Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Żywienie > Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 18.10.2025 08:59

Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie

Ryba miętus
Fot. ventdusud/Getty Images.jpg

W sprzedaży dostępnych jest wiele ryb, kto nie jadł dorsza, mintaja czy łososia? Są też bardziej budżetowe opcje, jak panga czy miruna, ale te ryby mogą budzić pewne obawy. Jest jeszcze jedna ryba - pyszna i bez ości, dostępna w Biedronce. Chcecie wiedzieć co to? Otóż podczas najbliższej wizyty w Biedronce poszukaj w zamrażarce ryby, jaką jest miętus. Skosztujesz raz, a na pewno wrócisz po więcej.

O tej pysznej rybie, która występuje również w polskich wodach, mówi się zdecydowanie za mało. Choć można ją znaleźć w wielu sklepach spożywczych, jej nazwa jest wciąż słabo rozpoznawalna i stąd może rezerwa, z jaką podchodzą do niej konsumenci Miętus brzmi niczym ryba z Chin, a te nie cieszą się dobrą sławą jeśli chodzi o jedzenie. Smak miętusa cenią najwięksi smakosze, a nie mniej ważną zaletą jest łatwość usuwania ości.

  • Miętus to niedoceniana, lokalna ryba o delikatnym, lekko słodkawym smaku – smaczniejsza niż dorsz i prawie bez ości
     
  • Żyje tylko w czystych wodach, więc jego mięso jest wolne od mułowego posmaku i zanieczyszczeń
     
  • To lekkostrawne, bogate w białko i omega-3 mięso, idealne dla dzieci, seniorów i osób aktywnych
     
  • Filet z miętusa łatwo przyrządzić – wystarczy kilka minut na patelni, w piekarniku lub na grillu

Miętus - ryba cus

Miętus pospolity (Lota lota) to słodkowodna ryba, która zamieszkuje tylko czyste wody – stąd nie trzeba obawiać się nieprzyjemnego posmaku mułu czy zanieczyszczeń. Jego olbrzymią zaletą jest łatwość filetowania – miętus ma niewiele drobnych ości, które można szybko usunąć, co cenią sobie ci, którzy rybę znają i często jedzą. Mięso miętusa jest jasne i delikatne. Przypomina dorsza, ale jest jeszcze bardziej kruche. Subtelny, słodkawy smak nie potrzebuje wielu przypraw – lekko podsmażony lub duszony filet z miętusa można podać w podstawowej wersji z odrobiną soli, cytryną lub masełkiem. Ryba jest na prawdę dobra w smaku, niczym nie ustępuje łososiowi czy dorszowi. 

miętus Fot. CCat82/Getty Images.jpg
Miętus żyje w rzekach z czystą i szybko płynącą wodą oraz żwirowatym dnem. Fot. CCat82/Getty Images

Właściwości zdrowotne miętusa

Miętus zawiera wysokiej jakości, łatwo przyswajalne białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. To doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie, dzieci w okresie wzrostu oraz rekonwalescentów. Cechuje go stosunkowo niska zawartość tłuszczu (ok. 1–2%) oraz duża ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które mają korzystny wpływ na:

• pracę układu sercowo-naczyniowego,
• obniżenie poziomu trójglicerydów,
• wsparcie pracy mózgu i poprawę koncentracji.

Miętus dostarcza ciału również szeregu ważnych składników, w tym:

• witaminę D – wspiera zdrowie kości i odporność,
• witaminę A – wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry,
• witaminę B12 – kluczową dla układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek,
• fosfor i selen – ważne dla metabolizmu i ochrony antyoksydacyjnej.

Miętus to doskonały wybór dla osób dbających o linię i zdrowie układu pokarmowego. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny (ok. 80–100 kcal/100 g) i nie zawiera dużych ilości tłuszczu.

Zdrowa ryba w 10 minut

Wystarczy odrobina soli, pieprzu i masła, żeby przyrządzić pyszne danie rybne. Filet z miętusa usmażysz w zaledwie 10 minut. Jeśli szukasz opcji dietetycznej – upiecz go w folii. Mięso pokrojone w kostkę możesz też dodać do aromatycznej zupy. W sezonie letnim warto wykorzystać miętusa również podczas weekendowego grillowania. Kilka plastrów cytryny, odrobina ziół i czosnku – tak zamarynowane mięso ryby będzie świetną i znacznie zdrowszą alternatywą dla kiełbasy czy karkówki. 

Przeczytaj też: Ta ryba jest smaczna i zdrowa, choć... może też być toksyczna, niczym jad węża. Jak jej nie jeść?

zupa rybna z miętusa Fot. lvinst/Getty Images.jpg
Miętusa można smażyć, dusić, grillować, a nawet ugotować na nim zupę rybną. Fot. lvinst/Getty Images
Gazy i wzdęcia po miodzie? To może być efekt fermentacji fruktozy
ból brzucha
Trawienie miodu - fermentacja i wzdęcia
Miód uchodzi za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów – wspiera odporność, działa przeciwzapalnie, łagodzi infekcje. Jednak u części osób po jego spożyciu pojawiają się wzdęcia, gazy i dyskomfort w brzuchu. Winowajcą może być fruktoza, której nadmiar nie zawsze zostaje prawidłowo wchłonięty w jelitach. Zamiast wzmacniać, miód potrafi wtedy solidnie zaszkodzić.• Nadmiar fruktozy w miodzie może prowadzić do fermentacji w jelicie grubym• Objawy po miodzie częściej występują u osób z IBS, SIBO i nietolerancją fruktozy• Fermentacja wytwarza gazy i powoduje wzdęcia, bóle brzucha, a nawet biegunkę• Wrażliwi powinni sięgać po miody o niższej zawartości fruktozy i jeść je w małych ilościach
Czytaj dalej
Takie objawy wysyła tętniak zanim pęknie. Chorzy wypowiadają "magiczne słowa"
Tętniak
tetniak-Naeblys-Shutterstock
Tętniak mózgu to patologiczne poszerzenie naczynia krwionośnego w mózgu, spowodowane osłabieniem jego ściany. Częstość występowania tętniaków mózgu nie jest dokładnie znana. Szacuje się, że dotykają 0,2 - 7,9% populacji. Większość z nich, bo 88% ujawnia się krwawieniem podpajęczynówkowym. 8% daje objawy guza mózgu, a 4% wykrywa się przypadkowo.Wiele tętniaków nie daje żadnych objawów do momentu pęknięcia. Niestety, gdy tętniak pęknie, dochodzi do krwotoku podpajęczynówkowego, który może prowadzić do utraty przytomności, śpiączki, a nawet śmierci.
Czytaj dalej
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: