Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 02.09.2024 06:50

Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę

Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę
fot. freepik

Kanapki to doskonała przekąska, dzięki której możemy szybko pozbyć się uczucia głodu, a przynajmniej tak nam się wydaje. Okazuje się bowiem, że mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Większość Polaków nie wyobraża sobie zjeść kanapki bez choćby plasterka tego składnika, a zdaniem naukowców to fatalny błąd, który może odbić się na naszym zdrowiu

Kanapka z szynką – najpopularniejsza opcja jaka istnieje – może być niebezpieczna. Zdaniem naukowców powinniśmy wybrać inny wariant, bo już dwa plasterki szynki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o znaczące 15 proc.

Czy szynka jest zdrowa?

Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge twierdzą, że kanapka z szynką zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wyniki badań opublikowali w Lancet Diabetes & Endocrinology. Przeprowadzili metaanalizę danych obejmujących 1,97 miliona dorosłych z 20 krajów w Europie, obu Amerykach, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodniego Pacyfiku. Pozwoliło im to wysnuć wniosek, że ograniczenie przetworzonego i czerwonego mięsa może mieć duże korzyści dla zdrowia. 

- Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na związek między spożywaniem przetworzonego i nieprzetworzonego mięsa czerwonego a wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 w przyszłości. Popieramy zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego mięsa czerwonego w celu zmniejszenia liczby przypadków cukrzycy typu 2 w populacji – informują autorzy badania.

Tyle wyniesie renta wdowia. Seniorzy będą mogli sporo zyskać Tak boli rak kręgosłupa. Nigdy nie lekceważ tego objawu

Czerwone mięso nie powinno gościć w naszym jadłospisie

Wyjaśnili, że spożycie 50 g przetworzonego mięsa dziennie, czyli około dwóch plasterków szynki, zwiększa o 15 proc. ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 w ciągu najbliższych 10 lat. Spożywanie 100 g nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie, czyli mniej więcej mały stek, wiązało się z kolei z 25% ryzykiem choroby.

Zdaniem naukowców nie wiele lepszy jest drób. Z ich badań wynika, że spożycie 100 g drobiu dziennie wiązało się z ryzykiem choroby większym o 8 proc. 

Cukrzyca typu 2 – objawy

Cukrzyca typu 2 rozwija się, kiedy zaburzone zostaje wydzielanie insuliny przez trzustkę lub pojawia się oporność na działanie insuliny. Objawami cukrzycy, które powinny nas zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza, są:

  • nadmierne pragnienie,
  • częstszy głód,
  • zmęczenie i apatia,
  • przybieranie na wadze,
  • częstsze infekcje skóry, 
  • oddawanie większej ilości moczu,
  • wolniejsze gojenie się ran,
  • wahania nastroju,
  • bóle głowy, 
  • skurcze nóg,
  •  i zaburzenia widzenia.

 Zobacz też:

Wybrano najlepsze i najgorsze diety 2024. Te stosuj, a pozostałych unikaj jak ognia

COVID-19 przybiera na sile. Takie objawy daje atakujący Polaków podwariant. Wrócą maseczki?

Gdzie wyrzucać blistry po lekach? Na pewno popełniasz ten fatalny błąd