Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Te nawyki zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Onkolog ostrzega
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 17.05.2025 07:00

Te nawyki zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Onkolog ostrzega

Te nawyki zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Onkolog ostrzega
fot. FatCamera/Getty Images Signature

Nowotwory często kojarzą się z niezdrowym stylem życia – używkami, fastfoodami, brakiem aktywności fizycznej. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę, że codzienne nawyki również mogą prowadzić do rozwoju choroby. Onkolog ostrzega, co może zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. 

Nowotwory – statystyki. Chorujemy coraz częściej

Jak podaje zwrotnikraka.pl, z najnowszej edycji biuletynu „Nowotwory złośliwe w Polsce” wynika, że w 2022 roku do Krajowego Rejestru Nowotworów wpłynęły informacje o niemal 181,3 tys. nowych zachorowań na nowotwory i 96 tys. zgonów z ich powodu. Nowotwory złośliwe stanowiły drugą przyczynę zgonów w Polsce, powodując w 2022 roku 23% zgonów mężczyzn i 20% zgonów kobiet.

Dr Mikkael Sekeres, kierownik hematologii w Sylvester Comprehensive Cancer Center, wskazuje codzienne nawyki, na które nie zwracamy w ogóle uwagi, a rujnują nasze zdrowie. Pieczenie czerwonego i przetworzonego mięsa na ogniu sprawia, że uwalniają się niebezpieczne związki chemiczne – heterocykliczne aminy (HCA) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Powstają, gdy białka mięsa reagują z wysoką temperaturą, a tłuszcz skapuje na ogień, powodując dym i płomienie. Ich spożycie jest dla nas bardzo niebezpieczne. Może bowiem prowadzić do nowotworów żołądka, trzustki, jelita grubego czy gruczołów sutkowych.
Gdzie zrobić protezę zębową na NFZ? Podpowiadamy Test na chorobę Alzheimera w zasięgu ręki. Ujawni chorobę na 11 lat przed objawami

Przygotowujesz mięso w ten sposób? Narażasz się na raka

Dr Mikkael Sekeres, kierownik hematologii w Sylvester Comprehensive Cancer Center, wskazuje codzienne nawyki, na które nie zwracamy w ogóle uwagi, a rujnują nasze zdrowie. Pieczenie czerwonego i przetworzonego mięsa na ogniu sprawia, że uwalniają się niebezpieczne związki chemiczne – heterocykliczne aminy (HCA) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).

Projekt bez nazwy - 2025-05-14T133207.025.png
fot.Min An/Pexels, Mięso z grilla może być groźne

Powstają, gdy białka mięsa reagują z wysoką temperaturą, a tłuszcz skapuje na ogień, powodując dym i płomienie. Ich spożycie jest dla nas bardzo niebezpieczne. Może bowiem prowadzić do nowotworów żołądka, trzustki, jelita grubego czy gruczołów sutkowych.  

Nie pij takich napojów. Nowotwór gwarantowany

Lekarz zwraca też uwagę na to, że bardzo groźny jest nawyk picia bardzo gorących napojów – powyżej 60°C. Może to znacznie zwiększać ryzyko raka przełyku. Chińskie badania pokazały, że osoby, które piją gorącą herbatę każdego dnia, a na dodatek spożywają alkohol, miały aż pięciokrotnie wyższe ryzyko tego nowotworu.

Projekt bez nazwy - 2025-05-14T133408.042.png
fot.pixelshot.canva, Nowotwory to częsty problem kobiet

Nowotwór z łazienki. Ten groźny kosmetyk jest bardzo popularny

Dr Mikkael Sekeres zwraca też uwagę na to, jak niebezpieczne potrafią być produkty do prostowania i farbowania włosów. Mogą bowiem zawierać formaldehyd – znany czynnik rakotwórczy – oraz ftalany, które zaburzają gospodarkę hormonalną. 

Z badań przeprowadzonych w 2022 roku wynika, że kobiety używające kosmetyków do prostowania włosów były bardziej narażone na rozwój raka trzonu macicy.

- Mimo ograniczonej liczby danych, warto być ostrożnym w wyborze produktów do pielęgnacji włosów – radzi.

 

Źródło: Daily Mail

Po czym poznać, że dziecko ma zaburzenia odżywiania? Wyjaśnia lekarka
lek. Elżbieta Bonder, lekarka, zaburzenia odżywiania
lek. Elżbieta Bonder
Unika wspólnych posiłków, zamyka się w swoim pokoju, przestaje się uśmiechać – choć te zachowania mogą wydawać się typowe dla dorastającego dziecka, czasem kryje się za nimi poważna choroba. Zaburzenia odżywiania rozwijają się po cichu i często pozostają niezauważone aż do momentu, gdy stan dziecka jest już ciężki. Jak rozpoznać pierwsze sygnały i gdzie szukać pomocy? Wyjaśnia lek. Elżbieta Bonder, internistka i dyrektorka ośrodka psychoterapeutycznego Galileo Medical.
Czytaj dalej
Manicure na celowniku. GIS zakazuje substancji z salonów
Takiego manicure już nie zrobisz
GIS zakazuje użycia takich kosmetyków
Nadchodzą spore zmiany w branży kosmetycznej. Decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego do 1 września tego roku z salonów piękności muszą zniknąć kosmetyki z TPO. Substancja uznana za niebezpieczną znajduje się głównie w produktach do stylizacji paznokci.Pod koniec kwietnia (24. 04. 2025 r.) na rządowej stronie pojawił się komunikat GIS skierowany do branży kosmetycznej. W związku z koniecznością dostosowania krajowych przepisów do wymogów Unii Europejskiej, zmianie ulegnie rozporządzenie dotyczące produktów kosmetycznych w zakresie stosowania w kosmetykach tlenku difenylo-(2,4,6-trimetylobenzoilo)fosfiny (TPO).Obecnie TPO jest zaliczane do substancji dozwolonych z ograniczeniami. Od 1 września bieżącego roku będzie obowiązywał całkowity zakaz używania go w kosmetykach.
Czytaj dalej