoką temperaturę, a co za tym idzie, najwięcej przypadków zarażeń odnotowuje się wiosną i w okresie jesienno-zimowym. Co więcej, w tym okresie większość ludzi ma także osłabioną odporność.

Zarówno rotawirusy, jak i norowirusy zaliczają się do grupy reowirusów. Jedną z ich cech jest możliwość utrzymywania się na powierzchniach płaskich aż do czterech godzin.

Czy WHO ogłosi "globalny stan wyjątkowy"? Wirus groźnej choroby rozprzestrzenia się w najlepsze Kołatanie serca, bóle głowy? Tak może objawiać się niedobór tej witaminy

Zatrucie pokarmowe może mieć różne podłoże

W odróżnieniu od grypy jelitowej zatrucie pokarmowe może być spowodowane nie tylko wirusem, ale także bakteriami, albo pasożytami. Te z kolei są przenoszone nieoczyszczonej, niedogotowanej żywności. Najczęściej zaliczają się do niej:

  • surowe jajka;
  • skażona woda;
  • nieumyte owoce;
  • surowe owoce morza;
  • niepasteryzowane sery i napoje;
  • niedogotowany ryż.

W tym przypadku najwięcej zachorowań odnotowuje się zwłaszcza w okresie letnim. Odpowiedzialne za nie są nie tylko norowirusy, ale także pałeczki E. coli, Salmonelli i Campylobacter jejuni.

ból brzucha
fot. canva/bestnj

Czym różni się grypa żołądkowa od zatrucia pokarmowego?

W przypadku grypy jelitowej pierwsze objawy dają o sobie znać zazwyczaj w ciągu 12-48 godzin od zarażenia i trwają ok. 2-3 dni. Są to:

  • biegunka;
  • wymioty;
  • skurcze jelit i żołądka;
  • gorączka;
  • ból głowy;
  • ból mięśni;
  • odwodnienie organizmu.

Objawy towarzyszące cierpiącemu na zatrucie pokarmowe przemijają zdecydowanie szybciej. Wszystko dlatego, że krew, w której znajdują się toksyny, filtruje się o wiele szybciej. Około 6 godzin po zakażeniu zaczynają pojawiać się następujące objawy:

  • biegunka;
  • wymioty;
  • skurcze żołądka;
  • mdłości;
  • gorączka.

W związku z powyższym najprościej rozróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego zwracając uwagę na czas wystąpienia objawów. Choć symptomy są do siebie bardzo podobne, to czas ich rozwijania się jest jednym z czynników, dzięki którym można je przypisać konkretnemu schorzeniu.

Zobacz też:

Po tym poznasz zatrucie muchomorem. Nie można lekceważyć już pierwszych objawów

Wprowadź ten owoc do diety. Wpłynie pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę

Ponad połowa ludzi po pięćdziesiątce nie łyka tych tabletek. A zapewniają dobre starzenie się