Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Dieta > Te ryby omijaj w sklepie szerokim łukiem. Mogą być pełne szkodliwych związków
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 04.02.2024 13:25

Te ryby omijaj w sklepie szerokim łukiem. Mogą być pełne szkodliwych związków

zakup ryb
shutterstock

Wędzone ryby to smakołyk chętnie wybierany przez wielu z nas. Mają atrakcyjny aromat, który zachęca, by sięgać po nie często i jeść ich dużo. Ponadto sami dietetycy twierdzą, że ryby powinny być nieodłącznym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Jednak ryba rybie nie równa – szkodliwe może okazać się spożywanie ryb wędzonych. Tłumaczymy dlaczego.

 

Ryby wędzone – czy są zdrowe?

Ryby wędzone smakują wspaniale – to jest fakt. Jednak spożywanie ich bywa ryzykowane. Przede wszystkim należy wspomnieć, że w procesie wędzenia tracą wiele wartości odżywczych, tłuszcz ulega wytopieniu, część wody odparowuje i są uboższe o mikroelementy i kwasy tłuszczowe. Proces wędzenia zabiera im jeszcze więcej – podczas konserwacji wydzielają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które są substancjami rakotwórczymi i przyczyniają się do powstawania reakcji alergicznych i inny dolegliwości.

Wędzone ryby mogą zawierać też pestycydy, mikroplastik, rtęć i metale ciężkie. Co więcej, mogą znajdować się w nich pasożyty – spożycie tak przygotowanych ryb może spowodować przenikanie do organizmu nicieni i tasiemców. Skutkiem tego bywają bóle brzucha, wymioty i dolegliwości żołądkowe.

Najczęściej zakażonymi rybami wędzonymi są te, które my Polacy uwielbiamy, czyli makrela, śledź, flądra, łosoś i tuńczyk. Problem ten najczęściej dotyczy Europy Wschodniej, krajów Azji i Afryki Zachodniej.

Projekt bez nazwy - 2024-02-04T131122.789.png

Czy karp to zdrowa ryba? Odpowiedź eksperta może zaskoczyć Nasza polska ryba jedną z najzdrowszych na świecie! Smaczna, tania i łatwo dostępna

Dlaczego wędzenie jest szkodliwe?

Wędzenie zapobiega jełczeniu tłuszczu i ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne, lecz powoduje też, że w rybach i mięsie pojawiają się szkodliwe związki chemiczne. Sam dym wędzarniany także zawiera substancje toksyczne i chorobotwórcze takie jak:

  • dioksyny – mają wysoką toksyczność i w dużych stężeniach powodują śmiertelne zatrucie,
  • nitrozaminy – mają działanie neurotoksyczne, mutagenne i rakotwórcze
  • fenole, krezole, furfurol – mają działanie toksyczne,
  • formaldehyd – ma działanie alergiczne i rakotwórcze,
  • benzen – może przyczynić się do powstania nowotworu krwi,
  • akroleina – jest to substancja mutagenna.

Ryby wędzone w pewnym stopniu zanieczyszczone są substancjami chemicznymi takimi jak arsen, rtęć, ołów, policholorawne bifenyle (PCB), węglowodory aromatyczne, pestycydy cholorowcoorganiczne. 

Psycholog chudła ponad 60 kg i dziś wspiera innych w redukcji wagi:

Czy należy całkowicie zrezygnować z wędzonych ryb?

Spożywanie ich od czasu do czasu, jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, nie musi być szkodliwe. Warto jednak traktować je wyłącznie jako dodatek do diety i jej urozmaicenie, a nie jako stały element. W szczególności wskazane jest ograniczenie ryby silnie wędzonych, nasyconych dymem wędzarniczym. Dobrze jest wybierać te z jaśniejszą skórką.

Osoby szczególnie narażone na substancje występujące w wędzonych rybach są kobiety planujące ciążę, ciężarne, karmiące i małe dzieci. W ich przypadku Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by z diety całkowicie wykluczyć te ryby:

  • miecznik,
  • makrela królewska,
  • tuńczyk,
  • węgorz,
  • płytecznik,
  • wędzony łosoś,
  • śledź bałtycki,
  • szprotki wędzone,
  • szczupak,
  • panga,
  • tilapia,
  • gardłosz atlantycki.

Smakosze tego rodzaju ryb warto by wybierali ryby wędzone na gorąco i pakowane próżniowo. Gdy przygotowujemy je w domu, wcześniej, zadbajmy by były pozbawione wnętrzności, skrzeli i oczu, które po uwędzeniu powodują szybsze psucie. 

Psychiatra: “Związek z narcyzem może się udać pod pewnymi warunkami”

Polecane