Lekarka mówi wprost: To najgorsze warzywo jakie można jeść. Polacy je uwielbiają
![To najgorsze warzywo](https://images.iberion.media/images/1920/warzywniak_A_Sphotofamily_Freepik_8dec0a6033.jpg)
Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dostarczają organizmowi nie tylko witamin, ale także błonnika; dzięki temu zapewniają nam dobrą odporność i zdrowie, a jednocześnie ułatwiają trawienie. Jednak nie wszystkie warzywa są sobie równe pod względem właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być dla nas wręcz niebezpieczne.
Niezbędny składnik zdrowej diety
Warzywa to niezastąpione źródło witamin, minerałów i błonnika, a także antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy i nowotworów. Dzięki wysokiej zawartości wody nawadniają organizm i wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, a niski indeks glikemiczny wielu z nich sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Czytaj także: Zimą jemy te owoce kilogramami. Rujnują zdrowie
Zielone warzywa liściaste (nie zawsze) najzdrowsze
Za jedne z najzdrowszych uważane są zielone warzywa liściaste, które dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów (witaminy A, C, K, kwas foliowy, żelazo, wapń i magnez) wspierają odporność, zdrowie kości i układ nerwowy. Są także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak nowotwory i choroby serca.
![lisciaste-Freepik](https://images.iberion.media/images/origin/lisciaste_Freepik_405caccc6a.jpg)
Zielone warzywa liściaste zawierają mnóstwo błonnika, który wspomaga trawienie, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i zwiększa uczucie sytości, co sprzyja kontrolowaniu wagi. Z kolei obecny w liściach chlorofil pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i wspiera pracę wątroby. Niestety jedzenie niektórych z nich może przynieść odwrotny efekt. Warzywa z supermarketów bywają nawet trujące. Czytaj także: Lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców na świecie. Najnowszy raport
Warzywna pułapka z supermarketu
Na problem niebezpiecznych produktów ze sklepowych warzywniaków w jednym ze swoich materiałów w serwisie Instagram zwróciła uwagę dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, lekarka z 35-letnim doświadczeniem.
Bardzo dużo sałat skażonych jest niebezpiecznymi bakteriami! Szczególnie łatwo łapiemy się na sałatę z folii, której już nie myjemy, bo producent twierdzi, że jest czysta. Wiecie, że sałata bardzo często skażona jest… salmonellą?! [...] Rozwojowi groźnych bakterii sprzyjają szczelnie zamknięte worki foliowe, w jakich gotowe mieszanki sałat sprzedawane są w sklepach. Są to warunki wilgotne i beztlenowe, co sprzyja uwalnianiu soków przez pocięte liście.
Czy te przestrogi nie są nieco przesadzone? Jak się okazuje, niestety nie. Problem skażenia warzyw pakowanych w plastik potwierdzają naukowe badania.
Czytaj także: Miały być bio, a znaleźli w nich pestycydy. Jak tu ufać Lidlowi czy Biedronce?
Groźne patogeny w sałatach. Nie tylko salmonella
Według badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Anaerobe” zarówno w Europie, jak i w USA, niedawne ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową ujawniły związki między niektórymi patogenami a zielonymi warzywami liściastymi, głównie sałatami i szpinakiem oraz gotowymi do spożycia sałatami.
Świeże warzywa liściaste niosą potencjalne ryzyko skażenia mikrobiologicznego nie tylko z powodu sposobu pakowania. Problemem bywa sposób uprawy, w tym stosowanie nieoczyszczonej wody do nawadniania i nieodpowiednich nawozów organicznych, a także obecność dzikiej fauny lub innych źródeł zanieczyszczenia na różnych etapach życia produktu, od uprawy po konsumpcję.
![rte-salad-Freepik](https://images.iberion.media/images/origin/rte_salad_Freepik_4ee39071cd.jpg)
Badacze wskazali trzy patogeny powodujące choroby układu pokarmowego, które pojawiają się w warzywach liściastych najczęściej. Są to Escherichia coli, Salmonella spp. oraz Listeria monocytogenes. Zakażenie tymi bakteriami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych, dlatego te grupy osób powinny w miarę możliwości unikać jedzenia warzyw o niepewnym źródle pochodzenia i pakowanych w folię.
O objawach zakażenia Escherichia coli przeczytasz tutaj: Biegunki wywołane przez pałeczkę okrężnicy (Escherichia coli)
Jak bezpiecznie jeść zielone warzywa liściaste?
Decydując się na jedzenie warzyw liściastych pakowanych w foliowe opakowania, nie wolno rezygnować z ich mycia – nawet jeśli producent twierdzi, że są gotowe do spożycia. Aby skutecznie umyć zielone warzywa liściaste jedzone na surowo i zmniejszyć ryzyko zakażenia patogenami, warto przygotować je w kilku krokach.
