Te ryby omijaj w sklepie szerokim łukiem. Mogą być pełne szkodliwych związków
Wędzone ryby to smakołyk chętnie wybierany przez wielu z nas. Mają atrakcyjny aromat, który zachęca, by sięgać po nie często i jeść ich dużo. Ponadto sami dietetycy twierdzą, że ryby powinny być nieodłącznym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Jednak ryba rybie nie równa – szkodliwe może okazać się spożywanie ryb wędzonych. Tłumaczymy dlaczego.
Ryby wędzone – czy są zdrowe?
Ryby wędzone smakują wspaniale – to jest fakt. Jednak spożywanie ich bywa ryzykowane. Przede wszystkim należy wspomnieć, że w procesie wędzenia tracą wiele wartości odżywczych, tłuszcz ulega wytopieniu, część wody odparowuje i są uboższe o mikroelementy i kwasy tłuszczowe. Proces wędzenia zabiera im jeszcze więcej – podczas konserwacji wydzielają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które są substancjami rakotwórczymi i przyczyniają się do powstawania reakcji alergicznych i inny dolegliwości.
Wędzone ryby mogą zawierać też pestycydy, mikroplastik, rtęć i metale ciężkie. Co więcej, mogą znajdować się w nich pasożyty – spożycie tak przygotowanych ryb może spowodować przenikanie do organizmu nicieni i tasiemców. Skutkiem tego bywają bóle brzucha, wymioty i dolegliwości żołądkowe.
Najczęściej zakażonymi rybami wędzonymi są te, które my Polacy uwielbiamy, czyli makrela, śledź, flądra, łosoś i tuńczyk. Problem ten najczęściej dotyczy Europy Wschodniej, krajów Azji i Afryki Zachodniej.
Czy karp to zdrowa ryba? Odpowiedź eksperta może zaskoczyć Nasza polska ryba jedną z najzdrowszych na świecie! Smaczna, tania i łatwo dostępnaDlaczego wędzenie jest szkodliwe?
Wędzenie zapobiega jełczeniu tłuszczu i ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne, lecz powoduje też, że w rybach i mięsie pojawiają się szkodliwe związki chemiczne. Sam dym wędzarniany także zawiera substancje toksyczne i chorobotwórcze takie jak:
- dioksyny – mają wysoką toksyczność i w dużych stężeniach powodują śmiertelne zatrucie,
- nitrozaminy – mają działanie neurotoksyczne, mutagenne i rakotwórcze
- fenole, krezole, furfurol – mają działanie toksyczne,
- formaldehyd – ma działanie alergiczne i rakotwórcze,
- benzen – może przyczynić się do powstania nowotworu krwi,
- akroleina – jest to substancja mutagenna.
Ryby wędzone w pewnym stopniu zanieczyszczone są substancjami chemicznymi takimi jak arsen, rtęć, ołów, policholorawne bifenyle (PCB), węglowodory aromatyczne, pestycydy cholorowcoorganiczne.
Psycholog chudła ponad 60 kg i dziś wspiera innych w redukcji wagi:
Czy należy całkowicie zrezygnować z wędzonych ryb?
Spożywanie ich od czasu do czasu, jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, nie musi być szkodliwe. Warto jednak traktować je wyłącznie jako dodatek do diety i jej urozmaicenie, a nie jako stały element. W szczególności wskazane jest ograniczenie ryby silnie wędzonych, nasyconych dymem wędzarniczym. Dobrze jest wybierać te z jaśniejszą skórką.
Osoby szczególnie narażone na substancje występujące w wędzonych rybach są kobiety planujące ciążę, ciężarne, karmiące i małe dzieci. W ich przypadku Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by z diety całkowicie wykluczyć te ryby:
- miecznik,
- makrela królewska,
- tuńczyk,
- węgorz,
- płytecznik,
- wędzony łosoś,
- śledź bałtycki,
- szprotki wędzone,
- szczupak,
- panga,
- tilapia,
- gardłosz atlantycki.
Smakosze tego rodzaju ryb warto by wybierali ryby wędzone na gorąco i pakowane próżniowo. Gdy przygotowujemy je w domu, wcześniej, zadbajmy by były pozbawione wnętrzności, skrzeli i oczu, które po uwędzeniu powodują szybsze psucie.
Psychiatra: “Związek z narcyzem może się udać pod pewnymi warunkami”