Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To najzdrowsza czekolada. Dietetyczka radzi włączyć ją do diety
Marta Uler
Marta Uler 04.05.2025 12:13

To najzdrowsza czekolada. Dietetyczka radzi włączyć ją do diety

czekolada
Fot. Canva/Jan Pietruszka/Getty Images

Zawiera cenne przeciwutleniacze, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia, magnez ważny dla pracy mięśni i układu nerwowego, oraz błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości. Ale to tylko mały ułamek niezwykle cennych wartości odżywczych, które kryją się w tej czekoladzie.
Jeśli naszła Cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po 2 kostki właśnie tej czekolady. To będzie chwila przyjemności dla zmysłów i coś naprawdę dobrego dla ciała.

Co dobrego kryje się w czekoladzie?

Wiele osób słyszało, że spośród wszystkich słodyczy, czekolada to naprawdę niezły wybór. Ale to nie wszystko jedno, którą czekoladę wybieramy. Na półkach sklepowych dominują mleczne, nadziewane, jest też wersja białej czekolady, i one, choć kuszą smakiem, są mocno przetworzone, zawierają dużo cukru, niezdrowych tłuszczów i niemal pozbawione są wartościowych składników kakao.

Co innego prawdziwa, gorzka czekolada. To właśnie ona zasługuje na miano zdrowego deseru.
Aby skorzystać z jej właściwości, warto sięgać po produkty wysokiej jakości. Na co zwracać uwagę? Dobra gorzka czekolada powinna:

  • zawierać co najmniej 70% kakao,
  • mieć krótki skład — najlepiej kakao, masło kakaowe i odrobinę cukru (bez oleju palmowego, lecytyn sojowych czy sztucznych dodatków),
  • nie zawierać syropu glukozowo-fruktozowego ani sztucznych aromatów.

Im wyższa zawartość kakao, tym więcej prozdrowotnych związków aktywnych i mniejsza ilość cukru.

Przeczytaj także: Zdrowa wersja czekolady z Dubaju. Zrób ją sam w domu. Palce lizać [PRZEPIS]

Potężna fala zakażeń w Polsce. Czy znowu zabraknie szczepionek? Może być sygnałem zbliżającego się udaru. Tak objawia się mini udar

Gorzka czekolada – właściwości i wpływ na zdrowie

Gorzka czekolada to nie tylko pyszna przekąska. To naturalne źródło składników, które realnie wspierają zdrowie. Oto najważniejsze właściwości gorzkiej czekolady:

  • bogactwo przeciwutleniaczy – ciemna czekolada zawiera mnóstwo flawonoidów, głównie flawanoli, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem. Badania pokazują, że dieta bogata w przeciwutleniacze może zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca,
     
  • wspomaganie pracy serca – wspomniane flawanole wpływają także na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych i pomagając w regulacji ciśnienia krwi. Regularne (ale umiarkowane!) spożycie gorzkiej czekolady może obniżać ryzyko nadciśnienia i miażdżycy,
     
  • poprawa nastroju – gorzka czekolada stymuluje produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Zawiera także niewielkie ilości tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny, ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobre samopoczucie,
     
  • wsparcie pracy mózgu – niektóre badania sugerują, że flawanole z kakao mogą poprawiać przepływ krwi w mózgu, co może przekładać się na lepszą koncentrację, pamięć i szybkość reakcji,
     
  • źródło magnezu i żelaza – magnez wspiera pracę mięśni, układu nerwowego i pomaga walczyć ze stresem. Z kolei żelazo ważne jest dla utrzymania prawidłowego poziomu energii i zapobiegania anemii,
     
  • wpływ na zdrowie jelit – błonnik zawarty w gorzkiej czekoladzie wspiera rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Dobre bakterie „lubią” polifenole z kakao, co może mieć pozytywny wpływ na odporność i trawienie.

Przeczytaj też: Zawsze po obiedzie miałam ochotę na słodkie. Teraz wiem i ostrzegam, co to znaczy - nic dobrego

Fot. PublicDomain.Pictures/Pixabay

Czekolada dla hormonów

Dietetyczka kliniczna Katarzyna Bednarska (@kasia.bednarska.dietetyk na Instagramie) podkreśla, że gorzka czekolada to nie tylko zdrowa przekąska, ale wręcz realne wsparcie dla organizmu. Wręcz powinno się włączyć ją do diety, ponieważ, poza tym wszystkim, co napisaliśmy wyżej, ciemna czekolada to: 

  • ochrona przeciwzapalna – a to coś kluczowego dla zdrowego cyklu miesiączkowego i dla owulacji,
  • lepsza wrażliwość na insulinę.

Specjalistka podaje też kilka wskazówek, jak najlepiej skorzystamy z dobroczynnej mocy ciemnej czekolady:

  • wybieraj czekoladę gorzką! Najlepiej >80%. Gorzka czekolada to zdecydowanie mniej cukru niż mleczna (10 - 12g vs 57g / 100 g) i więcej przeciwutleniaczy!,
     
  • jedz czekoladę najlepiej jako dodatek do posiłków, np. do owsianki, jogurtu, jako deser po obiedzie,
     
  • jeśli pijesz kawę z mlekiem między posiłkami, to dodatek 1 - 2 kostek gorzkiej czekolady może być korzystny (pamiętaj, że już sama kawa z mlekiem będzie wpływać na wydzielanie insuliny, gorzka czekolada może zmniejszyć wyrzut insuliny przez dużą zawartość tłuszczu, a przy okazji da inne benefity tj. polifenole).

Przeczytaj także: Dbają o nasze serce i poziom cukru. Wystarczy zjeść trzy dziennie

Ile czekolady gorzkiej dziennie?

Badania sugerują, że regularne spożywanie umiarkowanych ilości gorzkiej czekolady może przynieść korzyści zdrowotne, szczególnie dla układu sercowo-naczyniowego. Znaczącą poprawę funkcji naczyniowych u młodych, zdrowych osób stwierdzono już po miesiącu spożywania 10 g czekolady dziennie. 

Większe dawki mogą przynieść dodatkowe korzyści. Zaleca się zatem spożywać 20-30 g czekolady gorzkiej dziennie, a więc 2-3 kostki. To wystarczająca ilość, by dostarczyć organizmowi cennych przeciwutleniaczy, a jednocześnie nie przesadzić z kaloriami czy tłuszczami.

Źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24982813/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26296850/