To superfood pomaga oczyścić organizm z toksyn. Działa jak odkurzacz
Rukiew wodna, zaliczana do tzw. żywności superfood, zyskała miano „złotego środka” w oczyszczaniu organizmu. Zawartość witamin i związków mineralnych w połączeniu z właściwościami detoksykującymi czyni z niej nieoceniony dodatek do codziennej diety.
Tę zieloną roślinę cześć osób kojarzy pod nazwą pieprzyca wodna lub rzeżucha wodna. To jedna z najstarszych roślin leczniczych. Oprócz detoksykacji organizmu, wspiera odporność organizmu, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.
Co to jest rukiew wodna?
To roślina z rodziny kapustowatych, o charakterystycznym, lekko pieprzowym smaku, przypominającym rukolę. Często jest stosowana w sałatkach, zupach i koktajlach, prawdziwy renesans przezywa w daniach restauracyjnych, nie tylko wegańskich i wegetariańskich. Jest niezwykle bogata w witaminy i związki mineralne (A, C, E oraz K, a także żelazo, wapń i magnez), dzięki czemu dołączyła do grona produktów o nazwie super-food. Te składniki odżywcze pomagają oczyścić organizm, neutralizując toksyny i wspierając prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz nerek. Ze względu na swoje właściwości detoksykujące odnajduje się w diecie wspierającej oczyszczanie organizmu z toksyn.
Fot. Canva/Proformabooks, Getty Images
Na zapalenie pęcherza moczowego najlepsza może być żurawina. Lekarz potwierdza Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinieJak rukiew detoksykuje organizm?
Rukiew wodna działa na organizm poprzez wspieranie naturalnych procesów detoksykacji. Obecne w niej przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, a wysoka zawartość błonnika wspomaga procesy trawienne i usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Ogromną rolę pełnią w tym zielonym warzywie związki siarki, które wspierają wątrobę w neutralizowaniu toksyn, wspierają oczyszczanie krwi i usuwanie metali ciężkich z organizmu. Regularne spożywanie rukwi wodnej może poprawić stan skóry i pomóc nam wspierać układ odpornościowy.
Jak wykorzystywać rukiew wodną? Podobnie jak natkę pietruszki, rzeżuchę czy kolendrę. Można ją dodawać do sałatek, kanapek, soków czy koktajli. Świeżą rukiew najlepiej kupić na targach lub w sklepach ze zdrową żywnością. Polecana jest szczególnie osobom dbającym o zdrową dietę, sportowcom oraz tym, którzy chcą oczyścić organizm po intensywnym trybie życia. Kobiety w ciąży i osoby z chorobami tarczycy regularne spożywanie rukwi w większych ilościach powinni skonsultować z lekarzem.
Zastosowania rukwi wodnej
W starożytnej Grecji rukiew wodna była stosowana jako afrodyzjak, a jej wyciągi wykorzystywano do leczenia infekcji dróg moczowych. Stosowali ją również rzymscy wojownicy, ceniąc ją za właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Dziś trafia do nas przede wszystkim jako zdrowy dodatek do codziennej diety. Rukiew wykazuje również działanie antynowotworowe, immunostymulujące, przeciwzapalne i antywirusowe. Warto ją spożywać, jeśli zależy nam na poprawie procesów trawiennych, stanu skóry i oczu, a także układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz także:
Jak złagodzić problemy z nietrzymaniem moczu? Wprowadź ten nawyk w życie
Polacy używają tej przyprawy do każdego dania. A ona zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego
Pomoże na zgagę, wzmocni wątrobę. Tradycyjny przepis na nalewkę z pigwy