Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > W USA to zakazana substancja. W Polsce pijemy ją litrami
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 21.07.2025 12:16

W USA to zakazana substancja. W Polsce pijemy ją litrami

W USA to zakazana substancja
Canva/sakai000

Nie wszystkie produkty, które dopuszczane są do sprzedaży na terenie np. UE, można dostać również w USA. Wynika to z różnic w regulacjach dotyczących obrotu produktów spożywczych. Wpływają na to badania pod względem szkodliwości i negatywnego wpływu na organizm. Jeden z nich budzi spore zdziwienie. Podczas gdy Polacy się nim zajadają, w Stanach Zjednoczonych próżno szukać go na sklepowych półkach.

W Polsce dostaniesz to w każdym sklepie, a w USA jest zakazane

Do listy rzeczy zakazanych w USA, a dostępnych w Polsce należą m.in. niepasteryzowane produkty mleczne. Według prawa wymagana jest obróbka, czyli gotowanie mleka przed wykonaniem z niego np. sera. Dzięki temu konsumenci zyskują pewnością, że mleko czy sery nie zawierają żadnych szkodliwych bakterii takich jak np. bakterie E.coli czy Salmonella.

To jednak nie wszystko, okazuje się, że w Polsce wiele osób, a nawet kawiarni czy restauracji korzysta z tego rozwiązania. Według naukowców jest ono wyjątkowo szkodliwe, a do tego może prowadzić nawet do powstawania komórek rakowych. O czym mowa?

 

Regularne stosowanie ma druzgocący wpływ na zdrowie

Cyklaminian sodu, bo o nim mowa, zakazany jest w produktach sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych. Jednak co kryje się pod tą nazwą? Jest to słodzik, który znajduje się m.in. w gazowanych napojach zero, trafia także do ciast i innych wyrobów cukierniczych. Ma zasadnicze wartości dodane, a mianowicie znakomicie rozpuszcza się w wodzie, jest słodszy niż sacharoza, a co sprawia, że można go dodać niewiele, aby poprawić sam potrawy. 

Jest też niskokaloryczny i świetnie maskuje niepożądane smaki, które znajdują się w dietetycznych produktach. Co zatem jest z nim nie tak?

Negatywne skutki przyjmowania cyklaminianu sodu

Według badań amerykańskich lekarzy i naukowców, które przeprowadzone zostały na szczurach, cyklaminian sodu może odkładać się w organizmie. Co z kolei prowadzi do powstawania komórek nowotworowych. Odpowiada za to mikroflora bakteryjna obecna w jelitach.

Jednak badania prowadzone przez europejskich uczonych nie potwierdziły tych wniosków, a co za tym idzie, dodawanie słodzików do produktów spożywczych nie jest w Polsce zakazane. A wy stosujecie słodziki to kawy?