Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Sezon dopiero się zaczął, a już są pierwsze ofiary grzybobrania. 30-latek na toksykologii
Marta Uler
Marta Uler 04.09.2025 15:06

Sezon dopiero się zaczął, a już są pierwsze ofiary grzybobrania. 30-latek na toksykologii

grzyby
Uwaga na grzyby zbieraj tylko te, których jesteś na 100% pewien. Fot. Canva/Dzmitrock87/Getty Images

Grzybobranie to ulubiona rozrywka milionów Polaków – całe rodziny wyruszają na wyprawy z koszykami, by wrócić z borowikami, podgrzybkami czy kurkami. Niestety, nie każdy wie dokładnie, co wkłada do koszyka. Wystarczy chwila nieuwagi, by pomylić jadalny okaz z jednym z najbardziej trujących grzybów na świecie. Tak było w przypadku mężczyzny, który trafił na oddział toksykologii poznańskiego szpitala po zjedzeniu muchomora.

  • 30-latek z Poznania ledwo przeżył po zjedzeniu muchomora zamiast kani
  • Grzyby to zdrowy element diety, trzeba jednak się na nich znać
  • Najczęstsze pomyłki to muchomor zielonawy i czubajka kania
  • Nawet połowa kapelusza muchomora sromotnikowego może zabić dorosłego człowieka
  • Lekarze ostrzegają: obróbka termiczna czy mrożenie nie neutralizują toksyn

Grzyby zbierają wszyscy – nawet ci, którzy się na nich nie znają

W lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Borowiki, podgrzybki czy kurki kuszą i nic dziwnego. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – to źródło białka, błonnika i mikroelementów. Niestety, równie łatwo trafić na muchomora zielonawego, dawniej zwanego sromotnikowym. To jeden z najgroźniejszych grzybów na świecie. Niestety, jego wygląd przypomina czubajkę kanię – popularny i smaczny grzyb, który trafia na talerze wielu Polaków. I właśnie ta pomyłka powtarza się najczęściej.

Sanepid co roku notuje kilkanaście przypadków zatruć. Choć od 2020 roku nie zarejestrowano w Polsce zgonu, lekarze ostrzegają, że amatoksyny i fallotoksyny zawarte w muchomorze sromotnikowym mogą błyskawicznie doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek.

Przeczytaj też: Czy dzieci mogą jeść grzyby? W jakim wieku i po które gatunki mogą bezpiecznie sięgać?

Czubajka kania Fot. Canva/Alexandar Milutinovic/Getty Images
Muchomor sromotnikowy Fot. Canva/Pgaborphotos/Getty Images

30-latek na toksykologii po zjedzeniu muchomora

Do Szpitala Miejskiego im. F. Raszei w Poznaniu trafił 30-letni mężczyzna, który pomylił muchomora zielonawego z kanią. Grzyby ususzył, a potem zjadł je polane miodem i keczupem. Wkrótce wystąpiły gwałtowne objawy – bóle brzucha, wymioty, biegunka.

Mężczyzna trafił do nas w bardzo ciężkim stanie. Był nawet moment krytyczny, kiedy zastanawialiśmy się, czy uda się go uratować, bo wyniki badań laboratoryjnych bardzo źle rokowały – mówi dla WP abczdrowie.pl dr n. med. Eryk Matuszkiewicz, toksykolog ze Szpitala Miejskiego im. F. Raszei w Poznaniu.

Pacjent przeżył, choć wymagał ponad tygodniowej hospitalizacji. Lekarze podawali mu m.in. węgiel aktywowany, bo standardowa odtrutka była w tym czasie niedostępna. Jak podkreśla toksykolog, to pierwszy w tym sezonie przypadek zatrucia muchomorem zielonawym:

Jego toksyczność jest tak wysoka, że już spożycie połowy owocnika może być śmiertelne dla dorosłego człowieka – ostrzega lekarz.

Przeczytaj też: Po tym poznasz zatrucie muchomorem. Nie można lekceważyć już pierwszych objawów

Jak zbierać grzyby, by było to bezpieczne?

Grzybobranie daje radość i satysfakcję, ale wymaga ostrożności. Jak nie narazić się na dramat?

  • Zbieraj tylko to, co znasz na sto procent – jeśli masz choć cień wątpliwości, zostaw grzyb w lesie.
     
  • Unikaj grzybów blaszkowych – choć wśród nich są jadalne, to właśnie tu kryje się najwięcej śmiertelnie trujących gatunków.
     
  • Pamiętaj, że obróbka nic nie daje – gotowanie, smażenie czy mrożenie nie neutralizuje toksyn.
     
  • Nie ufaj „domowym testom” – żadne sztuczki z cebulą, czosnkiem czy srebrem nie wykryją trujących grzybów.
     
  • Korzystaj z atlasów grzybów i aplikacji – mogą być pomocne, ale najlepiej ucz się od doświadczonych grzybiarzy.
     
  • Uważaj na dzieci – nie pozwalaj im samodzielnie zbierać grzybów.

Lekarze podkreślają, że najpewniejszym wyborem są grzyby rurkowe, czyli te z gąbczastym spodem kapelusza, jak borowiki czy podgrzybki (ale w tej grupie też nie wszystkie są bezpieczne!). To one powinny wypełniać nasze koszyki, jeśli chcemy, by grzybobranie było zdrową przygodą, a nie dramatem na oddziale toksykologicznym.

Te szczepienia działają ochronnie na serce. Kto powinien skorzystać?
szczepienie
Nowe wytyczne ACC w sprawie szczepień
Szczepienia to najważniejsza ochrona przed chorobami zakaźnymi – grypą, COVID-19 czy półpaścem. Okazuje się jednak, że ich rola wykracza poza to, co oczywiste. Najnowsze wytyczne kardiologów pokazują, że szczepienia mogą chronić także układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko zawału, udaru czy niewydolności serca.Szczepienia przeciw grypie, COVID-19, RSV, pneumokokom i półpaścowi zmniejszają ryzyko powikłań sercowo-naczyniowychAmerykańskie Kolegium Kardiologiczne zaleca szczepienia jako element profilaktyki chorób sercaW Polsce część szczepień można wykonać bezpłatnie – m.in. przeciw COVID-19 i grypie w określonych grupachEksperci podkreślają, że choroby układu oddechowego mocno obciążają serce i mogą prowadzić do zgonu
Czytaj dalej
Coraz więcej ofiar zatruć. Niebezpieczeństwo dotyczy też dzieci
chłopiec
Czym są dopalacze i dlaczego są tak groźne?
Z raportów Głównego Inspektoratu Sanitarnego napływają niepokojące dane. Z roku na rok rośnie liczba osób trafiających do szpitali po zażyciu niebezpiecznych substancji. Eksperci ostrzegają, że mamy do czynienia z nową falą zatruć, która zagraża nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Pod lupą są przede wszystkim dopalacze – środki psychoaktywne, które wciąż znajdują swoich odbiorców mimo wieloletniej walki państwa z ich sprzedażą.W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc.GIS odnotował 2719 przypadków zatruć substancjami psychoaktywnymi i lekami, w tym 557 samymi dopalaczamiSzczególnie niepokoi wzrost liczby zatruć wśród dzieci – odnotowano 92 takie przypadkiNajwiększe nasilenie problemu widać w województwach lubuskim i małopolskim
Czytaj dalej