Najpierw należy opłukać liście pod zimną, bieżącą wodą, delikatnie pocierając ich powierzchnię rękami, aby usunąć zabrudzenia i mikroorganizmy. Można też zanurzyć warzywa w misce z wodą na kilka minut, a następnie opłukać pod kranem.
Następnie warto użyć roztworu oczyszczającego, np. z octu. Przygotowanie roztworu jest proste: wystarczy wymieszać wodę z octem w proporcji 3:1 (np. 3 szklanki wody i 1 szklanka octu). W takim roztworze warto zanurzyć liście na 5 minut, a następnie dokładnie wypłukać.
Po osuszeniu liści (papierowym ręcznikiem lub w suszarce) warto jak najszybciej zjeść gotową porcję. Chcąc uniknąć rozwoju bakterii podczas przechowywania warzyw w lodówce, można wyłożyć pojemnik papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci.
Źródło:
Birce Mercanoglu Taban, A Kadir Halkman. Do leafy green vegetables and their ready-to-eat [RTE] salads carry a risk of foodborne pathogens? Anaerobe. 2011 Dec;17(6):286-7. doi: 10.1016/j.anaerobe.2011.04.004. Epub 2011 Apr 29.
![zakupy w sklepie](https://images.iberion.media/images/origin/zakupy_w_sklepie_1_d671c0a94b.jpg)
![zapasy kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/zapasy_2135de262a.jpg)
![Toksyczny napój. Polacy piją go na potęgę](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_70_bdd5c4f1b0.png)
![Suplementy dla osób po czterdziestce](https://images.iberion.media/images/origin/Doucefleur_Shutterstock_73c4516ce8.jpg)
![Witamina D ma ogromny wpływ na nasz organizm](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_38_533e911dad.png)
![Te warzywa zapychają żyły](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Projekt_bez_nazwy_91fc465524.png)
![sałata gotowa do spożycia - bakterie](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Projekt_bez_nazwy_1_bb0ff4d419.png)
![zielona herbata - kiedy pić](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_77_8dd15335d0.png)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![Owocowy mocarz](https://images.iberion.media/images/origin/Owocowy_mocarz_Canva_96ac49c534.jpg)
![Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_54_bc91d0e00c.png)
![kobieta, lodówka](https://images.iberion.media/images/origin/kobieta_lodowka_1_8d0bc16050.jpg)
![amarantus, złoto Inków](https://images.iberion.media/images/origin/amarantus_canva_madeleinesteinbach_bf48f3ee28.jpg)
![mężczyzna](https://images.iberion.media/images/origin/mezczyzna_b6006b08cc.jpg)
![Pomelo](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_33_56778f928b.png)
![arsen w ryżu, zanieczyszczenia w ryżu](https://images.iberion.media/images/origin/ryz_canva_Zerbor_8ee397a828.jpg)
![Przyprawa, jak tarcza na raka](https://images.iberion.media/images/origin/Przyprawa_jak_tarcza_na_raka_e3668303b0.png)
![ważenie się](https://images.iberion.media/images/origin/wazenie_sie_67663d3479.jpg)
![kawa a nowotwory](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Projekt_bez_nazwy_2_ca37b6844b.png)
![mięso w sklepie](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_w_sklepie_f3411f9156.jpg)
![Sine usta - przyczyny](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Projekt_bez_nazwy_2_e42ab90d2b.png)
![Niepohamowana ochota na słodycze. Niekoniecznie musisz być żarłokiem](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_6713dc01b0.png)
![Kukicha - właściwości i działanie](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Projekt_bez_nazwy_2_kopia_3_6ec4541f6d.png)
![Zdrowa wersja czekolady z Dubaju](https://images.iberion.media/images/origin/Czekolada_z_dubaju_Gulcin_Ragiboglu_Shutterstock_db1a6cd762.jpg)
![Krem z filtrem zimą](https://images.iberion.media/images/origin/Krem_z_filtrem_zima_Tomsickova_Tatyana_Shutterstock_7d96d4159f.jpg)
![Sąd orzekł o winie](https://images.iberion.media/images/origin/policja_canva_dacee81636.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![szyld biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/biedronka_2_a261cc4c21.jpg)
![Tomasz Jakubiak](https://images.iberion.media/images/origin/Tomasz_Jakubiak_fot_Instagram_b19261c3d7.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![cła, Unia Europejska](https://images.iberion.media/images/origin/von_der_leyen_45e0e1a58a.jpg)
![PKO BP](https://images.iberion.media/images/origin/231_7e86e7d3da.png)
![Sąd orzekł o winie](https://images.iberion.media/images/origin/policja_canva_dacee81636.jpg)