Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tego warzywa nie wolno jeść kardynałom podczas konklawe. Jest obłędnie pyszne i zdrowe
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 09.05.2025 07:00

Tego warzywa nie wolno jeść kardynałom podczas konklawe. Jest obłędnie pyszne i zdrowe

Konklawe
fot. shutterstock/Marcelo Alixandre

W środę 7 maja w Watykanie rozpoczęło się konklawe. Kardynałom nie udało się wybrać głowy Kościoła, więc 8 maja rozpoczęto ponowne głosowanie. Dopóki nowy papież nie zostanie wybrany, obowiązują ich pewne obostrzenia. Dla wielu osób zaskakujący będzie fakt, że w tym czasie na talerzach kardynałów nie może znaleźć się to warzywo.

Warzywo zakazane podczas konklawe. Kardynałowie nie mogą go jeść

Szparagi, to warzywo, które jest zakazane i nie może się przez to znaleźć na talerzach kardynałów uczestniczących w konklawe. Ta tradycja obowiązuje od wieków i w wielu osobach budzi konsternację. W końcu szparagi są pyszne i zdrowie – co więc jest z nimi nie tak?

Dokładnie nie wiadomo. Włoskie media tłumaczą zakaz tym, że spożywanie większej ilości szparagów może prowadzić do dyskomfortu trawiennego. A menu, które jest planowane na czas konklawe, ma wspierać koncentrację i dobre samopoczucie kardynałów. Nie wchodzi więc w grę, by na ich talerzach znalazły się też takie produkty jak jajka, bekon, czy większość słodyczy. Nie mogą też pić alkoholu.

Projekt bez nazwy - 2025-05-08T153054.729.png
Fot.molka/Getty Images Pro, Szparagi powinny gościć na naszych talerzach
Polacy wlewają w siebie litry trucizny rocznie Idealny na kompot i do deserów. Chroni przed rakiem, wzmacnia skórę i wzrok

Wiosenne warzywo, którym warto się zajadać. Warunek: Nie być kardynałem

Szparagi są wyrastającymi spod ziemi młodymi pędami szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis), które są jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw. Są wyjątkowo bogate w potas oraz żelazo, cynk, selen, miedź, chrom i mangan. 

Stanowią też świetnie źródło kwasu foliowego i witaminy K, dostarczają też wiele witamin z grupy B, witaminy E, miedzi, potasu, manganu, selenu. Poza tym są niskokaloryczne, chronią przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, m.in. chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Na co są zdrowe szparagi?

Jedzenie szparagów wspiera też zdrowie układu krwionośnego i moczowego. Ponadto, ze względu na obecność cennych przeciwutleniaczy, aminokwasów, witamin oraz składników mineralnych, mają korzystne działanie przeciwzapalne, oczyszczające drogi moczowe, antywirusowe, antyrakowe oraz obniżające ciśnienie krwi.

Projekt bez nazwy - 2025-05-08T153438.678.png
fot.Timolina/canva, Szparagi świetnie komponują się z innymi składnikami

Na tym jednak nie koniec. To warzywo ma właściwości alkalizujące. Neutralizują nadmiar związków kwasowych w organizmie, pomagają też usuwać z ustroju nadmiar amoniaku, przyczyniający się do obniżenia poziomu energii.