Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Wprowadź ten owoc do diety. Wpłynie pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę
Kamila Sabatowska
Kamila Sabatowska 10.08.2024 12:57

Wprowadź ten owoc do diety. Wpłynie pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę

owoce
fot. pixabay/silviarita

Zdrowa i zbilansowana dieta to jeden z czynników, które mają wpływ na długość życia, kondycję, a nawet samopoczucie i wygląd skóry. Okazuje się, że łatwo dostępne w każdym sklepie owoce mogą korzystnie zadziałać w tej kwestii, jeśli tylko wprowadzimy je do swojego jadłospisu. O jakich mowa?

Wprowadź ten owoc do diety

Już od najmłodszych lat przekazuje się dzieciom, że owoce i warzywa powinny stanowić ważną część codziennych posiłków. Trudno się z tym nie zgodzić, bowiem te zawierają korzystnie wpływające na organizm witaminy. Okazuje się jednak, że popularny owoc, który można znaleźć niemal w każdym sklepie, korzystnie wpływa także na urodę.

Winogrona, bo o nich mowa, są uprawiane przez ludzi od wieków. Wykorzystuje się ich owoce, pestki, a czasem nawet liście. Mają walory nie tylko smakowe, ale i lecznicze oraz używa się ich przy produkcji kosmetyków. Istnieje szereg zalet, dla których warto wprowadzić je do diety.

Czy grozi nam kolejna pandemia? W 16 krajach wykryto groźną bakterię – jest już w Europie Dodatkowe 1700 zł dla seniorów. Można je dostać przed emeryturą

Zdrowotne właściwości winogron

Dyskusji nie podlega fakt, że istnieje wiele odmian i gatunków winogron. Zazwyczaj każdy z nich jest przeznaczany do innych celów. Rozróżniamy te do produkowania wina, bezpośredniego spożycia oraz lepiej sprawdzające się w kuchni. Między sobą różnią się nie tylko smakiem, ale i kształtem owoców i liści, kolorem, czy posiadaniem pestek.

Zdecydowaną część winogron stanowi woda. Jednak w świeżych owocach znajdziemy także cukry, błonnik pokarmowy, sole mineralne, żelazo i witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, E i K. Z kolei wytwarzany z pestek olej jest bogaty w witaminy A, E i B6.

Najwięcej korzyści pod względem zdrowotnym przypisuje się jednak zawartym w winogronach antyoksydantom. Polifenole działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwstarzeniowo. Większość z nich jest zlokalizowana w pestkach, następnie w skórce, najmniej natomiast w miąższu.

winogrono
fot. pixabay/JosepMonter

Po co jeść winogrona?

Przeprowadzone badania dowiodły, że codzienne spożywanie dwóch kubków winogron dziennie może wpłynąć korzystanie na zdrowie. Owoce te mają nie tylko modulować ekspresję genów wątrobowych, ale także przedłużać życie i łagodzić niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Polifenole zwarte w ekstrakcie z winogron dodawane do diety osób zmagających się z nadwagą i otyłością chronią je natomiast przed indukowanym fruktozą stresem oksydacyjnym w mięśniach i w całym ustroju. Wykazano również, że te zawarte w produktach winogronowych, tj. sokach lub winach, zmniejszają utlenianie cholesterolu LDL, a co za tym idzie, łagodzą rozwój miażdżycy.

Zobacz też:

Awantura w "Sprawie dla reportera". Mecenas Kaszewiak zrugał pseudo-lekarza

Dodatkowe 324 zł dla seniorów co miesiąc. Decyzja jest przesądzona

35-godzinny tydzień pracy od 1 września. Ta decyzja jest już pewna