Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > O tym się nie mówi! Jest głównym czynnikiem ryzyka raka trzustki. Onkolog ostrzega
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 26.07.2023 11:28

O tym się nie mówi! Jest głównym czynnikiem ryzyka raka trzustki. Onkolog ostrzega

rak trzustki
canva.com

Rak trzustki jest jednym z najgroźniejszych nowotworów, ponieważ rozwija się bardzo skrycie, przez długi czas nie dając zauważalnych objawów. Często wykrywany jest w późnym stadium, kiedy możliwości leczenia są ograniczone, a rokowania z reguły bardzo złe. Istnieją różne czynniki ryzyka, a najczęstszą i najlepiej udokumentowaną przyczyną raka trzustki jest palenie papierosów. Papierosy są głównym czynnikiem ryzyka występowania raka trzustki, o czym się nie mówi.” - powiedziała lek. Olga Urbanowska – Domańska, specjalista onkologii klinicznej. 

Palenie papierosów a ryzyko rozwoju nowotworów

Palenie papierosów jest jednym z głównych czynników ryzyka zachorowania na raka. Według badań Międzynarodowej Agencji ds. Badań nad Rakiem (IARC), dym tytoniowy zawiera ponad 70 substancji rakotwórczych, które mogą uszkadzać DNA komórek i prowadzić do ich niekontrolowanego podziału. 

Palenie papierosów zwiększa ryzyko nie tylko raka płuca, ale także wielu innych nowotworów, takich jak między innymi: rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, trzustki, żołądka, wątroby, nerek, pęcherza moczowego i szyjki macicy. Nie istnieje bezpieczna liczba papierosów, a im więcej i dłużej się pali, tym większe jest zagrożenie dla zdrowia.

Projekt bez nazwy - 2023-07-25T155144.548.png

Jakie są pierwsze objawy nowotworów układu pokarmowego? Lekarz wyjaśnia Choroba uchyłkowa jelita grubego – kto najczęściej choruje? Cierpi na nią duża część społeczeństwa!

Palenie papierosów głównym czynnikiem ryzyka raka trzustki

Rak trzustki to jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów, ponieważ zazwyczaj wykrywany jest w stadium zaawansowanym, kiedy leczenie jest trudne lub niemożliwe. W Polsce rocznie diagnozuje się około 5 tysięcy przypadków raka trzustki, ale tylko około 10% pacjentów przeżywa 5 lat. Jest to zatrważająca liczba i warto zwrócić na nią uwagę, ponieważ obserwuje się tendencję wzrostową zachorowań, a do tego chorują coraz młodsi pacjenci.” - powiedziała lek. Olga Urbanowska – Domańska, specjalista onkologii klinicznej. 

Istnieje wiele czynników ryzyka, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki, jednak szczególnie istotny jest jeden z nich: palenie papierosów. Papierosy są głównym czynnikiem ryzyka występowania raka trzustki, o czym się nie mówi.” - powiedziała lek. Olga Urbanowska – Domańska, specjalista onkologii klinicznej. 

Według badań, palacze mają dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na raka trzustki niż osoby niepalące. Palenie papierosów prowadzi do uszkodzenia DNA komórek trzustki, co sprzyja mutacjom i rozwojowi nowotworu. Ponadto, palenie papierosów ma wpływ na wydzielanie enzymów trawiennych przez trzustkę, co może prowadzić do jej zapalenia i zwłóknienia. Unikać palenia papierosów powinny szczególnie osoby z rodzinnymi wywiadami raka trzustki.

Pozostałe czynniki ryzyka raka trzustki

Ekspozycja na czynniki ryzyka nie jest równoznaczna z zachorowaniem na raka trzustki w przyszłości, jednak należy ich unikać, aby zminimalizować to ryzyko. Większość nowotworów stanowią przypadki podyktowane czynnikami środowiskowymi, co oznacza, że nie jesteśmy całkowicie bezradni i w dużym stopniu mamy wpływ na nasze zdrowie.” - powiedziała lek. Olga Urbanowska – Domańska, specjalista onkologii klinicznej. 

Czynniki ryzyka raka trzustki: 

  • predyspozycje genetyczne (około 10% przypadków raka trzustki jest związanych rodzinnie), 
  • palenie papierosów,
  • wiek (większość przypadków raka trzustki dotyczy osób po 55. roku życia),
  • dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone, przetworzone mięso oraz uboga w błonnik i kwas foliowy,
  • otyłość, zwłaszcza brzuszna (nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej na brzuchu sprzyja rozwojowi oporności na insulinę i zaburzeń hormonalnych, które mogą stymulować wzrost komórek nowotworowych),
  • niektóre choroby (m.in. cukrzyca, przewlekłe zapalenie trzustki, wrzody żołądka, zapalenie wątroby typu B lub C, zakażenie Helicobacter pylori, dziedziczne zapalenie trzustki).