Wprowadź ten owoc do diety. Wpłynie pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę
Zdrowa i zbilansowana dieta to jeden z czynników, które mają wpływ na długość życia, kondycję, a nawet samopoczucie i wygląd skóry. Okazuje się, że łatwo dostępne w każdym sklepie owoce mogą korzystnie zadziałać w tej kwestii, jeśli tylko wprowadzimy je do swojego jadłospisu. O jakich mowa?
Wprowadź ten owoc do diety
Już od najmłodszych lat przekazuje się dzieciom, że owoce i warzywa powinny stanowić ważną część codziennych posiłków. Trudno się z tym nie zgodzić, bowiem te zawierają korzystnie wpływające na organizm witaminy. Okazuje się jednak, że popularny owoc, który można znaleźć niemal w każdym sklepie, korzystnie wpływa także na urodę.
Winogrona, bo o nich mowa, są uprawiane przez ludzi od wieków. Wykorzystuje się ich owoce, pestki, a czasem nawet liście. Mają walory nie tylko smakowe, ale i lecznicze oraz używa się ich przy produkcji kosmetyków. Istnieje szereg zalet, dla których warto wprowadzić je do diety.
Czy grozi nam kolejna pandemia? W 16 krajach wykryto groźną bakterię – jest już w Europie Dodatkowe 1700 zł dla seniorów. Można je dostać przed emeryturąZdrowotne właściwości winogron
Dyskusji nie podlega fakt, że istnieje wiele odmian i gatunków winogron. Zazwyczaj każdy z nich jest przeznaczany do innych celów. Rozróżniamy te do produkowania wina, bezpośredniego spożycia oraz lepiej sprawdzające się w kuchni. Między sobą różnią się nie tylko smakiem, ale i kształtem owoców i liści, kolorem, czy posiadaniem pestek.
Zdecydowaną część winogron stanowi woda. Jednak w świeżych owocach znajdziemy także cukry, błonnik pokarmowy, sole mineralne, żelazo i witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, E i K. Z kolei wytwarzany z pestek olej jest bogaty w witaminy A, E i B6.
Najwięcej korzyści pod względem zdrowotnym przypisuje się jednak zawartym w winogronach antyoksydantom. Polifenole działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwstarzeniowo. Większość z nich jest zlokalizowana w pestkach, następnie w skórce, najmniej natomiast w miąższu.
Po co jeść winogrona?
Przeprowadzone badania dowiodły, że codzienne spożywanie dwóch kubków winogron dziennie może wpłynąć korzystanie na zdrowie. Owoce te mają nie tylko modulować ekspresję genów wątrobowych, ale także przedłużać życie i łagodzić niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Polifenole zwarte w ekstrakcie z winogron dodawane do diety osób zmagających się z nadwagą i otyłością chronią je natomiast przed indukowanym fruktozą stresem oksydacyjnym w mięśniach i w całym ustroju. Wykazano również, że te zawarte w produktach winogronowych, tj. sokach lub winach, zmniejszają utlenianie cholesterolu LDL, a co za tym idzie, łagodzą rozwój miażdżycy.
Zobacz też:
Awantura w "Sprawie dla reportera". Mecenas Kaszewiak zrugał pseudo-lekarza
Dodatkowe 324 zł dla seniorów co miesiąc. Decyzja jest przesądzona
35-godzinny tydzień pracy od 1 września. Ta decyzja jest już pewna