Orzechy też mogą być niezdrowe. Tych unikaj jak ognia
Orzeszki to jedna z tych przekąsek, którą niemal zawsze widać na stołach podczas spotkań towarzyskich i imprez. Wielu z nas gdy zacznie je jeść, nie jest w stanie przestać. Teoretycznie orzechy są zdrowe, więc mogłoby się wydawać, że można jeść je w nieograniczonej ilości. Ale to nie jest prawdą! Są orzeszki, których należy unikać. Które to są?
Orzeszki ziemne a orzechy
Wbrew temu co sugeruje nazwa, orzeszki ziemne nie są orzechami, lecz zaliczane są do roślin strączkowych. Mają nasiona ukryte w strączkach, ale pod względem składu chemicznego i właściwości przypominają orzechy. Orzeszki ziemne nie rosną dziko – wyhodował je człowiek. Prawdopodobnie dotarły do nas z Peru, a obecnie największymi ich producentami są Chiny, Afryka i Indie.
W orzeszkach ziemnych występuje dużą ilość białka, tłuszczu, błonnika i niektórych składników mineralnych. W porównaniu do innych orzechów mają znacznie więcej białka. Mają też dużo związków polifenolowych. Zawierają także:
- cynk,
- magnez,
- żelazo,
- wapń,
- selen,
- potas,
- witaminy z grupy B,
- witaminy z grupy E.
Orzeszki w panierce – czy są zdrowe?
Mimo iż orzechy korzystnie wpływają np. na pracę mózgu, skórę i włosy, mogą też szkodzić, szczególnie gdy spożywamy je w formie przetworzonej. Orzechy w panierce zawierają wiele tłuszczów trans, w składzie orzeszków nazywanych tłuszczami częściowo utwardzonymi. Prawdopodobnie więcej zawierają ich chipsy i inne słone przekąski. To dzięki tym tłuszczom zarówno orzeszki, jak i chipsy, są chrupkie.
„O ile same orzechy są wartościowe, to już te dodatki, które technologicznie zostały wykorzystane, niekonieczne będą dla nas dobrym rozwiązaniem (…) chrupiące posypki często zawierają tzw. AGEs-y. Dodatkowo w trakcie smażenia, tak jak ma to miejsce w przypadku wytwarzania chipsów, powstaje tzw. akryloamid, który jest substancją potencjalnie neurotoksyczną, czyli działającą negatywnie na nasz układ nerwowy. Akryloamid został uznany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za związek potencjalnie, prawdopodobnie rakotwórczy też dla ludzi”. - powiedziała dr Angelika Kargulewicz w jednym ze swoich filmów dotyczącym orzechów.
Dla osób w trakcie diety redukcyjnej, orzechy ja te są jednym z najbardziej niewskazanych. Mimo iż spożycie od czasu do czasu garści orzechów nie powinno być problemem, to jednak wielu z nas nie potrafi przestać ich jeść. Orzechy te są nafaszerowane substancjami, które wręcz zmuszają nas do sięgnięcia po kolejną garść – i kończy się to spożyciem całej paczki.
Które orzechy są najzdrowsze?
Wszystkie orzechy zawierają wiele wartościowych składników. Jednak najzdrowszymi z nich są te pozbawione soli, konserwantów i świeże. Jednymi z popularniejszych orzechów są orzechy włoskie, mające rekordowo dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest w nich dużo magnezu, poprawiającego funkcjonowanie komórek nerwowych. Mają także kwas foliowy i witaminę B6. Co więcej, jest w nich dużo przeciwutleniaczy, opóźniających starzenie organizmu.
Orzechy, które także są świetnym uzupełnieniem diety, to:
- migdały,
- orzechy nerkowca,
- orzechy laskowe,
- pistacje,
- orzechy pekan,
- orzechy makadamia,
- orzechy brazylijskie,
- orzeszki pinii,
- orzech kokosowy.
Najmniej kaloryczne są migdały. By odczuć korzyść ze spożywania orzechów, warto jeść codziennie ok. 30 gramową porcję.