Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Ten jeden miód szczególnie Cię zaskoczy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 29.09.2024 09:44

Ten jeden miód szczególnie Cię zaskoczy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca

Charakterystyczny smak i właściwości miodu kasztanowego sprawią, że docenimy go i w kuchni, i w domowej apteczce
Fot. Canva

Naturalny produkt, jakim jest miód jednokwiatowy, nie bez powodu zyskuje swoich fanów – wyróżnia się barwą, smakiem i właściwościami. Jeśli szukasz wyjątkowego miodu, wybierz kasztanowy. 
Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca, a jego charakterystyczny smak i właściwości sprawią, że docenisz go i w kuchni, i w domowej apteczce. W codziennym menu może być stosowany na różne sposoby, zarówno w wersji surowej, jak i do przetworów, jako zdrowsza alternatywa cukru.

Dlaczego właśnie miód kasztanowy?

Ten rodzaj miodu wyróżnia się szczególnie intensywnym, lekko gorzkawym smakiem, ciemną, czasem brązowoczerwoną barwą i wyrazistym aromatem. Ze względu na wygląd i konsystencję, można go pomylić z miodem gryczanym. I choć oba miody wyróżniają się bogactwem wartości odżywczych i silnymi właściwościami prozdrowotnymi, ich smak i aromat nieco się różnią – miód kasztanowy ma ziołową, bardziej korzenną nutę
Jak każdy miód naturalny, również korzenny zawiera mnóstwo składników odżywczych. Zwłaszcza polifenoli, naturalnych antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest świetnym wsparciem w walce z infekcjami. Wspiera układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi i wzmacniając naczynia krwionośne. Jest także bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz związki mineralne, takie jak potas, magnez i żelazo. Regularnie stosowany będzie wspierał organizm w walce z infekcjami.

Sezon na jadalne kasztany rozpoczęty. Jakie mają właściwości zdrowotne? Rubinki na skórze nie wyglądają zdrowo. Czym są czerwone kropki na ciele

Badania nad miodem

Hiszpańscy naukowcy w artykule opublikowanym na łamach Food&Function, porównali kilka rodzajów miodów jednokwiatowych, dokładnie analizując ich właściwości. Okazało się, że właśnie miód kasztanowy wykazywał:
 

  • najwyższą zdolność antyoksydacyjną, wynikającą z wysokiej zawartości polifenoli
  • wysoką aktywność antybakteryjną przeciwko Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) i Escherichia coli
  • działanie obniżające ciśnienie krwi

Z kolei inne badania wykazały, że miód kasztanowy jest szczególnie skuteczny wobec antybiotykoopornych bakterii, jak pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i wymieniony wcześniej gronkowiec złocisty oporny na metycylinę (MRSA) – wykazując 93,5% skuteczności w niszczeniu biofilmu bakteryjnego. Zdaniem naukowców miód kasztanowy może być stosowany jako naturalny środek wspomagający leczenie opornych infekcji i trudno gojących się ran.

Komu polecany jest miód kasztanowy?

Ze względu na właściwości zdrowotne, miód kasztanowy jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z takimi dolegliwościami jak:

  • problemy z krążeniem – miód kasztanowy wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • niedokrwistość i anemia – miód kasztanowy zawiera żelazo i witaminę C
  • przeziębienie i infekcje – miód wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne

Doskonale sprawdzi się również w diecie osób aktywnych fizycznie: uzupełni zapasy energii, wspomoże regenerację po wysiłku, dostarczy witamin z grupy B.

Miód kasztanowy, choć zdrowy i naturalny, nie będzie służył każdemu. Powinny go unikać szczególnie: osoby uczulone na produkty pszczele i bardzo małe dzieci (ryzyko wystąpienia botulizmu niemowlęcego), z kolei diabetycy powinni skonsultować jego spożywanie z lekarzem. 
Miód kasztanowy jest szczególnie cenny ze względu na ograniczony czas produkcji. Kasztanowce kwitną bardzo krótko, nie są dostępne przesz cały sezon, wobec czego akurat ten rodzaj miodu często miewa wyższą cenę. 

Zobacz też:

Czy warto pić wino bezalkoholowe, bo jest zdrowsze? Zwracamy uwagę na skład i produkcję
Nigdy nie rób tego z cebulą. Naukowcy ostrzegają przed konsekwencjami

Metoda 4-7-8 to rewelacja. Dzięki niej zapomnisz o problemach z zasypianiem