Lekarka mówi wprost: To najgorsze warzywo jakie można jeść. Polacy je uwielbiają

Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dostarczają organizmowi nie tylko witamin, ale także błonnika; dzięki temu zapewniają nam dobrą odporność i zdrowie, a jednocześnie ułatwiają trawienie. Jednak nie wszystkie warzywa są sobie równe pod względem właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być dla nas wręcz niebezpieczne.
Niezbędny składnik zdrowej diety
Warzywa to niezastąpione źródło witamin, minerałów i błonnika, a także antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy i nowotworów. Dzięki wysokiej zawartości wody nawadniają organizm i wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, a niski indeks glikemiczny wielu z nich sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Czytaj także: Zimą jemy te owoce kilogramami. Rujnują zdrowie
Zielone warzywa liściaste (nie zawsze) najzdrowsze
Za jedne z najzdrowszych uważane są zielone warzywa liściaste, które dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów (witaminy A, C, K, kwas foliowy, żelazo, wapń i magnez) wspierają odporność, zdrowie kości i układ nerwowy. Są także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak nowotwory i choroby serca.

Zielone warzywa liściaste zawierają mnóstwo błonnika, który wspomaga trawienie, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i zwiększa uczucie sytości, co sprzyja kontrolowaniu wagi. Z kolei obecny w liściach chlorofil pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i wspiera pracę wątroby. Niestety jedzenie niektórych z nich może przynieść odwrotny efekt. Warzywa z supermarketów bywają nawet trujące. Czytaj także: Lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców na świecie. Najnowszy raport
Warzywna pułapka z supermarketu
Na problem niebezpiecznych produktów ze sklepowych warzywniaków w jednym ze swoich materiałów w serwisie Instagram zwróciła uwagę dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, lekarka z 35-letnim doświadczeniem.
Bardzo dużo sałat skażonych jest niebezpiecznymi bakteriami! Szczególnie łatwo łapiemy się na sałatę z folii, której już nie myjemy, bo producent twierdzi, że jest czysta. Wiecie, że sałata bardzo często skażona jest… salmonellą?! [...] Rozwojowi groźnych bakterii sprzyjają szczelnie zamknięte worki foliowe, w jakich gotowe mieszanki sałat sprzedawane są w sklepach. Są to warunki wilgotne i beztlenowe, co sprzyja uwalnianiu soków przez pocięte liście.
Czy te przestrogi nie są nieco przesadzone? Jak się okazuje, niestety nie. Problem skażenia warzyw pakowanych w plastik potwierdzają naukowe badania.
Czytaj także: Miały być bio, a znaleźli w nich pestycydy. Jak tu ufać Lidlowi czy Biedronce?
Groźne patogeny w sałatach. Nie tylko salmonella
Według badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Anaerobe” zarówno w Europie, jak i w USA, niedawne ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową ujawniły związki między niektórymi patogenami a zielonymi warzywami liściastymi, głównie sałatami i szpinakiem oraz gotowymi do spożycia sałatami.
Świeże warzywa liściaste niosą potencjalne ryzyko skażenia mikrobiologicznego nie tylko z powodu sposobu pakowania. Problemem bywa sposób uprawy, w tym stosowanie nieoczyszczonej wody do nawadniania i nieodpowiednich nawozów organicznych, a także obecność dzikiej fauny lub innych źródeł zanieczyszczenia na różnych etapach życia produktu, od uprawy po konsumpcję.

Badacze wskazali trzy patogeny powodujące choroby układu pokarmowego, które pojawiają się w warzywach liściastych najczęściej. Są to Escherichia coli, Salmonella spp. oraz Listeria monocytogenes. Zakażenie tymi bakteriami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych, dlatego te grupy osób powinny w miarę możliwości unikać jedzenia warzyw o niepewnym źródle pochodzenia i pakowanych w folię.
O objawach zakażenia Escherichia coli przeczytasz tutaj: Biegunki wywołane przez pałeczkę okrężnicy (Escherichia coli)
Jak bezpiecznie jeść zielone warzywa liściaste?
Decydując się na jedzenie warzyw liściastych pakowanych w foliowe opakowania, nie wolno rezygnować z ich mycia – nawet jeśli producent twierdzi, że są gotowe do spożycia. Aby skutecznie umyć zielone warzywa liściaste jedzone na surowo i zmniejszyć ryzyko zakażenia patogenami, warto przygotować je w kilku krokach.
Najpierw należy opłukać liście pod zimną, bieżącą wodą, delikatnie pocierając ich powierzchnię rękami, aby usunąć zabrudzenia i mikroorganizmy. Można też zanurzyć warzywa w misce z wodą na kilka minut, a następnie opłukać pod kranem.
Następnie warto użyć roztworu oczyszczającego, np. z octu. Przygotowanie roztworu jest proste: wystarczy wymieszać wodę z octem w proporcji 3:1 (np. 3 szklanki wody i 1 szklanka octu). W takim roztworze warto zanurzyć liście na 5 minut, a następnie dokładnie wypłukać.
Po osuszeniu liści (papierowym ręcznikiem lub w suszarce) warto jak najszybciej zjeść gotową porcję. Chcąc uniknąć rozwoju bakterii podczas przechowywania warzyw w lodówce, można wyłożyć pojemnik papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci.
Źródło:
Birce Mercanoglu Taban, A Kadir Halkman. Do leafy green vegetables and their ready-to-eat [RTE] salads carry a risk of foodborne pathogens? Anaerobe. 2011 Dec;17(6):286-7. doi: 10.1016/j.anaerobe.2011.04.004. Epub 2011 Apr 29.





































