Toksyczny składnik cynamonu może uszkadzać wątrobę, ale nie tylko. Uważaj na ilość, jaką spożywasz
Choć cynamon to jedna z najbardziej znanych przypraw świata, jego działanie nie ogranicza się wyłącznie do kuchni. Cynamon ma bogate właściwości zdrowotne, które mogą wspomóc pracę organizmu, ale spożywanie go niesie za sobą pewne ryzyko.
Cynamon w nadmiarze dodawany do potraw może mieć szkodliwe skutki, za które odpowiada kumaryna, substancja o potencjalnie toksycznym działaniu.
Jak cynamon działa na organizm
Cynamon znany był już w starożytności w wielu zakątkach świata. Pozyskiwany jest z kory drzewa cynamonowego. Zawiera szereg cennych składników, za które ceniony jest na całym świecie, m.in.:
- antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami w organizmie
- olejki eteryczne, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – to one nadają niezapomniany zapach potrawom
Regularne spożywanie cynamonu może wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, obniżać czynniki ryzyka chorób serca, wspomagać trawienie i regulować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Przy całym szeregu zalet, trzeba jednak pamiętać, że cynamon może być również szkodliwy.
Fot. Canva/eyewave
Ważny komunikat dla grzybiarzy. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje Dodaj do kawy. Podniesie twoje libidoCiemne strony cynamonu
Niestety, cynamon nie zawsze jest bezpieczny. Spośród rodzajów cynamonu mamy do wyboru:
- Cynamon kasja - to zwykły, marketowy cynamon, najczęściej używana odmiana ze względu na niższą cenę, charakteryzuje się ciemniejszym czerwonym odcieniem
- Cynamon cejloński to tzw. prawdziwy cynamon, o lżejszym, nieco gorzkawym smaku i jaśniejszej barwie
Składnikiem, który może wywołać negatywne skutki dla naszego organizmu jest kumaryna, obecna zwłaszcza w tańszym cynamonie kasja. Ma ona właściwości hepatotoksyczne, co oznacza, że spożywana regularnie i w nadmiarze może uszkadzać wątrobę. Badania dowodzą, że cynamon może również wywoływać silne reakcje alergiczne, znane są m.in. przypadki owrzodzenia jamy ustnej po zjedzeniu produktów zawierających aromaty cynamonowe. Działanie takie przypisuje się zawartemu w przyprawie składnikowi, jakim jest aldehyd cynamonowy, potencjalnie alergiczny.
Niebezpieczne jest również spożywanie cynamonu bezpośrednio z torebki. Ze względu na to, że jest on bardzo drobno starty, może podrażniać układ oddechowy i przełyk, wywołując kaszel, pieczenie w ustach, nosie i gardle, a nawet wymioty. W skrajnych przypadkach może powodować zachłystowe zapalenie płuc.
Czy cynamon trzeba usunąć z diety?
Jeśli nie ma przeciwwskazań, wykorzystywanie cynamonu w kuchni przyniesie nam same korzyści. Ważne, aby nie przekraczać bezpiecznych porcji. Przede wszystkim należy unikać spożywania cynamonu kasja, który ma najwięcej niebezpiecznej kumaryny. Z kolei osoby z chorobami wątroby powinny skonsultować się z lekarzem przed regularnym spożywaniem cynamonu w większych ilościach. Cynamon warto dodawać w niewielkich ilościach do potraw, takich jak owsianki, ciasta czy smoothie, zaleca się aby dzienna ilość nie przekraczała pół, maksymalnie jednej łyżeczki dziennie. To wciąż nieodłączny element naszej kuchni.
Zobacz także:
To superfood pomaga oczyścić organizm z toksyn. Działa jak odkurzacz
Ten jeden miód szczególnie Cię zaskoczy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca
Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie