Z tą witaminą nigdy nie łącz kawy. Tylko sobie zaszkodzisz

Jest jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji. Jej wpływ na układ odpornościowy i urodę jest olbrzymi, jednak niewiele osób – nawet tych, które ją suplementują – nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie można jej łączyć z kawą. Mowa o witaminie C. Dlaczego to zakazane połączenie? Wyjaśniamy.
Witamina C a kawa
Kawa, chociaż ma wiele właściwości zdrowotnych, jest jednym z największych wrogów witaminy C. Kofeina – substancja, która pobudza – pogarsza wchłanianie kwasu askorbinowego. Oznacza to, że jeśli rano przyjmujesz suplementy diety z witaminą C, a za chwilę pijesz kawę lub co gorsza popijasz suplementy kawą, działasz sobie na przekór.
Zaleca się zachowanie minimum godziny odstępu pomiędzy przyjęciem witaminy C a wypiciem kawy.
Niestety, nie tylko kawa wchodzi w interakcje z witaminę C. Kolejnym takim przykładem jest aspiryna, która obniża biodostępność witaminy C oraz leki antykoncepcyjne – kwas askorbinowy może nasilać ich skutki uboczne, np. ból głowy lub zatrzymywanie wody.

Ważna rola witaminy C w organizmie
Witamina C (kwas askorbinowy) odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych. Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie jej produkować samodzielnie, konieczne jest dostarczanie jej z pożywieniem lub suplementami diety.
Witamina C – właściwości:
- chroni komórki przed działaniem wolnych rodników,
- wspomaga syntezę kolagenu – niezbędnego dla zdrowych stawów i skóry,
- zwiększa wchłanianie żelaza,
- bierze udział w produkcji neuroprzekaźników i hormonów,
- wzmacnia naczynia krwionośne i dziąsła,
- zmniejsza ryzyko chorób serca,
- wzmacnia odporność.
Niedobór witaminy C, choć rzadki, może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, w tym do szkorbutu – choroby spowodowanej przez długotrwały niedobór witaminy C. Dawniej często chorowali na nią pozbawieni dostępu do świeżych owoców i warzyw marynarze. W dzisiejszych czasach choroba ta to rzadkość, ale nadal jest obecna, zwłaszcza w najuboższych częściach Afryki.

Skutki niedoboru witaminy C mogą być opłakane
Zbyt niski poziom witaminy C w diecie może objawiać się na różne sposoby – od ogólnego osłabienia po poważne problemy zdrowotne. W grupie ryzyka znajdują się osoby z dietą ubogą w warzywa i owoce, palące papierosy, a także kobiety w ciąży i cukrzycy. Niedoborom witaminy C sprzyja również stres i duża aktywność fizyczna.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy C:
- uczucie osłabienia,
- bóle mięśni i stawów,
- siniaki bez wyraźnej przyczyny,
- częste zapalenia dziąseł,
- nadciśnienie tętnicze.
Ważne! U dzieci niedobór witaminy C może poważnie zakłócić rozwój. Chodzi przede wszystkim o układu kostny.
Czytaj także: Gdzie szukać witaminy C? Jej głównym źródłem nie są cytrusy!
Czego jeszcze nie łączyć z kawą?
Oprócz witaminy C jest wiele innych produktów, suplementów i leków, których ze względu na zdrowie lepiej nie łączyć z kawą. Przede wszystkim kawy absolutnie nie powinno używać się do popijania suplementów czy leków, ponieważ może osłabiać bądź zakłócać ich działanie. Dotyczy to m.in. magnezu, leków przeciwdepresyjnych, na tarczycę czy uspokajających.
Po obiedzie z roślinami strączkowymi lub mięsem również lepiej odczekać minimum godzinę, nim napijemy się kawy. Mała czarna może zmniejszyć wchłanianie żelaza – jednego z najważniejszych pierwiastków, które niedobór prowadzi do anemii. Równie nieroztropne jest łączenie kawy z alkoholem, ponieważ napój może maskować działanie alkoholu, co zwiększa ryzyko zatrucia. Przypomnijmy, że w 2023 roku z powodu zatrucia alkoholem hospitalizowano w Polsce 19 tys. osób. Czytaj także: Ta kawa jest najgorsza. Tuczy i przyspiesza starzenie





































